ReviewsTelefoane

Samsung Galaxy Ring, cea mai practică bijuterie tech a momentului (Review)

Galaxy Ring nu este doar un produs nou, ci și o categorie complet nouă pentru Samsung, compania sud-coreeană devenind primul mare producător tech mainstream care se aventurează pe „tărâmul inelelor fermecate”.

Deși astfel de inițiative existau și acum mai bine de 10 ani, Oura fiind cea mai cunoscuta dintre ele, acela a fost un proiect de Kickstarter, la fel si Ultrahuman, dar dar acestea sunt branduri mici și de nișă, comparat cu Samsung, care este un veritabil colos în piața de tehnologie. Deci intrarea celui mai mare producător de electronice din lume in zona asta de nișa a inelelor smart, este fără îndoiala un semn. Probabil că încearcă si ei marea cu degetul… pe care țin inelul, si daca le iese, atunci în scurt timp vom vedea o puzderie de astfel de „șaibe” de la toți producătorii mari de gadget-uri.

Samsung Galaxy Ring

Ah, si încă ceva: sesizez din nou un soi de nedreptate. Primirea pe net a acestui dispozitiv a fost… amestecată. Unii au zis de bine, alții mai puțin, si d-aia as califica-o drept… circumspecta, prudentă. Ei, ziceți voi, daca lansa Apple exact acest produs, emoțiile și exprimările de love and hate erau la un cu totul alt nivel. Dar nu, Samsung este primul mare producător care se avântă in aceasta categorie de produs, așa cum a făcut-o si cu telefoanele pliabile si cu multe altele, si fără discuție, dacă această categorie va deveni cu adevărat populară, de masă, li se va datora tot lor, așa cum s-a întâmplat si cu pliabilele. Și indiferent ce inel PĂTRAT va „inventa” Apple la un moment dat, sa nu uitam cine a popularizat produsul ăsta… în prezent. Dar ajungem si acolo.

Cert este că nici Samsung nu a inventat aceasta categorie a inelelor inteligente, ci un start-up britanic pe nume McClear, acum mai bine de zece ani, dar Samsung este prima companie globală care intră în mod asumat pe aceasta piață, si dacă genul ăsta de dispozitiv „va exploda” (la figurat) pe degetele a zeci de milioane de oameni, va fi si meritul lor. Și înainte să-l arunc în foc ca sa văd dacă apar pe el înscrisuri in limba din Mordor, aia pe care o știu doar inițiații, hai sa vedem care-i treaba cu el.

Samsung Galaxy Ring

Cu un design sobru, unisex, Galaxy Ring vine în trei versiuni de culoare: negru, silver si gold. Inelul este fabricat dintr-un aliaj de grad 5 din titan, adecă cel mai rezistent cu putință. Dar asta nu include și finisajul exterior vopsit, pe care va fi interesant să-l urmărim cum se păstrează în timp. Desigur, exista niște avantaje incontestabile la aceste aliaje, sunt ușoare si rezistente. Si ușor si rezistent este si acest inel: are undeva intre 2.3 si 3 grame, si da, chiar se simte solid ca un inel din metal plin.

Cert este ca-i IP68, adică rezistent la apă si praf, și rezistă unei presiuni de pana 10 atmosfere. Adică nu doar ca poți sa faci dus cu el la mână, dar poți sa înoți sau chiar sa te scufunzi la adâncime cu el pe mână. Vine in 9 mărimi disponibile, de la 5 la 13, si exista si un kit de măsurare, pe care l-am primit si eu, si pe care ai face bine sa-l folosești cu atenție, pentru ca altfel riști să pierzi mult timp și bani comandând dimensiunea greșită.

Samsung Galaxy Ring

În primul rând, degetul recomandat pentru purtarea Galaxy Ring nu este inelarul, așa cum te-ai gândi, ci arătătorul, care este mai gros, si ne întoarcem imediat si la explicarea acestei alegeri. In al doilea rând, tine cont ca trebuie să nimerești corect dimensiunile, pentru ca altfel se pot întâmpla doua nefăcute: ori sa fie prea larg, si senzorii sa nu intre cum trebuie in contact cu pielea, ceea ce well, ar face inelul inutil pentru ca senzorii nu vor putea citi datele, fie sa-l iei prea strâmt, ceea ce ar putea presupune scoaterea lui cu tot cu deget. Glumesc, dar ce vreau sa spun este ca nimeni nu vrea sa poarte un inel incomod care sa-ti sugrume circulația. Deci tre sa fie nici prea prea nici foarte, foarte, si mai tine cont si că degetele se mai si umflă, mai ales la activitate fizica intensă sau pe căldurile la fel de intense de afară. Deci mare grija la măsurătoarea inițială, de aia si exista acel kit de măsurare, care mai costa si el vreo 10 euro.

Samsung Galaxy Ring

Cel mai mic inel, adică cel de mărimea 5 cântărește 2.3 grame, iar cel mai mare, mărimea 13 cântărește 3 grame. Forma sa simplă este ușor concavă, adică se simte ca un mic sânt lin pe mijloc la pipăit, iar marginile sunt drepte. Nu e nici foarte gros, are undeva la 2mm jumate grosime, si in principiu este destul de comod, sau oricum nu mai puțin comod decât orice inel obișnuit. Deci dacă porți așa ceva si ești obișnuit, nici nu-l vei simți pe deget.

Senzorii sunt evident pe interior, si sunt acoperiți de o rășina speciala, așa încât suprafața lor, chiar daca ei înșiși sunt un pic protuberanți, se simte netedă si fină, deci nu vei simți pe deget ca acolo sunt niște senzori. Tot legat de senzori, pe fata inelului exista un marcaj, o linie un pic ieșită in relief, care indica poziția in care trebuie sa stea respectivii senzori. Linia aia trebuie sa fie orientata spre podul palmei. Îmi pare rău daca suna mai complicat decât este, pentru ca in realitate nu este complicat absolut deloc. ll porți cu linia aia in jos si asta-i tot. Și acum hai sa lămurim faza cu degetul arătător de la mana stângă. Daca o iei din punct de vedere al eficientei „medicale”, ala este un loc mult mai potrivit pentru a măsura ritmul cardiac si orice altceva, decât spatele încheieturii mâinii, unde stau de obicei senzorii popularelor smartwatch-uri. Deci din punctul ăsta de vedere, spatele degetului arătător oferă locul ideal pentru măsurarea funcțiilor vitale.

Samsung Galaxy Ring

Si acum hai sa vedem ce măsoară: pai evident ritmul cardiac cu ajutorul unui senzor optic PPG si temperatura pielii cu ajutorul unui alt senzor. Cat despre funcții: monitorizează mișcarea, adică numărul de pași, activitatea „sportivă” adică workout-ul, monitorizează somnul, nivelul de stres și energie, generând un scor zilnic intre 0 si 100. Aceasta din urma este o găselniță care practic combină activitatea si somnul, si face o estimare cu privirea la nivel tău de „baterie” din ziua respectivă.

Apropo de baterie și autonomie, inelul are un acumulator de 17mAh pe modelele cu mărimi de la 5-7, 18mAh pentru mărimile 8-11 si 22.5mAh pentru mărimile 12-13. Pot să vă zic din proprie experiență că estimez durata de viată a bateriei pentru al meu inel de mărimea 11, la circa o săptămână sau puțin peste. Deci… spre deosebire de alte astfel de soluții din piață care țin cam 2 zile, cu asta chiar nu te vei stresa cu încărcarea. Cat despre încărcare, funcționează prin inducție in cutiuța pentru transport. N-ai cum sa greșești poziționarea pentru încărcare, este anti-prost; are un marcaj roșu pe care trebuie sa-l alienezi cu acea linie protuberanta de pe suprafața inelului. Există și un soi de cerc luminos care iți arata nivelul bateriei inelului. Bateria de pe dock are 361mAh, deci este mărișoară, și-ti va asigura multe re-încărcări.

Samsung Galaxy Ring

Ce mai face Galaxy Ring? Pai de exemplu, suportă anumite gesturi prin care poți controla unele funcții de pe telefon. Daca atingi indexul de degetul mare, poți declanșa camera foto de pe telefon sau poți opri alarma. Dar pentru ca asta să funcționeze trebuie să ai telefonul actualizat cel puțin la versiunea One UI 6.1.1, momentan fiind incluse doar noile pliabile Fold si Flip 6. Dar curând va ajunge si pe modelele flagship din seria S24, și alte device-uri eligibile pentru One UI 6.1.1.

Cum e experiența cu Samsung Galaxy Ring

Si acum hai sa va zic de ce povestea asta cu work-out-ul, cu activitatea sportivă, mi s-a părut un pic dubioasă. Pentru că fiind un inel, adică neavând ecran, precum un ceas inteligent pe care poți sa-l pornești tu însuti atunci când începi un antrenament, Galaxy Ring trebuie sa-si dea seama singur când „schimbi ritmul”. Adică inelul trebuie sa detecteze automat că te antrenezi, ceea ce nu-i reușește întotdeauna. Sigur, poți sa faci asta din telefon, dar asta ar sfida chiar scopul unui astfel de accesoriu. Sincer vorbind, nici ceasul nu detectează întotdeauna automat chestia asta, dar măcar pe ala poți sa-l pornești tu atunci când pornești antrenamentul, pentru a-ti monitoriza efortul. Deci asta este un oarece letdown, dar probabil treaba asta se va îmbunătăți cu timpul si cu noile update-uri aferente.

Samsung Galaxy Ring

Am mai observat de exemplu că in materie de somn, azi noapte mi-a zis ca m-am culcat la 2.53am, si ca m-am trezit la 6 si 14 minute. Fals. M-am culcat la 12 noaptea si m-am trezit la 7. Într-o alta seară mi-a monitorizat in totalitate somnul… deși la un moment dat peste noapte, când m-am trezit să beau niște apă, l-am scos de pe deget si l-am mai pus la loc când m-am trezit. Dar el a monitorizat în continuare. Ce anume? El știe.

Cât de precise sunt măsurătorile obținute cu Galaxy Ring

În astea 5 zile cat m-am jucat cu el, l-am conectat la al meu Galaxy S24 Ultra pe care îmi țin cartela de Vodafone, iar pe Orange am iPhone 14 Pro-Max-ul si unealta de măsurare comparativă, un exemplar Apple Watch Ultra. Si… am comparat.

De exemplu, am ieșit la o plimbare lungă pe Calea Victoriei, având la mine ambele telefoane, inelul si ceasul de la Apple. Si datele arată cam așa: dispozitivele Apple au înregistrat 14.083 de pași, adică o distanta de 10.2km, 590 de calorii consumate si un puls mediu de 90-100bpm. Dispozitivele Samsung, adică ceasul si telefonul, au înregistrat in exact aceeași plimbare 13.826 pași însemnând 10.51km, deci foarte aproape. 636 de calorii active consumate in respectiva plimbare, deci din nou aproape, si un puls tot pe acolo. În schimb astăzi, când am venit pe jos spre serviciu am dezactivat telefoanele, și Apple si Samsung, folosind doar măsurătorile obținute de inel si ceas, urmând ca apoi sa văd ce vor afișa telefoanele când le deschid. Știu exact distanta, este una foarte scurta, prin urmare voiam sa vad cat de corecte vor fi măsurătorile in ambele ecosisteme, excluzând telefoanele din ecuație. Si nu mica mi-a fost surprinderea să constat că inelul este cam prea optimist, cu vreo 20% mai optimist. Deci fiți atenți: ceasul a înregistrat 1023 de pași vs… 1265 cat a înregistrat inelul! Si nu este prima oara când descopăr astfel de discrepanțe. Cam de fiecare data când am făcut aceasta comparație, am remarcat ca inelul da cu plus.

Samsung Galaxy Ring

Probabil că aceste „calibrări” se vor mai corecta pe parcurs, pe măsură ce vor mai veni update-uri. Încă ceva de menționat, funcția de fiind my, care mi se pare foarte importanta pentru un gadget cu șanse mari de a-ți aluneca de pe deget într-un moment de neatenție. Din păcate însă, în afară de faptul că senzorii luminează pentru a ajuta la localizarea vizuală, nu ai niciun beeper sau altă formă de alertare care să-ți permită să localizezi inelul rămas în afara câmpului vizual.

Galaxy Ring, doar pentru fanii Samsung

Și ultima si cea mai importantă chestie, pe principiul una caldă una rece, Galaxy Ring este oarecum o exclusivitate a ecosistemului Samsung. In primul rând, noul dispozitiv NU este compatibil cu iPhone si are compatibilitate limitată cu alte modele de telefoane Android. Ce înseamnă limitată? Ca anumite funcții vor lipsi. Si că trebuie sa descarci oricum Galaxy Wearable si Samsung Health, adică aplicația de monitorizare a celor de la Samsung, si sa te loghezi cu un cont Samsung.

Samsung Galaxy Ring

Sigur, reciproca in materie de compatibilitate este valabilă si pentru dispozitivele Apple, dar mă surprinde puțin compatibilitatea limitata cu celelalte telefoane Android, iar asta face sa pară ca si Samsung o ia gradual pe urma lui Apple în a-si consolida un ecosistem închis. Adică… putem considera Galaxy Ring o exclusivitate a ecosistemului Samsung. Ceea ce mă duce la o alta consecință, si anume ca Ring pare in acest context mai degrabă un bonus pentru utilizatorii dedicați de Samsung, ceea ce nu se poate spune despre celelalte astfel de accesorii prezente pe piață, precum Oura sau Ultrahuman.

Concluzii despre Samsung Galaxy Ring

Deci, cum mi se pare noul inel fermecat al celor de la Samsung? Îmi place, dar mie personal mi se pare mai degrabă un dispozitiv complementar in ecosistemul Samsung, decât un produs stand alune.

Faptul ca nu este full compatibil decât cu dispozitivele lor, sau cel puțin așa este promovat, cu iPhone nu merge deloc iar cu alte telefoane Android merge, dar mai pe ocolite așa. Faptul ca este gândit să meargă in tandem cu un ceas Samsung (apropo de asta, daca porți si ceas Galaxy si inel, măsurătorile se mută de pe un dispozitiv pe altul pentru a conserva bateria) mă duce la înspre o concluzie evidentă, si anume ca Galaxy Ring este o completare in ecosistemul Samsung, poate chiar un eventual factor motivator care sa te determine, la fel ca in cazul Apple, sa folosești întreaga lor paletă de dispozitive.

Samsung Galaxy Ring

Sunt si niște avantaje evidente pe care nu ai cum sa le treci cu vederea: de exemplu faptul ca acest accesoriu smart este extrem de neintrusiv, poate cel mai neintrusiv pe care l-am încercat vreodată. Dacă un ceas se poate dovedi incomod la somn, la sală sau la piscină, Galaxy Ring este la fel de comod ca orice alt inel cu care daca te-ai obișnuit, nici nu mai simți ca îl ai pe deget. Adică el stă acolo discret si măsoară parametrii de sănătate. Cat de corect? Asta este o alta discuție, dar cu siguranță, diversele update-uri de firmware vor îmbunătăți acuratețea.

Îmi mai place mult faptul ca nu trebuie sa-l încarci prea des, o data la săptămâna nu este o dramă, iar încărcarea se face simplu si comod. Odată ce l-ai pus in deget, cel puțin o săptămână ai uitat de el. Si nu in ultimul rând… chiar este șic. Îmi place că este sobru și discret și are o notă incontestabilă de eleganță. Nu e kitsch, nu e țipător, si îndrăznesc sa spun ca este chiar trendy. Adică, și ca bărbat care nu poarta bijuterii, nu mi se pare a fi strident sau deplasat. Si nu in ultimul rând, este fără îndoială o bijuterie tech. Este lăudabil cum Samsung au reușit sa înghesuie într-un device atât de mic atâția senzori si atâtea funcții.

Si acum hai sa va zic si preț si disponibilitate: in Romania… nu este încă disponibil oficial. Desigur, nu te oprește nimeni să-l comanzi sau să-l cumperi direct din Vestul Europei, nu există limitări geografice de utilizare precum s-a întâmplat si se întâmplă încă bunăoară cu Vision pro-ul celor de la Apple. Adică daca îl iei din Franța sau Germania, el va merge perfect si complet pe telefonul si contul tău de Romania, iar prețul in Vest este de 450 de euro, in vreme ce in America este 400 de dolari.

Va veni cu siguranță la un moment dat oficial si in Romania, dar nu știu sa va spun când se va întâmplă asta exact. Pana atunci, putem sa-l comandam fie afara, fie sa-l așteptam pana când va veni si aici.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Back to top button