ȘtiriTech&IT

Samsung aduce tehnologia FidelityFX Super Resolution pe telefoanele Galaxy

Samsung, Qualcomm și AMD anunță un parteneriat pentru adaptarea tehnologiei FidelityFX Super Resolution (FSR), echivalentul Nvidia DLSS, pentru a funcționa și cu dispozitive mobile. Deși, probabil că nu va dura prea mult până să vedem această tehnologie și pe telefoanele altor producători, dispozitivele Samsung Galaxy vor avea inițial exclusivitate.

Deja cunoscută pasionaților de jocuri PC, tehnologia FSR poate îmbunătăți performanța în jocurile video fără a penaliza în mod sesizabil calitatea imaginii sau nivelul detaliilor. Adaptată pentru dispozitive mobile, tehnologia ar putea face posibile jocuri video și mai detaliate decât în prezent.


FidelityFX Super Resolution utilizează tehnici de upscaling și de generare a cadrelor pentru a crește framerate-ul perceput în jocurile suportate. Spre deosebire de Nvidia DLSS, tehnologia FSR poate funcționa pe aproape orice GPU de generație recentă, inclusiv cele încorporate în chipseturi pentru smartphone și tablete. Deja, dispozitive portabile precum Steam Deck și ROG Ally, echipate cu GPU AMD Radeon, folosesc această tehnologie pentru a îmbunătăți performanțele în anumite jocuri. Cu siguranță, odată ce vor intra în scenă și dispozitivele din ecosistemul Android, tehnologia FSR va deveni mult mai răspândită printre jocurile de mobil.

Chiar dacă promit rezultate similare, trebuie spus că există diferențe notabile între FSR și DLSS de la Nvidia. Anume că primul nu folosește AI, deocamdată. Ajutată de inteligența artificială tehnologia Nvidia DLSS poate livra creșteri de performanță mult mai spectaculoase, însă cu prețul unor costuri crescute pentru dezvoltatorii de jocuri care aleg această soluție. În plus, DLSS funcționează doar cu acceleratoare grafice Nvidia, companie ale cărei soluții sunt deocamdată absente pe segmentul smartphone.

În schimb, AMD are deja o prezență solidă în lumea Android, existând foarte puține motive pentru ca dezvoltatorii de jocuri să refuze o tehnologie cu rezultate deja probate în jocurile pentru PC și console.

Va trebui să așteptăm ca Samsung și partenerii săi să anunțe cum va funcționa tehnologia pe smartphone-uri, existând șanse mari ca inovațiile AI recent anunțate pentru chipsetul Snapdragon 8 Gen 3 să fie cumva în legătură cu adaptarea FSR pentru mobil.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button