ȘtiriTech&IT

Samsung va aduce cipurile Exynos pe și mai multe telefoane Galaxy

Samsung a reușit cu Exynos 2400 să demonstreze că încă poate concura la gama high-end, iar asta oferă companiei un pretext să-și impună propriile chipseturi pe și mai multe dispozitive.

Prins într-un parteneriat incomod cu Qualcomm, Samsung cheltuie mai mult decât oricând cu achiziționarea chipseturilor care echipează telefoanele Galaxy. Deși consumatorii „jubilează” în toate piețele unde se întâmplă asta, pauza luată pentru rezolvarea problemelor ce au împiedicat cip-urile Exynos să atingă un nivel satisfăcător de performanță și eficiență este pe sfârșite.

Samsung a livrat în trimestrul Q4-2023 doar 13 milioane de telefoane bazate pe Exynos, în scădere cu 48% față de același trimestru din 2022. Drept consecință Samsung a obținut cu 44% mai puține venituri din chipseturile Exynos în trimestrul Q4-2023 de la an la an. Deși pierderile suferite au fost cumva compensate prin creșterea vânzărilor de telefoane, actualul aranjament este departe de idealul dorit de conducerea companiei, care mizează pe o revenire în forță a vânzărilor Exynos.

Potrivit statisticilor publicate de SamMobile, Samsung a cheltuit în 2023 8,87 miliarde de dolari pe achizițiile de chipset-uri pentru dispozitive mobile, în creștere cu 3,1% față de sumele plătite anul anterior. O parte din cheltuieli pot fi atribuite și creșterii cu 30% a tarifelor percepute de furnizori, Samsung anticipând economii importante prin folosirea propriilor cipuri Exynos pe mai multe telefoane în 2024.

Vestea bună ar fi că Samsung a prevăzut și un buget mai generos pentru activitatea de cercetare și dezvoltare, țintind consolidarea atributelor de performanță și eficiență pentru chipseturile sale.

Chiar dacă nu este la paritate perfectă cu Snapdragon 8 Gen 3, actualul chipset Exynos 2400 este cu doar câteva procente în urma acestuia, oferind rezultate solide la toate capitolele esențiale: performanță, temperaturi, consum. Deja, Galaxy A35 și Galaxy A55 debutează cu noi cipuri Exynos, compania urmând să elimine soluțiile MediaTek de pe majoritatea telefoanelor din gama low-end. Cât despre Galaxy S25, parteneriatul multianual deja semnat cu Qualcomm ar trebui să împiedice eliminarea completă a soluțiilor Snapdragon, măcar pentru dispozitivele livrate în anumite piețe de desfacere.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button