Tech&ITȘtiri

Au apărut pe net primele informații concrete despre NVIDIA RTX 4070

Nici nu ne-am obișnuit bine cu noua lansare din tabăra verde (pe numele ei RTX 4080 12GB… ăăă, voiam să zic RTX 4070Ti, să-mi fie scuzată confuzia) că deja ne pregătim pentru o nouă placă video de la NVIDIA. RTX 4070 este următoarea lansare care ne va da lacrimi de tristețe când vom vedea prețul. Dar mai e până când vom ajunge la raft să o cumpărăm, dar între timp au apărut pe internet câteva poze și informații legate de RTX 4070.

Spre deosebire de RTX 4070Ti care nu a primit o variantă Founders Edition, RTX 4070 va avea așa ceva. Ne dăm asta bazat pe imaginile cu cutia, care are exact același design ca în cazul celorlalte plăci din familia RTX 40. Cum era de așteptat, noua placă video va fi ceva mai mică ca dimensiuni față de frații ei mai mari, în mare parte pentru că RTX 4070 nu va avea nevoie de la fel de multă răcire ca un RTX 4090 sau RTX 4080.

Ca idee, singura măsură care este vizibilă în pozele de mai sus (pe care publicația RedGamingTech a reușit să pună mâna) este lățimea plăcii. În timp ce un RTX 4080 are 137 mm lățime, noul RTX 4070 va avea doar 112 mm. Nu pare mult la prima vedere, dar este o diferență uriașă și o să conteze mult când încerci să îndeși un mastodont de placă cum au fost cele din seria asta într-o carcasă mai mică.

Cât despre partea tehnică, unul dintre lucrurile pe care le știm în acest moment este că RTX 4070 va folosi un chip grafic denumit AD104-250 sau AD104-251 (ambele variante sunt aproape identice, singura diferență notabilă ar fi că 251 consumă o idee mai puțin). Alte leak-uri din trecut au indicat că RTX 4070 va avea 5888 nuclee CUDA și 12GB DDR6X VRAM.

Mai toate estimările specialiștilor din domeniu arată către o lansare în cea de-a doua jumătate a anului 2023, deci se pare că mai avem de așteptat ceva până când vom vedea de ce este în stare noua placă mid-range de la NVIDIA. Mă și doare să scriu termenul „mid-range” ținând cont că probabil va costa între 599 și 699 de dolari, o sumă care în trecut era rezervată plăcilor high-end și enthusiast. Dar astea sunt vremurile pe care le trăim…

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button