ReviewsPCPC&ConsolesTECH

ROG Zephyrus G14 (2023) reinventează gamingul la diagonală de 14″ (review)

Familia de laptopuri Zephyrus de la Republic of Gamers a apărut în 2017 și a fost un soi de rebeliune; un răspuns pentru standardul vremii. Și după cum spune și-acum pagina oficială a produsului, a definit gamingul ultra-slim. Pentru că atunci când a venit, primul ROG Zephyrus arăta și se simțea diferit. Deasupra tastaturii și a touchpad-ului miniatural, era o zonă aparent goală, dar rolul ei era mult mai important decât la prima vedere. Acea zonă era de fapt partea din laptop care îl ajută să rămână rece în timp ce te joci.

Vremea a trecut, iar ASUS trebuia să aducă ceva nou. Indiferent de cât de mișto era răcirea aia extra, nu era destul cât să facă oamenii să treacă peste șocul de-a nu putea utiliza jumătate din partea inferioară a laptopului. Ce a urmat, a schimbat puțin modul în care vedem laptopul, pentru că nu a trecut prea mult timp și a venit primul model de ROG Zephyrus Duo. Vechea zonă de răcire era acum ocupată de un ecran secundar. Astăzi, această serie de laptopuri este extrem de bine văzută, și chiar vorbit zilele trecute despre cel mai nou ROG Zephyrus Duo 16.

Dar asta nu putea rămâne așa, mai ales că ADN-ul era de gaming, iar cu noua adiție, Zephyrus devenea mai mult PC de editare… ori pentru cei care folosesc softuri profesionale la muncă. Piața de laptopuri de gaming “normale” era deja acoperită de ROG Strix și ROG Strix SCAR-uri de 15, 16, 17 și, în curând, 18 inch, așa că un nou Zephyrus trebuia să iasă în evidență. Și fix asta a făcut când a ieșit primul model de G14, un mini-laptop atât de puternic încât îl puteai numi “de gaming” fără rețineri, însă cu un format minimalist care îți permite să-l iei și să-l bagi într-o geantă normală, de-o au mereu doamnele la purtător.

Încă pe de atunci a fost un adevărat succes, iar ASUS a continuat să dezvolte această serie, iar pentru astăzi am pus mâna pe ROG Zephyrus G14, așa că iote-l: un laptop micuț, finuț și-al naibii de bine construit. Dar cel mai impresionant aspect pe care vreau să-l luăm în considerare este ce oferă acest PC, sub aparențele de ultra-portabil în straie de gaming.

O să încep direct cu configurația: se dă un AMD Ryzen 9 7940HS cu 8 nuclee și 16 fire de execuție care face 5.2GHz în Boost. După care ai 32GB de memorie DDR5 dintre care 16 sunt sudați pe placă de bază, iar încă 16 populează slotul suplimentar. Iar bijuteria coroanei este placa video: NVIDIA GeForce RTX 4090 Laptop. Singurul catch aici, este că procesorul este din gama HS de la AMD, alea de consumă puțin, iar placa video este versiunea de 125W, adică și ea este limitată comparativ cu RTX 4090 de pe ROG Strix SCAR sau alte laptopuri de 3-4kg. Și este în regulă, mai ales că ăsta micu’ e de 14 țoli și cântărește doar 1.65kg.

ROG Zephyrus G14 (2023) review

ROG Zephyrus G14 este construit exemplar

Inginerii de la ASUS au reușit să înghesuie atâta hardware în ceea ce este nu doar un șasiu mic, dar și robust, și al naibii de arătos. Și cred că partea care-l face mai interesant decât alte laptopuri este aceeași direcție de design împrumutată de la frate-su’ mai mare, Zephyrus Duo 16. Laptopul este negru, cu jumătate de capac găurită pentru a expune metalul de la interior. Se vede frumos în lumină și creează un contrast mișto. ROG Zephyrus G14-le nostru n-a fost înzestrat cu așa ceva, însă diverse configurații te lasă să alegi și un ecran AniMe Matrix pe care să dai o pacanea… gen, pe laptop direct.

Alte elemente vizuale distincte nu prea mai sunt, cu excepția micului sticker embedded în carcasă. Arată ca o etichetă, chestie pe care am tot întâlnit-o pe laptopuri și carcase; la unii e textilă, la alții e de piele, unii o ștanțează pe produs, la fel ca ASUS, iar alții o aliniează pe o margine de laptop, gen Lenovo. La interior treaba este și ea destul de simplă. Nu e prea mult laptop, deci totul a fost aranjat cât mai bine. Tastatura ocupă majoritatea spațiului din partea inferioară, dar asta este de bine pentru un laptop de gaming.

ROG Zephyrus G14 (2023) review

Ca să continui paralela cu Zephyrus Duo 16-le, ăsta micu’ este gândit în mare parte, DOAR pentru gaming. Deci o tastatură bună era cam mandatory. Și îmi place asta pe care o văd aici. Și cireașa de pe tort, o chestie care mi-a plăcut maxim, este touchpad-ul ăsta cât o buca’ de faianță. E destul de alunecos, se simte bine sub deget și cu siguranță îi va mulțumi pe ăia care vor să simtă că au primit laptop de toți banii.

Pe lateralele lui ROG Zephyrus G14 avem și zona de conectivitate, care include următoarele. Pe marginea dreapta avem un cititor de Micro SD, un USB 3.2 Gen2 Type-C cu suport pentru DisplayPort 1.4 și două USB-uri 3.2 Gen2 Type-A. Pe stânga găsim alimentarea, un HDMI 2.1, un jack 3.5 combo și atenție, un USB 4 Type-C cu DisplayPort 1.4 și power delivery.

14″ de bucurie

Ridici ochii, nu vezi niciun ecran secundar, și rămâi ațintit pe ecranul de 14”… care nu pare chiar atât de mic. Ăsta e noul truc pe care producătorii l-au descoperit recent: bagi un ecran format 16:10 într-un format de laptop cu diagonală mică și câștigi niște spațiu pe verticală. În modul ăsta nu prea mai arată a dreptunghi, ci te duce cu gândul la o formă mai apropiată de pătrat. Cumva este eye-pleasing și la cât de mic e, orice bucată de ecran extra, e bine-venită pentru gaming… atâta timp cât nu e separată și băgată sub primu’ ecran.

Ah, și ce mai ecran! ROG Nebula HDR îi zice, iar specificațiile îi sună cam așa: panou Mini LED QHD la 165Hz cu 3ms timp de răspuns. Raportul îl știm, redescoperitul 16:10, iar luminozitatea aici atinge 600 de nits; deci știe și HDR. Adică cam la fel ca ecranul principal de pe Zephyrus Duo 16. Dar vreau să ignorați toate specificațiile astea pompoase. Ca să vă explic mai bine experiența, să zicem doar că mi se pare unul dintre cele mai clare ecrane cu care mi-am ars ochii. Toate imaginile arată atât de bine, totul pare finisat extrem de meticulos și nu există urmă de blur, ghosting sau alte artefacte d-astea enervante.

ROG Zephyrus G14 (2023) review

Bine, aici își spune cuvântul diagonala aia de 14” combinată cu o rezoluție generoasă, de 2560 pe 1600 de pixeli. Adică, rezoluție nițel mai înalta decât 1440p-ul care se vede excelent chiar și pe diagonale de 27”. Despre ce vorbim? Și rată de refresh de 165Hz combinată cu timpul de răspuns bun și suportul pentru NVIDIA G-Sync, fac orice element dinamic să fie plăcut de urmărit pe ecran. Ăsta da ecran, potrivit pentru șasiul său, alimentat de un hardware pe măsură. Așa da, ASUS!

Un pui de laptop cu apucături de mascul alfa

Și iată-ne ajunși la hardware, că doar l-am pomenit rapid la început de video și probabil sunteți curioși să șțiți despre ce este vorba. Ce să fie, ce să fie? Păi, e nebunie, n-am să vă mint. Ce-avem noi aicea… este un procesor AMD Ryzen 9 7940HS. Începem așa că a fost pentru prima dată când m-am jucat ceva mai mult pe el. Și una peste alta, nu am mai nimic rău de comentat. Una bucată CCD, opt nuclee, șaișpe’ thread-uri, 5.2GHz. Consum? 54W! Desigur, cu arhitectura Zen 4 la bază, cu suport pentru memorie DDR5-5600 și LPDDR5X la 7500!!! Plus grafică integrată AMD Radeon 780M, plus AMD Ryzen AI.

Aici vreau atenție în sală pentru că ce urmează să vă zic s-ar putea să schimbe puțin treaba pentru AMD. Mai știți când vorbeam despre cel mai nou Lenovo Legion Pro de 17”? Eh, vă reaminteam indiferent; ăla vine dotat cu ceva procesoare AI care îl ajută să whatever. Ce-au făcut AMD? Și-au integrat o nebunie asemănătoare direct în platformă. Gen, nu-i treaba ăstora de la ROG, e truc AMD. Ah, ce face… păi: sunt niște nuclee AI integrate direct pe procesor, care optimizează mai bine modul în care sunt împărțite sarcinile între nucleele tradiționale. Pe măsură ce învață cum îți folosești laptopul, că na, aia face AI-ul, capabilitățile sale cresc.

În plus, are și roluri mai puțin spectaculoase, dar egale în importanță. Doar ce mă plângeam ieri de glumiță aia de cameră de pe Zephyrus Duo 16. Aici e cam aceeași situație, doar că inteligența artificială din procesorul ăsta oferă câteva funcții extra care ajută: Automatic Framing care te ține în centrul cadrului chiar dacă te miști, Eye Contact Correction aka. filtrul ăla dubios de-ți pune ochi falși care se holbează mereu în cameră și Advanced Background Effects; mamă, vreau green screen. Avem green screen acasă!

ROG Zephyrus G14 (2023) review

Chestiile astea atârna, mai ales că-s integrate în pachetul ca întreg. Ce mi se pare mai interesant este că procesorul mai slab, adică Ryzen 9 7940HS-ul de aici le are, dar Ryzen 9 7945HX nu; dubioase căile AMD-ului. Ca fun fact, singurele procesoare care vin cu aceste nuclee AI integrate sunt după cum urmează: Ryzen 7 7840HS, Ryzen 5 7640HS, Ryzen 7 7840U și Ryzen 5 7640U.

Dar haideți să revenim la procesorul de pe ROG Zephyrus G14 pentru că am și o chestie de reproșat. Din ceva motiv, în experiența mea alături de acest laptop am observat că modul Turbo este inconsistent. Procesorul are tendința să urce prea sus, câteodată trecând peste TDP-ul din fabrică într-o încercare disperată de a stoarce ultimul strop de performanță. În teorie sună bine… în practică, rezultă într-un procesor foarte încins, care stă des în throttle și care face sistemul de răcire să gâfâie cu sunet.

Rezolvările sunt două: fie ASUS vine în continuare cu update-uri de BIOS, pentru că am auzit că problema nu-i nouă și a mai fost remediată, ooori faceți ce-am făcut noi. Am mutat nebunia pe modul Performance și s-a rezolvat. Procesorul a coborât la loc în parametri, adică pe la 54W și chiar dacă performanța a avut puțin de suferit, nu mi se pare că este ceva dramatic. Într-adevăr, în Cinebench R23 s-a simțit oleacă, dar cui îi pasă de testele sintetice?

Test Setări Performance Turbo
Cinebench R23 Single-Core 1681 1829
Multi-Core 16848 17497

Chiar dacă rezultatele obținute în testele single și multi-core sunt mai mici, este spre binele laptopului. În modul Performance, ROG Zephyrus G14 cu AMD Ryzen 9 7940HS nu sare de 90 de grade. Ca idee, generația precedentă de G14 cu AMD Ryzen 9 6900HS ajungea și rămânea constant la suta de grade. Într-un format atât de mic, o victorie la 10 grade diferență atârnă cât o finală de Champions League. Și asta ne dovedește că în anumite situații, este cel mai bine să lași hardware-ul să meargă așa cum a fost gândit de producător.

ROG Zephyrus G14 (2023) review

Așa, ăsta a fost procesorul, dar înainte de-a ajunge la placa video unde avem destule de vorbit, vreau să trecem în revistă și restul configurației. Memoria RAM este DDR5, dar la o viteză mică de 4800MT/s. Ca și capacitate avem 32GB, doar că nu te-ai aștepta la configurația asta: ai 16GB sudați pe placa de bază, însă al doilea modul este detașabil și automat, upgradabil.

Cu o capacitate maximă de 64GB, singură variantă reală pe care o ai este o plăcuță de 32GB, pentru un total de 48GB. Saaau, când or ieși plăcuțele de 48GB, poți să bagi una d-aia ca să atingi capacitatea maximă suportată de placa de bază. Asta, desigur, dacă cei de la ASUS or să introducă suport… ori dacă placa de bază suportă așa ceva în primul rând.

SSD-ul nu e sudat, are 1TB, viteze bunicele demne de standardul PCIe 4.0 și cam atât. Nu mi-am bătut capul cu el prea tare. În ziua de azi, și la categoria asta de preț, laptopurile nu prea mai au tendința să folosească SSD-uri slabe ca să economisească din simplul motiv că sunt ieftine rău. De control, în ghidul de review pe care l-am primit este specificată viteza la care ajunge stocarea din ROG Zephyrus G14: up to 7000MB/s. Și mai ai și un slot adițional pentru o configurație care poate acomoda două SSD-uri M.2 NVME PCIe 4.0, ambele la potențial maxim de performanță.

Și am ajuns la punctul culminant al poveștii pentru că am niște păreri care zic eu că ar putea crea niște confuzii. Dar urmăriți-mă cu atenție că am încercat să explic cât mai simplu. ROG Zephyrus G14-le pe care l-am primit la test este modelul de top, dotat cu NVIDIA GeForce RTX 4090 Laptop. Singurul caveat comparativ cu 4090-ul de pe un Strix SCAR 18 spre exemplu, este că placa din G14 are TGP-ul limitat la 125W. Asta desigur, în numele temperaturilor controlabile și al șasiului destul de mic.

ROG Zephyrus G14 (2023) review

Asta înseamnă că este la 50W distanță de o RTX 4090 dintr-un laptop mare. Iar asta înseamnă fix ce intuiți: performanța are de suferit, dar cât de mult? Și ca să răspundem și la întrebarea asta, am apelat la rezultatele pe care le-am obținut cu un ROG Strix SCAR 18 mai prin primăvară.

Joc Setări RTX 4090 (125W) RTX 4090 (175W)
Cyberpunk 2077 1600p, Ultra 68 90
Horizon Zero Dawn 1600p, Ultimate Quality 127 149
Returnal 1600p, Epic 88 124
Shadow of the Tomb Raider 1600p, Highest 132 170

Nu am mai trecut prin teste sintetice că nu avea sens, așa că am sărit direct la gaming. Și de cum pui rezultatele într-un tabel comparativ, realizezi rapid ce diferență de gabarit este între cele două plăci. ROG Zephyrus G14 a înregistrat o medie de 68 FPS în Cyberpunk 2077 la Ultra, fără RTX și DLSS. În perspectivă, SCAR-ul a scuipat 90 de cadre pe secundă. La fel și-n Horizon Zero Dawn, Returnal și Shadow of the Tomb Raider. Diferențele sunt consistente… și mari.

Dar hai să vă povestesc una amuzantă. Când făceam testele, am început în mod natural cu Cyberpunk 2077, că tot a devenit preferatul redacției. Cât făceam eu testele, am pornit jocul și văd că vine by default cu preset-ul grafic Ray-Tracing Ultra. Bon, m-am asigurat că am DLSS 3 activ și setat pe Balanced, adică și cu Frame Generation, și am dat drumul la benchmark. Și boom: 98 FPS medie! Bă, ești nebun? Compar cu rezultatul obținut de ROG Strix SCAR 18 și mai să-mi stea inima: 64 FPS. Mă gândesc, băi, ce naiba?! Dar la o verificare rapidă, m-am reîntors la realitate când am văzut că jocul a mai primit update-uri pe partea de optimizare din februarie de când am avut SCAR-ul. Deci rezultatul este irelevant în comparație, dar o victorie bine-venită pentru Zephyrus G14.

Joc Setări RTX 4090 (125W) RTX 4090 (175W)
Cyberpunk 2077 1600p, RT Ultra, DLSS Balanced 98 64
Returnal 1600p, Epic, RTX, DLSS Balanced 68 79
Shadow of the Tomb Raider 1600p, Highest, RTX 88 94

M-am mai jucat puțin cu DLSS 3 în Returnal, unde am obținut o medie de 68 de cadre pe secundă cu totul în blană și Ray Tracing la Epic. După care am zis să fiu puțin aventurier și am testat Shadow of the Tomb Raider. ROG Zephyrus G14 a obținut o medie respectabilă de 88 FPS cu Ray Tracing la Very High fără nici un fel de DLSS. Dacă vreți mai mult de 100 FPS, jocul suportă și DLSS 2, deci este la libera alegere.

ROG Zephyrus G14 (2023) review

Rezultatele sunt bune și RTX 4090 la doar 125W s-a descurcat admirabil. Dar asta mă aduce la problema mea cu această configurație. Decât să plătești o grămadă de bani pentru upgrade-ul la verișoara mai mică a celei mai tari plăci de pe piață, poți să salvezi niște dineros și să alegi direct configurația cu RTX 4070 sau RTX 4080. Ambele sunt alegeri mai logice la TGP de 125W, iar dacă ar fi s-aleg aș merge pe RTX 4070. Laptopul o să fie pe acolo ca și nivel de performanță, minus vreo câteva FPS ici-colo, și poate că și temperaturile vor fi mai ok. Bine, de ținut minte că vei face un downgrade la VRAM… știți povestea aia cu 8GB, dar pentru unii oameni sunt de ajuns în continuare, mai ales când poți salva mii de lei.

De răcire se ocupă același sistem ROG Intelligent Cooling. Acesta are câte un vapor chamber pe procesor și placa grafică, și ca să pună și niște sos pe sandviș, ASUS a folosit metal lichid de la Thermal Grizzly. Asta înseamnă că procesorul are un headroom de până la 25W, de aici și modul Turbo agresiv, însă pe moment mai e nevoie de niște stabilizare. Dar odată ce se va întâmpla, nu încape îndoială că sistemul de răcire va face față. Deja se descurcă bine-mersi pe căldura de zilele astea, fără prea mult AC în camera de testare că-l apucă pe Tudor durerile de spate.

Și cam asta a fost. ROG Zephyrus G14 a reușit să mă cucerească, și în ciuda câtorva neajunsuri, s-a impus drept unul dintre cele mai interesante laptopuri de gaming testate de noi în 2023. Chiar dacă este mic și diagonala de 14” pare cumva înghesuită, pentru un joc single-player merge, iar cu conectivitatea de pe el, orice monitor de gaming este la un HDMI 2.1 distanță. Tastatura este mișto, ai destule USB-uri să îți pui și mouse și căști wireless, putere pe măsură și per total, un produs mișto. E arătos, e îndemânatic, e ușor, e mic… din partea mea aproape perfect.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button