ReviewsGamingLaptopuri GamingPC&Consoles

ROG STRIX SCAR18 2025 (G835) – gaming powerhouse… portabil (review)

Chiar mă gândeam zilele trecute că am avut, cred, o pauză de aproape o săptămână de când am testat ultima placă video și deja mă lua cu sevrajul. Începusem să tremur prin birou și colegii nu înțelegeau ce se întămplă. Dar s-au prins repede, majoritatea fiind fumători așa că au început să dea telefoane în stânga și în dreapta să-mi facă rost de plăci video să chinui.

Dar cum suntem în aprilie și încă e secetă de astfel de dispozitive nu prea au avut mare succes. Fast forward câteva zile și intră în ecuație prietenii noștri de la Asus care au zis „We got you covered!” și au trimis… un laptop de gaming…. în ideea că are și el o placă video și nu e orice placă video, ci PLACA VIDEO.

Drept urmare astăzi, pe masa de disecție avem acest mastodont: șeful secției de gaming mobil de la Asus Republic Of Gamers cu al său nume complet Strix Scar 18, variantă 2025. Hai să vedem împreună ce știe să facă.

Design/Construcție

Experiența de unboxing este una specială, în stil ROG, îndată ce deschizi cutia lui Strix Scar, ești prezentat cu laptopul ridicat pe un piedestal, gata de acțiune. Sub acesta avem ambele încărcătoare, cel full și cel mai compact, prin USB-C și diferitele instrucțiuni și stickere.

ROG STRIX SCAR18 2025

Trebuie să folosești ambele mâini când îl ridici pe Scar 18 pentru că nu numai că este foarte voluminos dar este și greu de-a dreptul. Construcția este foarte solidă, avem o îmbinare de plastice dure cu policarbonat și un capac metalic din aluminiu perforat pentru zona AnimeMatrix, toate negre, iar rezultatul este un laptop care se simte extraordinar. În rest, nu bate, nu troncăne mai mult decât ar trebui un model de 18 inchi.

Balamalele sunt foarte puternice și nu permit mai mult flex ecranului decât normal. Ce mi-a plăcut este faptul că poți deschide capacul cu o singură mână, ceea ce era într-un fel de așteptat ținând cont că cea mai bună parte din greutatea masivă de 3,3 kilograme este îndesată în bază. Și dacă tot am menționat de kilograme, cărămida mare de un amețitor 380W are și ea unul întreg iar cea mică de 100W cântărește 400 de grame, pentru momentele când nu vrei să îți rupi ATÂT de tare spatele.

Lateralele ecranului sunt destul de subțirele dar rama superioară este ceva mai groasă pentru a acomoda blocul de camere compatibile Windows Hello.

Trebuie să menționez o mică ciudățenie pe care am întâlnit-o la modelul 2025 a lui Scar 18. În poziție normală a mâinilor, atât pentru scris, dar mai ales în gaming când ești concentrat și tinzi să te lași mai tare pe carcasa laptopului, marginea ramei destul de ascuțită îți va intra în antebraț până în punctul în care poate deveni dureros de inconfortabil.

ROG STRIX SCAR18 2025

Bine, fie vorba între noi majoritatea oamenilor care își cumpără un astfel de mastodont nu îl iau ca să se joace pe el as is, ci îl folosesc pe post de desktop care se întâmplă să fie și relativ portabil. În situațiile astea, problema mariginii ascuțite nu e atât de mare, dar e demnă de menționat pentru scenariile în care vrei să te joci sau să lucrezi în deplasare, departe de o tastatură și de un mouse separat.

Și pentru că trebuie să ai niște port-uri pentru mouse și tastatură, capitolul conectivitate, Scar 18 stă excelent. Avem în dotare un HDMI 2.1, 3 USB-uri 3.2 Type-A, 2 Thunderbolt 5 cu Power Delivery 100W și suport pentru DisplayPort, un port LAN de 2.5 Giga și un combo jack de 3.5mm, toate amplasate pe laterale, niciunul în spatele laptopului. Fără fir, te poți conecta la rețele compatibile Wi-Fi 7 și dispozitive Bluetooth 5.4. Nu există cititor de carduri SD, o veste proastă pentru fotografi sau videografi care se bazează pe asta. Cu un adaptor rezolvi problema, dar e loc suficient pentru unul pe șasiul laptop-ului, deci omisiunea asta mi se pare cam dubioasă.

Difuzoarele sunt 4, 2 tweetere mutate sub ecran și 2 woofere amplasate în spatele laptopului, standard, orientate în jos. Sunetul este o idee cam înfundat din fabrică iar pentru a-l salva va trebui să apelezi la aplicația Dolby Access, special tunată pentru Asus ROG. Aici poți seta câteva presets de sunet sau îți poți configura propriul EQ. În urma reconfigurării vei avea un sunet cel puțin decent, deși pentru orice conferință audio/video în continuare recomandăm hardware dedicat. Volumul maxim atins de cele 4 difuzoare este suficient ca să pui niște muzică în pauză, cât să mai relaxăm motoarele creației aici în redacție.

ROG STRIX SCAR18 2025

Sistemul de aerisire este compus din 3 ventilatoare alimentate atât din lateral cât și din baza laptopului cu evacuarea principală plasată pe marginea dorsală. Pentru a ridica suficient laptopul de pe birou și a ajuta airflow-ul, baza laptopului are piciorușe de cauciuc destul de înalte și răspândite pe suprafața spatelui.

O îmbunătățire majoră față de modelul de anul trecut este boostul de versatilitate pe care-l oferă baza care acum poate fi deschisă ușor, tool-less. Doar deblochezi o clemă Quick Release și cu puțină forță aplicată lateral, tot panoul glisează ușor și fără prea mult efort. Odată îndepărtat vei descoperi cele 2 sloturi pentru stocarea bazată pe M.2, locașul pentru sloturile RAM și ventilatoarele care așteaptă să fie curățate sau, în situații extreme, cu mare atenție și uneltele necesare poți inclusiv să schimbi bateria de 90Whr.

În numele prevenției există mai multe panouri de plastic instalate pentru a proteja diferitele zone sensibile, precum heatpipe-urile sistemului de răcire samd. Tot pentru safety regăsim și un senzor care detectează dacă ai desfăcut capacul „din mers” și oprește complet sistemul.

ROG STRIX SCAR18 2025

Mi-ar plăcea să fie o practică din ce în ce mai des adoptată dar sunt conștient că probabil, din păcate, nu va fi. Chiar și în cazul sistemelor SoC cu RAM-ul sudat tot mi-ar plăcea să pot umbla măcar la stocare sau să curăț ventilatoarele cu ușurință, dar realitatea este că tot mai mulți producători tind să limiteze accesul utilizatorilor la componente de genul, tocmai ca să te oblige să îți cumperi un produs nou în loc să faci tu upgrade.

Performanță

Înainte să începem serios capitolul de performanță hai să enumerăm câteva din specificațiile cheie ale lui Strix Scar 18, nume de cod G835LX, ca să știm la ce să ne așteptăm – iar premiera este noua RTX 5090 Mobile, pentru prima dată pe bancul nostru de teste, ajutată de un Intel Core i9 275HX, 24 nuclee, 24 fire de execuție, 64 GB RAM SO-DIMM de 5600 Mega Transferuri pe secundă și 4 Tera(2+2 în RAID) de stocare M.2 PCI Generația 4. Toate acestea sunt susținute de un ecran miniLED de 240Hz și o baterie de 90Whr.

Placa video RTX 5090, varianta Laptop GPU are pedigree-ul lui 5090, dar a suferit niște ajustări ca să poată fi inclusă în carcasa unui laptop. Avem așadar – 24GB VRAM, 10496 CUDA Cores, 82 de nuclee de Raytracing, 328 de nuclee Tensor, 328 TMU’s, un consum total de 175W și 112 ROPS. Și da, am verificat că sunt toți, pentru că știm deja că NVIDIA au un istoric nu tocmai favorabil cu „numărarea” ROP-urilor.

Ecran

Să le luăm pe rând: Ecranul MiniLED ROG Nebula HDR din dotarea lui Strix Scar 18 este după ochii mei același panou mat folosit și anul trecut, ceea ce nu e rău ținând cont că și modelul precedent excela la asta. În continuare avem rezoluție WQXGA, adică 2560 x 1600 pixeli, format 16:10, cu 240 Herzi, HDR și G-Sync.

În mare este un ecran excelent, care reproduce culori diverse, vii, cu o luminozitate foarte bună atingând 500 nits în SDR cu un maxim local de 1100 nits în conținut HDR. Dar, pentru că întotdeauna există un dar, avem capitol unde mi-aș fi dorit îmbunătățiri: Input Lag-ul. 3 milisecunde Gray to Gray pentru un sistem top-of-the-line este ușor dezamăgitor, cred că puteam să ne îndreptăm spre 1 milisecundă cu ușurință, nici nu mai vorbim despre cele doar 0,03ms pe care un OLED le poate atinge.

Fiind un MiniLED este scutit de pericolul Burn-In-ului, deci poți sta liniștit cu toate elementele statice din lume, atât în Windows, cât și în jocuri. De asemenea unghiurile de vizualizare sunt aproape perfecte, un lucru util dacă vrei să arăți tuturor colegilor cel mai nou video de pe Playground.

ROG STRIX SCAR18 2025

În jocuri viu colorate dar și în vizionare generală de conținut multimedia pot spune că acest miniLED și-a făcut treaba cu brio, a redat culori cât mai diverse și nu a comentat nici când i-am servit scene foarte întunecate. Asta se datorează în mare măsură celor peste 2.000 de Local Dimming Zones, o valoare foarte mare pentru o diagonală de doar 18 inch, și nu am observat prea mult blooming nici atunci când l-am forțat manual cu o imagine neagră cu rame albe.

Local Dimming-ul și-a făcut treaba inclusiv în Sci-Fi-ul preferat, The Expanse, chiar și în cele mai întunecate scene, unde nu mi-a explodat cursorul plimbat haotic printre stele. Nu ne vom opri aici, îl vom supraveghea în continuare și pe durata testării, dar momentan pare a fi un panou foarte reușit, demn de acest laptop.

Teste sintetice

Ca să-l forțăm pe Scar 18 va trebui să trecem în modul Turbo, pentru maxim de performanță. Bine, teoretic poți crește limitele de consum puțin peste Turbo, în modul Manual, dar testăm scenariul standard de utilizare.

Rezultatele în primul val de teste 3DMark, Superposition, Blender și V-Ray sunt destul de surprinzătoare, mai ales dacă iau în considerare valorile publicate de colegul meu Tudor în review-ul pentru Strix Scar 2024. Avem o creștere de putere de aproximativ 10% pe GPU și cam 15% pe CPU, valori cam mici, mai ales dacă iei în considerare saltul gigantic făcut la prețul de achiziție, but more on that later.

Benchmarks Strix Scar 18 – 275HX + 5090 Laptop
3DMark Time Spy Extreme 11977
Graphics 11925
CPU 12286
3DMark Fire Strike Extreme 27776
Graphics 29790
Physics 44625
Combined 13398
3DMark Fire Strike Ultra 15634
Graphics 15245
Physics 47913
Combined 8595
Port Royal 15571
Speed Way 6289
Steel Nomad 5792
Superposition 4K Optimized 18990
Superposition 8K Optimized 7981
Blender – monster 3981
– junkshop 2122
– classroom 2030
V-Ray GPU – RTX 8619

 

Dar nu ne-am oprit aici. Am rulat și niște Cinebench, atât versiunea R23, cât și 2024, ceva Geekbench 6 și AI, 7-Zip și PCMark. Toate produc rezultate bune dacă le privești individual, dar comparate cu versiunea de anul trecut, observăm încă o dată o creștere de puțin sub 15% pe putere de procesare.

Stocarea este și ea rapidă, modelul testat având chiar 2 SSD-uri de 2TB instalate în RAID 0. Astfel scorul obținut în CrystalDiskMark trebuie luat cu atenție, pentru că sloturile sunt Gen 4, deci vom aproxima viteza de citire obținută, împărțind la 2 și avem SSD-uri capabile de o viteză de scriere secvențială de aproximativ 6000MB/s.

Gaming benchmarks dar și gaming în general

Trecem în sfârșit la jocuri, capitolul pentru care presimt că va fi cel mai mare interes. O să încep direct prin a menționa că toate testele și joaca au fost efectuate în modul de performanță Ultimate pentru a beneficia doar de placa video dedicată și tot ce are ea mai bun de oferit. Dacă însă vrei doar să joci ceva mai light, pe baterie, precum Balatro, Hearthstone sau altele, atunci poți rămâne pe Standard sau chiar Eco.

Facem o mică paranteză să vă pun o întrebare: Pe voi ce vă interesează cel mai mult la un laptop? Contează bateria dacă-l vei folosi doar la gaming legat la priză? Vă uitați după difuzoare capabile sau le ignorați complet pentru că aveți căști? Și nici nu zic de mouse, că nu cred că se joacă cineva pe touchpad.

După testarea normală prin care trec orice dispozitiv o primă concluzie trasă în urma analizării rezultatelor este că se menține valoarea de 10% boost față de versiunea anterioară. Studiat în Cyberpunk față de datele obținute anul trecut, avem 45 FPS în WQXGA… o să-i spunem nativ de acum, pentru că e prea complicată abrevierea. Înapoi la Cyberpunk: avem o creștere de 8% în scenariile testate, ceea ce nu pot să zic că a generat aplauze în redacție. Cu toții aveam așteptări ceva mai mari de la implementarea Laptop GPU a lui RTX 5090.

ROG STRIX SCAR18 2025

Trecând peste comparația cu modelul precedent, valorile obținute indică în mare parte că Scar 18, versiunea 2025 este puțin overkill pentru rezoluția nativă a display-ului. În majoritatea jocurilor testate am trecut lejer de 60 de cadre pe secundă cu setările date toate la maxim. Singurele mici virgule au fost în Black Myth: Wukong sau Cyberpunk 2077 cu Path Tracing activ, unde trebuie să scazi ușor din detalii sau să intervii cu DLSS și Frame Generation peste.

Wow, am ajuns până în acest punct fără să menționez faptul că fiind o placă video din seria 5000 vom avea acces și la cele mai noi tehnici de upscaling și generare de cadre extra ale DLSS 4. Se vede că am povestit despre el deja de 10 ori și mai am puțin și descriu DLSS și în somn.

Dacă ești nou pe aici și ai sărit cumva peste puzderia de recenzii publicate atât în format video, aici pe Playground, cât și text pe site-ul zonait.ro, DLSS 4 este cea mai nouă generație a tehnicilor de upscaling NVIDIA. Versiunea 4 a venit cu un algoritm nou de generare de cadre, Transformer pe numele său, care-l înlocuiește pe vechiul CNN (sau Convolutional Neural Network) pentru că acesta își cam atinsese limitele atât în eliminarea artefactelor dar și în eficiența ocupării memoriei video.

ROG STRIX SCAR18 2025

Tot la noutăți includem și controversatul Multi Frame Generation, prin care se introduc până la 3 cadre pe secundă generate cu AI pentru fiecare cadru randat normal.

Vor mai veni ulterior și Neural Faces, Neural Shaders Neural Texture Compression, Neural Materials, Neural Radiance Cache și RTX Mega Geometry dar ele nu sunt prezente acum și vom vorbi de acestea la momentul lansării.

Revenind la jocuri, trecem rapid prin ele la rezoluție nativă ca să nu vă plictisesc:

  • Black Myth: Wukong rulează liniștit 58-60 FPS modul Cinematic cu DLSS pe Quality și Raytracing oprit. Dacă pornești Raytracing pe High aceste valori scad până pe la 50 FPS, tolerabil pentru unii dar nu și pentru mine. În acel moment poți ori să scazi detaliile grafice sau să pornești Frame Generation care te va duce la un smooth 84 cadre pe secundă.
  • Dying Light 2 se poate juca fără upscaling cu totul la maxim la un confortabil 72 FPS, dar dacă vrei triple digits atunci bifezi DLSS pe Quality, treci Sharpness peste 60% și te joci liniștit.
  • Shadow of The Tomb Raider a rulat 190 de cadre pe secundă fără raytracing dar a crăpat de fiecare dată când am activat Ray Traced Shadows. După 2 ore de restarturi, căutări și troubleshooting am renunțat și am dat vina pe joc sau drivere. Oricum garantat aveai o experiență smooth
  • F1 2024 rulează 110 FPS cu tot Raytracingul activ, mai mult decât suficient, dar dacă vrei și mai mult poți activa DLSS pentru 140 cadre pe secundă sau DLSS + Frame Generation pentru un maxim de 206 FPS.
  • Cyberpunk 2077 cu Path Tracing activ pune probleme chiar și 5090-ului de desktop așa că nu m-au surprins cele 26 cadre pe secundă obținute în native res. Dacă insiști să joci așa nu vei scăpa de activarea DLSS care-ți va afișa un mai-tolerabil 48 FPS. Dar pentru cei ca mine care consideră asta prea puțin pentru un FPS există și Frame Generation, cu 88 FPS sau chiar și Multi Frame Generation 4x cu aproape 140. În continuare în Cyberpunk ne putem juca cu diferitele moduri de generare de cadre și în continuare observăm că CNN produce mai multe, adică dar la o calitate vizibil mai redusă, totul în timp ce consumă și mai mult VRAM.  Concret, la rezoluția testată, cu modul de detalii Ray Tracing Ultra, Frame Gen 2x CNN produce 127 FPS, iar Transformer undeva pe la 118 dar ceva mai curați.
  • Încheiem cu Red Dead Redemption 2, unde nici nu ai nevoie de DLSS ca să obții 92-95FPS cu toate detaliile la maxim.

Peste toate acestea am mai piperat sporadic, cât mi-a permis timpul desigur, niște jocuri mai puțin demanding ca să văd cum se comportă miniLED-ul în scenarii multiplayer competitiv. Așadar am pornit CS2 și m-am sacrificat jucând mai multe sesiuni de deathmatch intens pe Dust II, PENTRU REVIEW DOMNE. Mișcările sunt fluide, în general și apreciez luminozitatea miniLED-ului care te va ajuta să observi camperii în zone întunecate. Foarte util dacă te joci mult Escape from Tarkov.

Am rulat câteva jocuri și în 4K, în mare parte pentru că, așa cum am zis mai devreme, și cum cred că mulți vor conecta laptopul ăsta la monitoare externe, îl văd ca pe un use case foarte valid.

Rezultatele sunt în general foarte bune. Vei putea rula jocuri precum F1’24, Dying Light 2, Star Wars Outlaws sau alte jocuri mai puțin demanding liniștit la multe cadre pe secundă chiar și în 4K, semne că dacă-i oferi condiții bune, RTX 5090 Mobile poate susține această rezoluție. Excepție fac, în mod previzibil, titluri precum Black Myth: Wukong sau orice joc cu Path Tracing activ, Cyberpunk fiind cel mai comun exemplu, unde ca să obții 60 FPS va trebui să inviți niște Frame Generation în viața ta și să mai scazi din detaliile grafice.

Sunetul generat de cele 3 ventilatoare ale lui Scar 18 nu pot să zic că m-a deranjat în mod special. E normal să fie acolo și poate că a fost puțin enervant câteva zile cât l-am stresat pentru colegii din redacție dar am auzit mult mai rău la sisteme mai slabe, deci nu voi scădea puncte aici.

Software și iluminat

Totuși, nu e totul lapte și miere în ținutul Scar 18, iar la capitolul software am câteva comentarii de făcut:

Vorbesc în numele tuturor gamerilor, vă rog eu ASUS, nu mai preinstalați McAffee, este frustrant și nu face nimic în plus ce nu ar face o utilizare cu cap a oricărui laptop sau PC. Mai mult de atât când ți-e lumea mai dragă ocupă 20% din puterea de procesare pentru… el știe pentru ce.

Și a doua mare durere a mea este legată de numărul de softuri ASUS care se cam încalecă în funcții. Mi-ar plăcea să am unul și bun, nu stilul actual unde sunt separate, puse prin submeniuri parțial sau prin alte combinații ciudate. De exemplu Aura Creator e separat de Aura Sync care este doar un submeniu Armoury Crate dar care te trimite înapoi la Creator dacă vrei efecte mai complexe, MyAsus te trimite la Armoury Crate și înapoi, pus și simplu putere de procesare mâncată aiurea.

ROG STRIX SCAR18 2025

Trecând peste, Armoury Crate este în mare parte așa cum îl știți, câteodată funcționează excelent, altă dată mănâncă 30% din puterea de procesare din senin și se și blochează pe deasupra. Când merge bine, îți permite să monitorizezi toate temperaturile și frecvențele sistemului, poți vedea care placă video este utilizată și poți schimba modul de funcționare al laptopului între Silent, Performance, Turbo sau Manual. Acestea determină și puterea alocată atât procesorului cât și plăcii video, deci are un impact direct asupra performanței dispozitivului.

În mod evident, dacă ai nevoie să termini cea mai bună prezentare PowerPoint din viața ta nu are niciun sens în lume să stai pe modul Turbo sau Manual pentru că s-ar putea să-ți strice concentrarea zgomotul produs de ventilatoare, d’apai sutele de W consumați degeaba.

Aici intervine și un alt ecran de configurare, accesibil prin butonul System Settings, care e diferit de Operating Mode. Înțeleg de ce sunteți confuzi, și noi ne întrebăm de ce nu pot fi grupate toate sub același meniu, și este pentru mine unul dintre principalele reproșuri pe care le am la adresa acestui laptop. Ceea ce e frustrant, pentru că nici măcar nu e vina acestui laptop în particular, ci mai mult a celor de la ASUS pentru că nu sunt în stare să facă un program coerent și intuitiv de folosit.

Revenind la mulțimea de meniuri, ai acces la o puzderie de funcții, unele utile, unele… mai puțin utile. De exemplu: Poți bloca tasta Windows, Touch Padul sau chiar opri sunetul de la Boot. Tot de aici poți schimba comportamentul panoului miniLED, și să scazi timpul de răspuns prin Panel Overdrive sau să activezi Power Saver care scade rata de refresh la 60 Herzi în numele eficienței.

Există și o funcție care schimbă comportamentul zonelor de iluminare din spatele panoului, cu ajutorul căreia poți trece de la cele peste 2.000 de zone de iluminare distincte la una singură, care simulează comportamentul unui panou IPS tradițional.  Nu văd de ce ai folosi vreodată single zone pentru că negi practic marele avantaj al panoului miniLED, dar opțiunea există. Dacă știți voi de ce, luminați-ne și pe noi în comentarii. Get it? Luminați?

ROG STRIX SCAR18 2025

Tot din Setările sistemului poți configura comportamentul sistemului Advanded Optimus, un feature al plăcilor video. Explicat pe foarte scurt – Acesta poate negocia care placă video preia procesarea taskului în funcție de programul sau jocul pornit. Principalul minus este că acest sistem introduce un pic de latență până ia decizia pe care să o utilizeze, deci recomand trecerea în modul Ultimate când știi că vei face gaming intens conectat la priză ca să te asiguri că vei utiliza strict RTX 5090-ul de sub capotă. Va fi nevoie de restart, însă.

Gamerilor le place RGB-ul așa că o schimbare în bine față de generația anterioară este noul iluminat al carcasei inferioare. Acesta nu mai este rezervat doar laturii frontale, acum s-a extins pe toate marginile laptopului, orientat în jos. Efectul creat este unul de aură RGB și este chiar plăcut pe întuneric.

Iluminarea este controlată prin Armoury Crate la nivel de efect global, dar și prin altă aplicație, Aura Creator, unde poți schimba pentru fiecare tastă în parte, poți crea layere dar și secvențe complicate de efecte care se pot sincroniza inclusiv cu iluminatul carcasei.

ROG STRIX SCAR18 2025

Anime Vision este numele matriței LED de pe spatele lui Strix Scar 18, și mie unul mi se pare foarte cool. L-am mai văzut la diferite alte produse ROG în trecut sub alte forme și arată bine, cu toate că nu îl vei vedea deloc atunci când folosești laptopul. Acesta poate fi programat cu diferite GIF-uri animate sau imagini statice, și nu consumă teribil de mult. Tot pe spate putem observa și un logo ROG iluminat subtil, nu ostentativ, sincronizabil cu restul iluminatului de pe tastatură și carcasă.

Tastatură și touchpad

Tastatura din dotarea lui Strix Scar 18 este aceeași, Full Size, preluată de la modelul precedent. Gamerul din mine apreciază mult cursa de 2mm a tastelor, care este mult mai ok pentru joacă decât 1-1.3mm întâlnite la majoritatea laptopurilor. Tastele opun și suficientă rezistență cât să prevină apăsările accidentale, încă un bonus în gaming dar și dacă scrii mult și repede.

Privit de departe, tastatura poate părea mică în comparație cu restul laptopului dar nu trebuie uitat că avem în față un model de 18 inchi, un adevărat monstru ca dimensiuni. 14 inch-ul de la muncă arată de parcă este prânzul lui Scar 18.

ROG STRIX SCAR18 2025

Touchpadul este de sticlă și este absolut imens. Are funcții multi-touch și s-a mișcat exemplar cât timp am butonat acest laptop deci poți face un Excel în deplasare, fără probleme. Acum majoritatea gamerilor, aici mă includ și pe mine, au mai tot timpul un mouse la-ndemână, mouse care va fi întotdeauna net superior oricărui touch pad.

Pe toată durata testării, zona tastaturii dar și zonele adiacente cu care-ți intră mâinile în contact nu s-au încins aproape deloc. Temperaturile atinse au fost chiar decente, semn că primul nivel al sistemului de răcire, camerele cu vapori își fac treaba foarte bine și reușesc să transfere eficient căldura către ventilatoare petnru a fi disipată.

Temperaturi

Să nu uităm de temperaturi, un punct de discuție foarte interesant deoarece eram curioși să vedem cum se comportă noul RTX 5090 Mobile într-un asemenea șasiu. Am observat temperaturi de până la 75 grade în timpul unui stress test al Nomadului de Oțel din 3DMark, la un consum maxim ce a atins 170W. Din nou, sistemul de răcire poate să mai ciupească din temperaturile maxime dacă dai toate ventilatoarele la maxim dar s-ar putea să te enerveze zgomotul. În gaming valorile obținute sunt similare și variază de la titlu la titlu.

Acum hai să ne întoarcem atenția asupra procesorului, iar în mijlocul unui run de Cinebench, 275HX se va stabiliza pe la 90-91 grade Celsius, cu un spike maxim de 95 grade. Teoretic poți scădea această temperatură ajustând Fan Curve-ul pentru fiecare ventilator în parte în Manual Mode dar în cazul meu acesta a refuzat să colaboreze, resetând la Default după fiecare modificare, punct în care am renunțat să-mi mai bat capul.

 

Baterie

Laptopurile dedicate gamingului nu stau de obicei excelent la capitolul baterie, iar Scar 18 nu face excepție, Bateria de 90Whr nu-i ajunge nici cât pe o măsea în modul Turbo, depășind cu greu o oră de joacă. Pentru vizionare de conținut poți reduce consumul și trece pe placa video integrată pentru a stoarce extra ore de utilizare, dar nu te vei apropia nicidecum de performanțele actuale ale ultrabookurilor.

ROG STRIX SCAR18 2025

Bine, nu poți împăca nici capra nici varza, trebuie să fii conștient de compromisul pe care-l faci când îți cumperi o astfel de bestie.

Concluzii

În concluzie recomandarea acestui monstru de laptop depinde de mai mulți factori. Dacă vii de la generația precedentă de Strix Scar 18 trecerea la varianta 2025 nu merită sub nici o formă financiar. Prețul a sărit cu aproape 2000 de euro, suspectăm că în mare parte datorită NVIDIA și a GPU-ului mai scump, iar căștigul de performanță între generații este de aproximativ 10%.

Dacă însă vrei the-latest-and-greatest, dar și puțin de mobilitate, atunci Strix Scar 18 este fără dar și poate ceea ce cauți. Are cea mai puternică placă video disponibilă acum dar și în viitorul apropiat pe laptopuri, RTX 5090, are un sistem de răcire capabil să-i țină frâu și un ecran bun, gata de acțiune, cu toate că aș fi apreciat un OLED. Toate susținute de Core i9 275HX, un procesor cu 24 de nuclee foarte capabil nu doar în gaming dar și în productivitate.

ROG STRIX SCAR18 2025

Cât plătești pentru acest avevărat powerhouse? 30 de mii de lei la Emag la precomandă, varianta testată cu 64GB RAM și 4Tera stocare. Este mult, și greu de justificat, cel puțin momentan, mulțumim NVIDIA. Teoretic ar trebui să scadă odată cu pătrunderea mai multor plăci video în piață dar nu putem ști exact când, cum și în ce condiții, deci rămâne la latitudinea fiecăruia dacă suma asta enormă merită sau nu dată pe un laptop, fie el și cel mai forțos de pe piață.

 

Alex Constantinescu

Mare fan tehnologie, sunt ca un copil într-un proverbial candy store de fiecare dată când vine o cutie cu ceva tech nou cu care să mă joc. Scriu de vreo' 10 ani pe Internet despre laptopuri, periferice, telefoane inteligente și diferite alte gadgeturi interesante. Pe lângă tech mai sunt obsedat de Jordani, un ocazional Lego pe ici pe colo și masochist cu jocuri multiplayer, în ciuda faptului că vârsta începe să-și spună cuvântul și ținta/viteza numai e ce a fost. Aia e...

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button