ReviewsRSS PaginaDeMedia

ROG Strix Scar III G531GW: când designerii ROG și BMW Designworks Group se așează la masă împreună (Review)

Gama ROG (respectiv ROG Strix) a devenit atât de bogată anul acesta, încât chiar și noi avem mici dificultăți în a pune într-o ordine clară și evidentă toată familia, de la tatăl laptop-urilor de gaming (deținătorul majorității recordurilor obținute în testele rulate de redacția ZONA) ROG G703, la ROG Zephyrus S, Zephyrus M, Zephyrus G, GA, ROG Strix Scar III, Hero III, ROG Strix G, etc. Practic dacă am dori să ne jucăm cu fiecare model reprezentativ, de 15 respectiv 17 inchi, nu ne-ar ajunge un an nici dacă v-am prezenta câte un model pe lună. Punându-mă în locul unui potențial cumpărător, îmi dau seama că alegerea devine una destul de dificilă, o ofertă atât de bogată este impresionantă dar și intimidantă în același timp.

Puternic, compact, autonomie mare, design diferit

Performanță - 8
Calitate construcție și materiale - 8.5
Calitate ecran - 9.5
Design - 9.8
Tastatură - 9.5
Ergonomie - 9.5
Eficiență sistem răcire - 9.5
Zgomot - 8
Conectivitate - 9
Baterie - 9.3

9.1

ROG Strix Scar III ne-a demontrat că poți avea calitate chiar fi fără aliaje scumpe, look premium chiar și fără aluminiu, performanță ridicată și răcire bună și sub 2000 EUR și bonus, într-un șasiu care va întoarce cu siguranță priviri - mie unul, vă spun sincer,mi-a plăcut cel mai mult din armata de laptop-uri de gaming expuse în standul ROG la ultima ediție Comic Con din București.

Like
User Rating: 4.77 ( 16 votes)

Norocul nostru este că ROG Strix Scar III iese ușor din tiparul familiei, se pare că întâlnirea echipei de R&D și design ROG cu echipa designerilor vizionari de la BMW Designworks Group a fost una fructuoasă, brainstorming-ul luând forma unui laptop cu accente…diferite…în sensul bun al cuvântului, firește 🙂

Design – șasiu, ecran, tastatura și touchpad

S-o zicem pe aia urâtă: nu, nu am găsit nici aluminiu, nici magneziu, nici alte metale și combinații exotice în construcția șasiului. Și asta nu dă bine în CV-ul unui laptop ce depășește (fără promoții de black friday de primăvară/vară/toamnă) 8000 Lei în configurația de față dar poate depăși cu lejeritate bariera celor 10000 Lei într-o configurație superioară. 

Lipsa oricărui element de ranforsare din capacul subțire face ca ecranul să flexeze destul de mult la închidere/deschidere dacă apăsăm/ținem de un singur colț – recomand din acest motiv să vă folosiți ambele mâini pentru a folosi ambele colțuri ale ecranului sau, cum ar fi cel mai corect, să închideți/deschideți capacul ținând de proeminența de pe capac, aflat la extremitatea unde se regăsea webcam-ul pe vremuri. Apropo, această mică ieșitură permite deschiderea extrem de facilă a capacului cu o singură mână – chiar printre cele mai bine realizate astfel de mecanisme din ultima vreme întâlnită de mine la un laptop. 

Dar atunci care e treaba cu design-ul pe care tot insistam în paragrafele anterioare?

fantele de admisie ascunse în spate, între balamale, chiar deasupra incintelor de evacuare. Elegant și inovator
fantele de admisie ascunse în spate, între balamale, chiar deasupra incintelor de evacuare. Elegant și inovator

În primul rând, mi-a plăcut foarte mult pattern-ul de carbon, ce acoperă toată zona de restpad, dar și zona dintre taste și deasupra tastaturii, creând un efect 3D deosebit de interesant. Această suprafață cu finisaje de carbon este acoperită de un strat de plastic transparent, ce amplifică senzația de 3D. Un mare avantaj al acestei suprafețe este că nu adună amprente, urme de grăsime, precum suprafața touchpach-ului sau alte materiale la multe laptop-uri.

O semnătură distinctă a laptop-ului este reprezentată de marginile reliefate, aflate pe laterala dreapta (rol pur estetic aici) și în spate, chiar sub ecran (aici cu rol de guri de aerisire de data aceasta). 

Nu pot să trec cu vederea nici forma asimetrică a ramei ecranului, tăietura având dublu rol: design (firește) și asigurarea unui flow de aer și mai bun sub ecran, unde sunt fantele de admisie (superioare, firește, fantele de admisie inferioare, de pe burta laptop-ului asigură cea mai importantă cantitate de aer rece atât de necesar răcirii componentelor cheie).

Balamalele de tip foarfecă - inspirate de ușille cu deschidere verticală din segmentul auto
Balamalele de tip foarfecă – inspirate de ușille cu deschidere verticală din segmentul auto

Balamalele de tip foarfecă – inspirate de ușille cu deschidere verticală din segmentul auto sunt un alt element interesant și specific acestui laptop. Nu doar că oferă robustețe și fiabilitate ridicată în timp, dar ocupă foarte puțin volum util și astfel s-a mai câștigat spațiu în spate, pentru sistemul de răcire (zona în care se află lamelele de răcire respectiv gurile de ventilație superioare).

Șasiu iluminat AURA RGB, un efect spectaculos.
Șasiu iluminat AURA RGB, un efect spectaculos.

Și un ultim element de design, unic, al modelului ROG Strix Scar III este iluminarea șasiului. Când am văzut prima dată în poze imaginea conturului iluminat al șasiului inferior, mi-am dat un pic ochii peste cap, dar sincer, după ce am utilizat laptop-ul mai bine de 2 săptămâni, chiar m-am obișnuit cu această iluminare, care între noi fie vorba, este chiar una plăcută, fără să devină țipătoare în nopțile de gaming. Evident, aceste 3 benzi de LED de pe laterală sunt sincronizate cu iluminarea tastaturii, sunt precum o extensie, o prelungire naturală a efectului AURA oferit de tastatură, dacă o putem numi altfel. 

Ergonomie

După cum am început să vă povestesc și mai sus, de la deschiderea capacului și până la folosirea laptop-ului, ROG Srix Scar III aproape că excelează la capitolul ergonomie. Ecranul se deschide la 130 grade, lucru care în mod normal l-aș fi catalogat drept mediocru, însă ecranul este destul de înălțat, atât din balamalele de tip foarfecă, precum și datorită ramei groase pe partea inferioară, astfel că n-am resimțit disconfortul privitului excesiv în jos (efectul gât amorțit pe sesiuni lungi). 

Mi-ar fi plăcut să am ceva porturi și pe partea dreaptă, însă știu că pentru dreptaci este o veste bună abordarea ROG Strix Scar III: mouse-ul nu se va lovi în vreun fel de firul de alimentare, de mufa USB a mouse-ului, de stick-urile USB sau vreun dongle / adaptor USB.   

Și ca și o ultimă idee, legată de ergonomie, deși voi trata subiectul mai pe larg la capitolul răcire, mi-a plăcut și este extrem de reconfortant să lucrezi pe o tastatură rece, chiar și în sesiunile de gaming.

Sub capotă – specificații hardware

Modelul testat de noi este motorizat de procesorul Intel Core i7-9750H, un procesor foarte puternic și extrem de eficient. 6 nuclee și 12 fire de execuție, TDP de 45W dar care nu se sfiește să-și arate colții când e nevoie de calcule complexe: în Cinebench în scena de randare ce folosește toate thread-urile procesorului, TDP-ul a urcat la 85W!

TDP-ul procesorului poate urca până la 85W, dacă situația îî cere. Impresionant.
TDP-ul procesorului poate urca până la 85W, dacă situația îî cere. Impresionant.

Evident, este un scenariu rar întâlnit, astfel încât nu trebuie să vă sperie puterea și consumul acestui procesor.

Pentru cei foarte pretențioși există și modelul ROG Strix Scar III cu i9-9880H – dar sincer, din punctul meu de vedere, pentru un laptop de gaming balansat acest i7 este mai mult decât arhisuficient.

Nici placa video nu se lasă mai prejos. Exemplarul ROG Strix Scar III testat de noi vine cu NVIDIA GeForce RTX 2070 Laptop, 115W – mult mai puternic decât modelul Max-Q. Rezultatele din jocurile pe care le-am rulat arată puterea combinației i7-9750H + GeForce RTX 2070 – și, deși am fost departe de cei 240fps pe care ecranul îi poate afișa, trebuie subliniat că una e să joci Metro cu totul la maxim și alta e să joci CS pe cine știe ce setări dubioase pentru a fi cât mai competitiv în online. 

Placa video GeForce RTX 2070 Laptop (full voltage), pe modul Turbo primește și un overclock simțitor, de 100 MHz
Placa video GeForce RTX 2070 Laptop (full voltage), pe modul Turbo primește și un overclock simțitor, de 100 MHz

ROG Strix Scar III poate fi găsit în comerț și cu plăci video mai accesibile ca și preț, și anume RTX 2060 sau chiar și GTX 1660Ti. 

Placa video mai primește un mic overclock din partea ASUS, în modul Turbo frecvențele base clock-ului și cea a frecvenței de Boost fiind crescute cu câte o 100 MHz. Pentru că sistemul de răcire poate.

SSD / memorii

Spațiul de stocare este bine acoperit de acest laptop – SSD-ul de 512GB poartă semnătura celor de la Intel, și face partea din seria 660p. Capitolul stocare este completat de un hard disk (să fiu mai exact, un SSHD) Seagate FireCuda de 5400rpm cu 8GB memorie flash NAND și 128MB cache. 

Cei 16GB de memorie RAM DDR4 2666 MHz sunt produși de Samsung și ocupă ambele sloturi de memorie.

Sistemul de răcire

Dacă ar fi să analizez strict din perspectiva construcției heatpipe-urilor (nimic ieșit din comun, mai mult, mă cam irită sincer heatpipe-urile comune CPU/GPU) și a temperaturilor obținute în Cinebench, n-aș putea spune că sunt impresionat. 

5 Heat-pipe-uri, unul comun - design obișnuit, dar își face treaba în acest caz.
5 Heat-pipe-uri, unul comun – design obișnuit, dar își face treaba în acest caz.

Dar trebuie să ne uităm mai în adâncime, mai în amănunt. Detaliile fac diferența. De exemplu, pot să înțeleg că procesorul se apropie de pragul critic în Cinebench, în scenariul multi-core, acolo unde de cele mai multe ori orice procesor Intel intră pentru scurt timp în throttling și dacă rulați de mai multe ori acest benchmark foarte pretențios, veți observa cum procesorul va scade frecvența nucleelor de la 3,96GHz la 3,53GHz pentru a ține temperaturile sub 95-97C, evident, lucru reflectat în scăderea punctajului CPU multicore de la 1260 la 1100 de puncte.

Procesorul în Cinebench, la limită
Procesorul în Cinebench, la limită

Trebuie precizat că în jocuri procesorul nu a depășit 86C iar GPU-ul NVIDIA 76C. 

Procesorul și placa video, destul de relaxate și reci în rest - aici, în jocuri.
Procesorul și placa video, destul de relaxate și reci în rest – aici, în jocuri.

Deci da, lucrurile nu stau brusc atât de rău, nu-i așa?

Dar cel mai bine ne dăm seama că avem o răcire bună când ne uităm la imaginile obținute cu o cameră FLIR, care ne spune o adevărată poveste despre complexitatea și eficiența sistemului de răcire.

Harta termică ne arată o tastatură ce nu trece de temperatura corpului decât foarte rar (temperatura în cameră a fost de 27C)
Harta termică ne arată o tastatură ce nu trece de temperatura corpului decât foarte rar (temperatura în cameră a fost de 27C)

Astfel, în zona tastaturii avem temperaturi sub cea a temperaturii corpului (exceptând situația în care modul de funcționare este setat pe Silent, când, datorită lipsei aiflow-ului din zona tastelor WASD tastele ajung la 37-39C), iar în zona restpad-ului și a touchpad-ului temperaturile sunt și mai mici. 

Touchpad rece.
Touchpad rece.

Cele trei guri de evacuare clasice (două în spate și unul în dreapta), coroborate cu fantele de admisie de pe burta laptop-ului, cele din jurul tastelor WASD și nu în ultimul rând, cele aflate spre exteriorul sasiului inferior, zona ridicată și cu un design aparte, aflată între balamale, toate acestea asigură un aiflow cu mult peste media laptop-urilor de 15” de gaming subțiri.

Așa arată harta termică a unui sistem de răcire eficient: HOT la evacuare, tastatură destul de rece (călduță)
Așa arată harta termică a unui sistem de răcire eficient: HOT la evacuare, tastatură destul de rece (călduță)

Faptul că din cele 3 guri de evacuare iese aer fierbinte dar șasiul rămâne rece în zona de interacțiune a mâinilor pentru mine înseamnă un succes, când voi concluziona calitatea sistemului de răcire 

Și imagini din spate, unde se poate observa că aerul ce iese este destul de fierbinte. Asta înseamnă că se elimină rapid căldura, pentru un șasiu ce nu se încălzește în rest foarte tare. Tare!
Și imagini din spate, unde se poate observa că aerul ce iese este destul de fierbinte. Asta înseamnă că se elimină rapid căldura, pentru un șasiu ce nu se încălzește în rest foarte tare. Tare!

Display de 15,6″, 3ms, 240Hz, culori și uniformitate excelente

 

Panoul de 240Hz cu 3ms timp de răspuns este produs de Sharp (cod panou: LQ156M1JW09 – model SHP14D3).

Ecran ideal și pentru editări de fotografii, nu doar pentru jocuri.
Ecran ideal și pentru editări de fotografii, nu doar pentru jocuri.

Per total, mi-a placut acest display. De ce? În primul rând, culorile afișate sunt vii, naturale, corect afișate. 98% SRGB, 69% NTSC, 74% Adobe RGB. 

În al doilea rând, uniformitatea culorilor este printre cele mai bune din ce am măsurat până în prezent: deviația Delta E este de 3 pe luminozitate 100%. Și coboară la 2 când ecranul este setat la o luminozitate de 67%. 

Uniformitatea culorilor, aproape de ideal.
Uniformitatea culorilor, aproape de ideal.
Uniformitatea culorilor la luminozitatea ecranului de 67% este și mai bună, cea mai mare deviație DeltaE este de 2.1
Uniformitatea culorilor la luminozitatea ecranului de 67% este și mai bună, cea mai mare deviație DeltaE este de 2.1

Și uniformitatea luminozității este peste medie, prin rezultatele cele mai bune obținute anul acesta de noi. 

Luminozitatea maximă este de 270cd/m2, asta e în media plutonului laptop-urilor de gaming, nimic spectaculos aici.

Per total, colorimetrul nostru i-a dat nota 4,5/5, ceea ce este foarte bine.

Performanțe, zgomot, temperaturi

Și am ajuns din nou la capitolul cel mai fierbinte și care ne interesează pe toți: cum împacă ROG Strix Scar III varza și capra, în cazul nostru, performanța cu temperaturile și zgomotul?

Dacă ați parcurs capitolul dedicat sistemului de răcire, ați văzut că temperaturile sunt în parametri, atât pentru procesor, cât și pentru placa video, iar șasiul disipă foarte bine temperaturile componentelor high-end. 

Ce mi-a plăcut, a fost că modul Turbo din ROG Armoury Crate nu a mai fost atât de gălăgios precum modul turbo de pe Zephyrus S GX531 sau alte laptop-uri high-end de 15”, precum HP Omen X 2S. În majoritatea testelor zgomotul a fost de 45dB, și nu a trecut de bariera critică (mie) de 50dB.

Grosimea are și ea avantajele sale, iar în cazul acesta, se vede clar că măcar la capitolul silențiozitate a bătut modelul premium Zephyrus S care este mult mai compact: cu 1cm mai subțire și cu 500g mai ușor. 

Conectică: ROG Keystone

Porturile sunt grupate astfel: cele 3 USB-uri 3.2 Gen 1 sunt aliniate pe partea stângă, alături de jack-ul audio de 3.5mm, în spate avem portul USB Type C 3.2 Gen 2 cu suport DisplayPort și un port HDMI 2.0b și portul de rețea Gigabit (Realtek RTL8168).

ROG Keystone: cheița magică este singurul element întâlnit pe partea dreaptă, evident, în afara fantelor de evacuare.
ROG Keystone: cheița magică este singurul element întâlnit pe partea dreaptă, evident, în afara fantelor de evacuare.

Pe partea dreaptă avem un singur dispozitiv, denumit ROG Keystone, un gadget pe NFC care se comportă ca o cheie magnetică de securitate – odată inserat la locul său, avem acces la o partiție specială, Shadow Drive, o zonă criptată hardware și care dispare în momentul în care scoateți cheița din locașul ei. Pe acest Keystone se pot salva și diverse personallizări din Armoury Crate, profile din jocuri, etc.

ROG Keystone vă dă acces la o partiție magică, criptată hardware, accesibilă doar după ce sistemul NFC detectează cheița portocalie la locul ei.
ROG Keystone vă dă acces la o partiție magică, criptată hardware, accesibilă doar după ce sistemul NFC detectează cheița portocalie la locul ei.

Autonomie

Bateria de 66Wh nu pare ieșită din comun, dar combinația NVIDIA Optimus cu celelalte optimizări de baterie oferite de ASUS m-au dus în 5 ore de navigare web, editat text Google Docs (această recenzie, de exemplu), cu luminozitatea ecranului la 40%, Bluetooth OFF, și iluminarea tastaturii precum și a LED-urilor din jurul șasiului la prima treaptă – la minim).

ROG Strix Scar III – la final (Concluzie)

ROG Strix Scar III ne-a demontrat că poți avea calitate chiar fi fără aliaje scumpe, look premium chiar și fără aluminiu, performanță ridicată și răcire bună și sub 2000 EUR și bonus, într-un șasiu care va întoarce cu siguranță priviri – mie unul, vă spun sincer,mi-a plăcut cel mai mult din armata de laptop-uri de gaming expuse în standul ROG la ultima ediție Comic Con din București.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button