
Căștile in-ear au făcut mereu parte din arsenalul meu de accesorii și împreună cu telefonul, cheile și portofelul, sunt nelipsite atunci când plec de acasă. Și ca orice om, vă dați seama că am făcut trecerea la modele wireless odată cu popularizarea lor și printre cele pe care le-am tot testat și utilizat de zor se numără ROG Cetra True Wireless. O să fiu complet sincer cu voi și o să vă spun că despre astea, trebuia să vorbesc în review-ul dedicat lui ROG Phone 6, însă le-am sărit în mod intenționat atunci, pentru că am vrut să vorbesc mai în detaliu despre ele.
Ce înseamnă asta? Păi, înseamnă că mi-au plăcut destul de mult și între timp, au cam devenit daily driverele mele. Așa că astăzi o să vă povestesc din experiență ce anume mi-a plăcut la aceste căști și care elemente m-au lăsat rece în perioada de utilizare.
Voi începe discuția direct cu specificațiile căștilor ROG Cetra True Wireless. Ca să scăpăm de chestia asta, mai ales că o avem și-n nume, căștile sunt wireless și se conectează via Bluetooth la majoritatea platformelor: PC, Mac, Nintendo Switch, iOS și Android. Sunt sigur că și alte dispozitive cu BT se pot conecta la aceste căști, însă platformele listate sunt suportate oficial.
Interfață | Wireless |
Conexiune | Bluetooth |
Platforme suportate | PC, Mac, Nintendo Switch, iOS, Android |
Difuzoare | ASUS Essence 10mm (1x per cască) |
Materialele folosite | Magnet neodim |
Impedanță | 32 ohm |
Frecvența de răspuns | 20Hz – 20KHz |
Microfon | Da (omnidirecțional) |
Senzitivitate | -38 dB |
Frecvența de răspuns (mic) | 100Hz – 10KHz |
Noise Cancelling | Da |
AI | Nu |
Caracteristici extra | Iluminare căști și carcasa de încărcare, certificare IPX4 |
Baterie | 4.8 ore (căști) + 17 ore (carcasă) cu ANC On 5.5 ore (căști) + 21.5 ore (carcasă) cu ANC Off |
Greutate | 5g (per cască) 42g (carcasă) |
Accesorii | 3 seturi de eartips (1 pre-instalat) Cablu de incărcare (60cm) Ghidul utilizatorului |
Culoare | Negru |
Calitatea sunetului și anularea zgomotelor
Pe partea audio fiecare cască vine dotată cu câte un difuzor de 10mm și are o impedanță de 32 ohm. Există și o formă de noise canceling și chiar dacă nu este bazată pe inteligența artificială, își face treaba destul de bine. Spre exemplu în metrou, ROG Cetra True Wireless taie masiv din gălăgia făcută de geamurile deschise și de oamenii alături de care sunt în vagon, însă odată ieșit la suprafață pot auzi un motor de mașină care se apropie de mine; o chestie care mi-a plăcut. La alte căști cu anularea zgomotului de fond m-am simțit puțin inconfortabil pentru că nu mai aveam feedback auditiv.
Calitatea sunetului este și ea satisfăcătoare, dar aici este nevoie de aplicația Armoury Crate pe dispozitivul la care conectezi căștile. Motivul este preset-ul flat cu care vin acestea, astfel ai impresia că sună foarte prost, când realitatea stă altfel. Odată ce ai intrat în Armoury Crate și te-ai apucat să modifici parametri și să-ți personalizezi egalizatorul după bunul plac, sunetul devine mai bogat și cu ceva fine-tuning, vei atinge un nivel destul de mare de claritate. Instrumentele sunt destul de bine spațiate și poți asculta individual tobele, chitara, vocea sau bassul.
Să nu uităm însă că ROG Cetra True Wireless sunt niște căști de gaming, cel puțin conform producătorului. Unde se descurcă bine în muzică, trebuie să recunosc că au sunat decent și pentru gaming. Dar aici este o părere subiectivă care vine de la unul care se joacă doar cu căști over-head, fie ele și open-back. Nu mi s-a părut niciodată că modelele in-ear pot să redea așa cum trebuie spațiul audio și cred că ăsta va fi un factor limitator aici, dar pentru gaming pe telefon și Nintendo Switch, cred că este destul și claritatea la volum ridicat compensează lipsa de acuratețe.
Dar asta nu este un punct negativ, ci doar o limitare fizică a căștilor de dimensiuni reduse. Iar din această perspectivă, cred că ROG Cetra True Wireless sunt chiar bune, mai ales că reușesc să ofere un sound-stage mai mare decât pare că ar putea livra la prima vedere.
Calitatea construcției și design
Un lucru important pe care unii oameni nu-l iau în considerare atunci când vorbesc despre căști wireless este designul. Știu că pe unii pur și simplu nu îi pasionează, dar este un aspect care mă interesează, așa că o să judec ROG Cetra True Wireless și din acest punct de vedere. Și prima impresie este bună, spre foarte bună.
Căștile în sine sunt destul de mari în comparație cu alte modele, însă nu mi se pare că ar arăta rău. Au formă de AirPods cu codițele care atârnă în continuarea difuzoarelor. Construcția din plastic are o formă destul de bine definită care se încadrează în formula de aspect specifică Republic of Gamers și conțin logo-urile brandului și numele prescurtat. Pe lângă aceste elemente statice, fiecare cască vine și cu o bandă LED laterală care arată extrem de bine.
Ergonomia nu este rea deloc, iar cu capacelele cauciucate potrivite nu vei avea o problemă atunci când ții ROG Cetra True Wireless în ureche pentru perioade mai lungi. Mi-a plăcut că deși sunt măricele, sunt ușoare și stau fixate bine, astfel le poți purta mult timp fără să te incomodeze și fără să cadă atunci când te agiți ceva mai tare; fie că practici un sport sau fugi, ca tot omul, după autobuz dimineața încercând să nu întârzii la birou.
Designul carcasei în care ții căștile este și el interesant, dar aici am și câteva plângeri. Am mai multe modele, de la Creative-uri la realme-uri, dar niciunele nu vin cu un case atât de nepractic. Problema este atât dimensiunea care mi se pare inutil de mare, dar și forma. În cazul căștilor Creative pe care le folosesc, case-ul este de dimensiuni similare, dacă nu chiar mai mare. Însă acolo, forma acestuia este de tub, astfel îl bagi ușor în buzunar. Carcasa care însoțește căștile ROG Cetra True Wireless are o formă ciudată și este dificil de ținut în buzunar, mai ales dacă acesta este mic sau strâmt.
Ca un mic bonus la capitolul construcție și materiale, căștile vin cu certificare IPX4. Asta înseamnă că rezistă la stropi de apă și transpirație, ceea ce întărește afirmația de mai devreme despre confortul în timpul sesiunilor de sport. Și chiar dacă nu fac asta de obicei, un dus cu căștile în urechi nu a omorât niciodată pe nimeni (din câte știu eu, desigur) și sunt dovada (încă) vie că Republic of Gamers au izolat bine Cetra-urile.
Baterie și încărcare
Această carcasă masivă adăpostește însă o baterie generoasă care poate încărca de câteva ori căștile. Dacă vei folosi ROG Cetra True Wireless cu ANC (Active Noise Cancelling) dezactivat, o singură încărcare îți asigură până la 5.5 ore de utilizare, în timp ce bateria inclusă în carcasă îți poate oferi încă 21.5 ore de viață. Adică la o încărcare full ai până la 27 de ore de utilizare, adică peste cinci ore pe zi într-o săptămână în care lucrezi de luni până vineri. Odată ce-ai activat funcția de anulare a zgomotului, durata de viață a bateriei scade. Nu este ceva exagerat, dar o vei resimți pe termen lung. O încărcare full îți asigură 4.8 ore a căștilor cu 17 ore adiționale oferite de carcasă.
La capitolul încărcare, aceasta se realizează prin intermediul cablului USB Type-C din pachet. Acesta se conectează la carcasă și o încarcă relativ repede. Nu am măsurat durata unei încărcări full, însă cei de la ROG susțin că 10 minute de încărcare îți asigură până la 90 de minute de redare audio, ceea ce din nou, nu este rău deloc. Iar dacă ai la îndemână un încărcător wireless, poți arunca liniștit carcasa cu tot cu căști peste el și acestea vor începe să tragă curent fără nevoia unui fir. Aici ești limitat de capacitatea încărcătorului, însă este un truc fain implementat de ASUS care se va dovedi util.
Experiența de utilizare
Căști wireless, pe Bluetooth, de la ROG… astea clar sunt smart, nu? Și automat au o aplicație. Este vorba despre Armoury Crate, un nume deja cunoscut printre deținătorii de produse ASUS și Republic of Gamers. În cazul meu am instalat-o pe iPhone-ul din dotare și totul funcționează așa cum ar trebui. Îmi arată procentual nivelul bateriei de pe fiecare cască, îmi oferă control asupra volumului, pot modifica setările din egalizator și să activez/dezactivez funcțiile extra precum optimizarea profilului de sunet și modul de gaming.
Aplicația ca aplicația, dar ROG Cetra True Wireless oferă și controale per cască. Acestea sunt wireless și inputul este foarte precis, doar că trebuie să înveți combinațiile. Casca stângă servește ca switch pentru anularea zgomotului de fond și activarea asistentului vocal de pe telefon, în timp ce casca dreaptă are funcțiile de Redare, Pauză, Skip față-spate și Gaming Mode.
Aici am o mică plângere, întrucât suprafața touchscreen este mare și nu doar odată mi-am pus singur pauză la muzică atunci când mi-am aranjat casca în ureche. Dar după o perioadă de obișnuință cred că este o problemă de care se scapă ușor. Dar acest punct mai puțin puternic este și un atu, mai ales că multe căști cu input touchscreen au o problemă cu preluarea comenzilor. O chestie care aici pur și simplu funcționează flawless.
Merită să cumperi ROG Cetra True Wireless?
Facem ce facem și ajungem mereu la întrebarea aia cu „se merită?„. Iar în cazul ROG Cetra True Wireless răspunsul este destul de dificil și trebuie să recunosc că sunt greu de recomandat. O privire rapidă prin magazinele din România îmi arată o medie de preț de circa 700 de lei. Iar la banii ăștia, ajungi în categoria de preț în care se învârt AirPods Gen 2… ceea ce nu este rău dacă o luăm așa.
Dar știm deja că Apple vinde produse overpriced care se pupă bine în ecosistem, așa că ce oferă Republic of Gamers ca să convingă elitiștii Apple să își întoarcă privirea și pasionații de muzică să nu meargă pe branduri precum Sennheiser? Ăăă, nu prea multe. Adică da, este cool, ai aplicație, ai RGB, ai un design nice, dar nu ai ceva extraordinar care să poată scoate în evidență o astfel de pereche. Așa că într-un scenariu cât se poate de realist, cumpărătorul ideal pentru căștile astea este tot un fan Republic of Gamers. Iar ASUS pare să știe asta, astfel sunt sigur că ROG Cetra True Wireless sunt un succes atunci când vorbim despre vânzări.
Verdict!
Calitatea sunetului - 9
Calitatea construcției și design - 8.5
Baterie și incărcare - 8
Caracteristici extra - 8
8.4
Pentru pasionați
ROG Cetra True Wireless sunt niște căști wireless extrem de performante, cu o claritate audio demnă de categoria de preț din care fac parte și cu ceva extra-features bine venite. Singura problemă este cum îi vor convinge pe cumpărătorii de Apple și alte branduri consacrate să arunce un ochi și spre direcția lor.