PC

Care este diferența dintre Windows 10 și Windows 10 S?

Microsoft are o nouă variantă a sistemului său de operare curent acum pe piață, ceea ce a făcut mulți oameni să se întrebe exact care este diferența dintre Windows 10 și Windows 10 S.

Acum că praful după anunț s-a mai așezat, se poate spune cu ceva mai multă claritate exact cum se deosebesc cele două variante.

Windows 10 S este un sistem de operare pentru laptop-uri ieftine și sisteme integrate gândite pentru școli și pentru medii în care este nevoie de un grad foarte mare de control și restricții asupra a ceea ce poate face utilizatorul. Aceste limitări pot fi îndepărtate prin cumpărarea unui upgrade la varianta deplină a lui Windows 10.

Spre deosebire de sistemul de operare normal, varianta S nu poate rula aplicații x86 standard. Nu poți instala ceva aleator de pe internet, nu poți rula o aplicație copiată de pe un thumb drive. Tot ce înseamnă software este accesat doar prin Windows Store. Dacă ceva nu se află pe Windows Store, nu poate fi instalat. Este în esență echivalentul la a avea un telefon cu Windows, sau unul cu Android la care este dezactivată opțiunea de side-loading.

Microsoft invită toți producătorii de aplicații să își mute programele pe Windows Store și să le împacheteze după standardele lor. Standarde care vă asigură un nivel de siguranță maxim, șansele să apară vreun virus aici fiind minime. Nu sunt nule, dar minime.

Dar nu se termină aici, fiindcă aceste standarde mai presupun ceva. În cazul unui browser web, cum ar fi Chrome, producătorul trebuie să modifice software-ul pentru a folosi soluțiile pe care le are Microsoft pentru Java și pentru randarea paginilor. În efect, Chrome de pe Windows Store nu ar mai fi Chrome. Nici Steam nu va fi vreodată pe Windows Store, deoarece ar fi un magazin într-un magazin, iar Microsoft nu permite asta. Așa că accesul la jocuri va fi limitat. Foarte limitat. Probabil de asta este orientat către școli.

Windows 10 S este construit să nu se prea modifice prea mult aplicațiile de bază, motiv pentru care Edge este și mereu va fi browser-ul default. Indiferent ce alt browser veți instala, Edge va rămâne cel standard care este activat de Windows atunci când se cere deschiderea unei pagini web sau a unui fișier html/htm. Iar în Edge nu veți putea schimba vreodată motorul de căutare implicit. Acesta va fi mereu Bing.

Simplu spus, pentru un utilizator cu experiență, Windows 10 S nu are absolut nici un avantaj, aducând doar bătăi de cap. Dar pentru cineva în care nu aveți încredere să nu instaleze fiecare virus de pe internet, din greșeală, atunci ar fi o soluție viabilă.

 

 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button