Business

Rezultate dezamăgitoare pentru Apple iar cotația a scăzut vineri cu 4,80%

Apple (AAPL) a raportat joi seara, după închiderea ședinței de tranzacționare, rezultatele trimestrului al doilea, rezultate ce nu mai au savoarea de altă dată: este cel de-al treilea trimestru consecutiv de scădere al veniturilor după scăderea de 2% înregistrată la finele lui martie 2023 și cea de 5% de la finele lui decembrie 2022. Iar, ceea ce este și mai important, Apple estimează scădere și în trimestrul al treilea, iar acesta este motivul principal pentru care acțiunile au picat vineri.

Ok, rezultatele nu sunt dezastroase, dar este clar că cea mai valoroasă companie din lume trece printr-o perioadă dificilă, odată cu cererea globală slabă pentru telefoane și laptopuri: vânzările de iPhone (39,7 miliarde) – ce reprezintă aproape jumătate din veniturile companiei, au scăzut cu 2% în acest trimestru, în timp ce vânzările de laptopuri au scăzut cu 7% iar cele de tablete cu 20%. Segmentul de abonamente și servicii (21 de miliarde) a fost singurul în creștere de 8%.

Vânzările totale ale trimestrului pentru Apple au fost de 81,8 miliarde de dolari, aproximativ asemănătoare cu așteptările pieței. Profitul net a crescut însă cu 2,3% față de același trimestrul al anului trecut, la 19,9 miliarde de dolari. Deși lumea așteaptă noi produse Apple, în ultimul timp capătă o importanță tot mai mare segmentul de servicii iar asta este, de fapt, o sursă de venit mult mai importantă pentru Apple: diversele abonamente s-au dublat în ultimii trei ani și au ajuns la 150 de miliarde.

India a devenit principala țintă de creștere pentru Apple

Rezultate bune pentru Apple au fost pe piața chineză, cea de-a treia piață pentru companie, ce a adus venituri de 15,8 miliarde de dolari, în creștere cu 7,9% și piața din India, unde Apple se așteaptă să obțină venituri importante în anii ce vin. De altfel, vizita lui Tim Cook din aprilie precum și întâlnirea cu prim-ministrul indian la vizita acestuia din iunie în SUA ne arată importanța tot mai mare pe care Apple o acordă pieței indiene, a doua piață ca mărime din lume.

IPhone 15 este așteptat pe rafturile magazinelor undeva la începutul trimestrului al patrulea iar analiștii se așteaptă ca vânzările de telefoane să își revină pe final de an, însă laptopurile și tablete vor fi probabil veriga slabă a veniturilor următoarelor două trimestre.

În iunie, Apple a devenit prima companie a cărei capitalizare a depășit borna de 3 mii de miliarde de dolari, cotația crescând cu 50% de la începutul anului. Doar că scăderile de săptămâna trecută au cam spart monotonia creșterii, iar dacă nivelul actual de preț nu va ține, cred că ne putem aștepta în următoarele două luni la o corecție mai amplă spre 160 – 164 de dolari per acțiune.

Adrian Barbu

Eram student acu vreo douăzeci și ceva de ani și mă gândeam cum să fac bani mulți fără bătaie multă de cap (ceva legal totuși, nu vă gândiți la prostii...). Așa că m-am apucat să investesc la bursă, tocmai ce se apăruse bursa în Romania în iarna lui 1995. Și cum, evident, norocul începătorului a fost de partea mea, am zis că gata, asta vreau să fac în viața! Ulterior, din investitor am devenit și broker/trader în cadrul a două bănci importante din România, unde am ajutat clienți să tranzacționeze la bursă. Când nu citesc știri despre companii sau cărți din domeniu, fotbalul îmi produce cel mai mult stress...

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button