Apple se apropie de 3 mii de miliarde de dolari capitalizare

Apple a dat startul Worldwide Developers Conference cu promisiunea unuia dintre cele mai interesante prezentări făcute vreodată la WWDC. Pe lângă dezvăluirea noilor sisteme de operare pentru iPad, Mac și Watch și a noilor computere, Apple a lansat prima sa cască de realitate virtuală Vision Pro, ce va fi disponibilă din prima parte a anului la prețul de 3499 de dolari.
Apple Vision Pro va permite utilizatorilor să controleze cu ochii, vocea și mâinile diverse aplicații, de a dicta mesaje sau sa utilizeze tastatura virtuală, de a vedea desktopul Mac-ului și multe alte facilități pe care vi le vor prezenta cu siguranță băieții. Eu voi analiza influența noilor sisteme și a căștii virtuale asupra cotației acțiunilor Apple dar și a pieței în general.
Acțiunile Apple au atins un maxim istoric intraday
La deschiderea ședinței bursiere de ieri, înainte de prezentarea companiei, acțiunile Apple (AAPL) au atins un maxim de 184,19 dolari per acțiune, în creștere cu 1,8%. Această cotație reprezintă un maxim istoric, dar pe finalul sesiunii nu a reușit să se mențină și a închis în scădere cu 0,76% la 179,568 dolari. Cotația de închidere maximă datează din ianuarie 2022 – 182,01 dolari per acțiune.
Ce înseamnă asta? Capitalizarea companiei se aproprie vertiginos de nivelul de 3 mii de miliarde de dolari și, dacă va atinge nivelul respectiv, va fi prima companie din lume la acest nivel. Asta presupune un preț per acțiune de 190,74 dolari per acțiune. Și ca să vă dați seama de cât de uriaș a ajuns acest business, la acest nivel de capitalizare Apple este mai mare decât tot sectorul de energie sau de utilități al companiilor care fac parte din S&P 500. Sau decât capitalizarea cumulată a ultimelor 200 de companii incluse în indice.
Deci, ce va face piața în lunile următoare depinde într-o măsură importantă de evoluția acțiunilor Apple (AAPL). Este greu de făcut o estimare a vânzărilor noi căști virtuale și a profiturilor pe care le poate aduce: analistul Evercore ISI prevede vânzări de 10 miliarde de dolari și un profit suplimentar de 20 de cenți per acțiune peste cinci ani de zile. O idee mai exactă o vom avea la momentul lansării precomenzilor, probabil pe final de an.
Până atunci, trebuie să urmărim două lucruri: rezultatele financiare trimestriale viitoare care pot aduce o revenire a vânzărilor dar și evoluția dobânzii de politică monetară a FED – cel mai probabil, odată cu tendința de scădere a inflației de până acum dar mai ales accentuarea ei în a doua parte a anului, FED va fi nevoit să opereze reduceri pe final de an. Iar asta se traduce într-o creștere a interesului pentru active mai riscante, iar cum Apple este omniprezent în orice portofoliu, vom avea și noi maxime iar cotația va depăși ușor nivelul de 3 mii de miliarde.
Indicele S&P 500 va trebui să închidă peste nivelul de 4.294,4 puncte pentru a avea o creștere de peste 20% de la minimul din octombrie 2022, ceea ce înseamnă o nouă piață bull. Piață care va fi atinsă odată cu noile cifre despre inflație și șomaj ce ne vor arată cel mai probabil că economia Statelor Unite este puternică și nu va fi nicio recesiune. Iar în a doua parte a anului, odată cu eventualele scăderi de dobândă, ne putem aștepta la revenirea către maximul anterior al pieței de peste 4.800 de puncte și, de ce nu, chiar și la mai mult.