Apple confirmă cu rezultate bune pentru primul trimestru din 2023
Mai merită să cumpărăm acțiuni la acest preț?

Cât de curând, Apple (AAPL) va redeveni singura companie cu o capitalizare de piață de 3 trilioane de dolari (s-a mai întâmplat asta pe 3 ianuarie 2022), când prețul va sări din nou peste nivelul de 182,86 dolari per acțiune. Și asta pentru că rezultatele prezentate de companie pentru primul trimestru al anului au depășit mult așteptările analiștilor iar piața pare că a vrea să creadă într-o infirmare a dictonului „sell in may and go away”.
Veniturile Apple (AAPL) au scăzut cu 3% față de aceeași perioadă a anului trecut până la valoarea de 94,8 miliarde de dolari în timp ce profitul net per acțiune a rămas la același nivel, 1,52 dolari. Ambele cifre au fost peste estimările pieței ceea ce a dus la creșterea acțiunilor vineri cu peste 4% și cum Apple este locomotiva pieței – multe opinii consideră că recesiunea mult discutată nu va veni deloc sau va avea o intensitatea ușoară, creșterea a fost generalizată la nivelul întregii piețe.
Aceste rezultate bune ale Apple se datorează vânzărilor record de telefoane și a veniturilor record din servicii, inclusiv Appstore, Apple Music, Apple Pay și iCloud. Compania a vândut peste 58 de milioane de iPhone și, deși a pierdut prima poziție în topul producătorilor – evident în dauna Samsung, veniturile au fost în creștere, atingând valoarea de 51,3 miliarde de dolari (prețul mediu de vânzare al unui iPhone este de 988 de dolari).
Vânzările de iPad au generat venituri de 9,4 miliarde de dolari, creștere substanțială cu aproape 30% față de aceeași perioadă a anului 2022, în timp ce veniturile diviziei de weareables au scăzut cu 1%. Linia de business care a dezamăgit a fost cea de Mac-uri, unde vânzările au picat cu 30%, scădere generalizată totuși la nivelul pieței de PC-uri.
Despre estimările Apple pentru trimestrul al doilea, CFO-ul Luca Maestri a menționat că se așteaptă la o marjă de profit net între 44% și 44,5% și la o scădere ușoară a veniturilor; recentul introdus ApplePay Later nu va genera încă venituri importante. Totodată, pentru al unsprezecelea an consecutiv, dividendul trimestrial a fost mărit la 24 cenți per acțiune și a fost aprobat un program de răscumpărări anual de 90 de miliarde de dolari.
Ecosistemul Apple despre care a vorbit și Dan are o pondere din ce în ce mai mare în venituri: compania a raportat peste 975 de milioane de subscriitori, din care peste 150 de milioane sunt nou înregimentați pe parcursul anului 2022. Apple a mai dezvăluit în raportul trimestrial și că numărul de telefoane active s-a menținut peste 2 miliarde de unități, un număr absolut incredibil; aceste două variabile mă ajută cu afirmația că vom revedea capitalizarea companiei peste 3 trilioane de dolari.
Din punct de vedere tehnic, stelele sunt aliniate pentru reatingerea maximului anterior, respectiv cel de la începutul lui 2022, ceea ce presupune încă o creștere cu 5% a cotației, cel mai probabil în următoarele două-trei săptămâni. Însă, pentru o creștere mai susținută este necesară formarea unei consolidări peste acest nivel, consolidare care să poată duce cotația, cine știe, spre nivelul de 4 miliarde de dolari. Cu o eventuală creștere a vânzărilor peste 10%, o scădere a dobânzilor pe final de an dar și în lipsa unor evenimente neprevăzute – războaie, cutremure, pandemie etc. nimic nu pare imposibil pentru Apple.