ReviewsGamingPC&ConsolesRSS PaginaDeMedia

Review UFC 4 – Crezi ca rezisti trei runde in octagon?

Platforma de test: PlayStation 4 Slim

In timp ce mergeam spre lumini, am fost orbit de frumusete. Totul parea atat de feeric incat am crezut ca sunt intr-un vis. Si atunci, l-am vazut; pumnul adversarului care-mi imprastia sangele peste tot prin octagon. Dupa care m-am trezit si mi-am dat seama ca am atipit in timp ce ma jucam UFC 4 la o ora atat de tarzie ca era deja devreme. Am zis sa nu pastrez experienta doar pentru mine, iar astazi o sa va vorbesc despre cel mai nou titlu de rupt picioare de la EA Sports.

Tu esti centrul universului in UFC 4

Cred ca primul lucru care mi-a sarit in ochi in UFC 4 a fost modul in care functioneaza intreg ecosistemul. Iti creezi un luptator, il faci al tau, dupa care jocul se adapteaza la el. Ba chiar ti-l pune si pe ecranul principal. Asta functioneaza in concordanta cu un sistem de niveluri prin care deblochezi diverse chestioare cosmetice. Astfel, pe masura ce joci vei debloca mai multe haine pentru luptatorul tau si diverse chestioare cu care iti personalizezi player card-ul. Si ca tot vorbeam despre progresie, aceasta se face pe baza de experienta. Cel mai rapid si comod mod de a debloca puncte de XP este prin indeplinirea diverselor obiective.

Review EA Sports UFC 4

Un lucru foarte interesant este ca iti vei putea folosi luptatorul creat si crescut de tine in toate modurile de joc din UFC 4; si sunt cateva. De departe cel mai interesant si engaging mod de joc este cel de cariera, insa pentru asta am pregatit un paragraf separat. Pana atunci haideti sa vedem unde si cum mai poti bate adversari in acest joc.

Ti-a zis maica-ta ca ai Mortal Kombat acasa cand tu faceai gura in magazin, ca sa te trezesti in UFC? Ei bine, nu mai e cazul! Asta se datoreaza unui mod de joc foarte similar cu MK. Arena este subterana si are chiar si un intro special. Luptele se poarta unu’ la unu’ fara manevre de submission si alte scheme. Doar pumni si picioare in moaca pana unul e la pamant. Daca vrei insa ceva putin mai realist si nu iti place in grota, poti oricand sa iesi sa te bati cu adversarii in cusca din spatele casei. Vrei ceva mai oficial? Du-te la lupte aproape legale organizate sub un cort de nunta! Diversitatea este la ea acasa in acest titlu.

Drumul spre succes incepe cu prima bataie incasata

Sunt un fan al modurilor de cariera din jocurile sportive, insa cel din UFC 4 nu m-a captivat doar din principiu. Nah, asta are ceva special. Fie ca este grind-ul destul de iertator care iti permite sa avansezi usor, fie modul in care simti schimbarile pe care le sufera luptatorul tau. Ori modul in care iti organizezi timpul inainte de o lupta, care te face sa treci cortina; sa vezi de fapt cata munca este in spatele unei batai de 10 minute in octagon.

Review EA Sports UFC 4

Vreau sa intru putin in detalii asa ca o sa vorbesc despre ce inseamna pregatirea inainte de o lupta si progresia personajului. Imi place cum in UFC 4 o iei de la zero. Esti un amarat care mananca o bataie, iar un antrenor induiosat se ofera sa te ajute. De aici incepe calatoria spre UFC. De ce spre si nu in? Pentru ca prima oara va trebui sa te faci remarcat in WFA (World Fighting Association) unde poti sta cat vrei. Primesti o oferta de la Dana White dar nu te simti pregatit sa fii in organizatia sa? Nu e problema. Cladeste-ti in continuare reputatia si devino campion WFA. Cand vei fi pregatit, o oferta nu va intarzia sa apara.

Dar cum e cu bataile astea? Pai, ca in realitate, trebuie sa stii cu cine te infrunti. Asta se face printr-un sistem foarte interesant de invatare. Micile lectii despre fiecare adversar se numesc Game Plans si sunt deblocate folosind o parte din timpul limitat pe care il ai inaintea unei lupte. Te simti increzator si echilibrat pe toate stilurile de lupta? Nu iti bate capul prea tare. Dar daca joci la o dificultate ceva mai mare si esti fixat pe un stil anume de lupta, chestiile astea te vor ajuta enorm.

UFC 4 vine cu un sistem de lupte regandit care se simte mult mai fluid

Am mai jucat UFC in trecut si daca era ceva ce ma enerva la culme era cu siguranta sistemul de submission. Acesta a fost insa rafinat in UFC 4 si daca esti un jucator nou iti va fi mult mai usor sa il stapanesti. Asta se datoreaza sistemului de assist introdus pentru luptele la sol. Poti alege varianta braindead care este complet asistata, ori varianta hibrida care iti ofera doar cate o mana de ajutor cand simti ca esti blocat. O recomand pe cea din urma intrucat ofera o fluiditate mai mare luptelor.

Si acum ca am scapat de partea plictisitoare e timpul sa trecem la pumni si picioare. Si aici au fost aduse cateva schimbari, insa de departe cea mai mare este pe partea de anatomie. In titlurile precedente luptatorii erau o combinatie intre un chihuahua si un cyborg. Fie incasau picioare in cap de parca erau imuni, fie picau de la un pumn ratacit printre eschive. In UFC 4 am impresia ca totul se simte mai realist. Luptatorii reactioneaza altfel la lovituri, iar acestea la randul lor sunt mai slabe sau mai puternice in functie de stamina, de pozitionare si de momentum. Va trebui sa simti cand tre’ sa ii plantezi lui Gigel un picior dupa ureche, altfel te vei trezi ca ii dai o palma cu degetele peste ficat in timp ce el face pe dentistul la tine in gura.

Review EA Sports UFC 4

Si ca veni vorba de gameplay, trebuie sa mai apreciez un lucru la UFC 4. Acesta este modul in care jocul iti explica mult mai bine controalele. Simti ca in sfarsit ai controlul propriului luptator. Se intampla sa iei totusi o pauza si sa te joci si altceva? Nu-ti face griji! Jocul te ia de manuta si te arunca in sala ca sa exersezi.

Credeti ca mi-a ajuns bataia offline? Naah, mi-am incasat si online!

Online-ul lui UFC 4 este ceva ce a cam picat pe locul mult din zece. Daca in editia trecuta aveam ceva de genul Ultimate Team integrat in simulatorul de lupte, de data asta experienta online se rezuma la gameplay-ul de baza. „Adica vrei sa te joci UFC online si vrei doar sa te bati?! WOW!” Cam asa a gandit EA Sports treaba asta. Dar hei, mai bine mai tarziu decat niciodata.

Pe partea de lupte online se simte clar lipsa de experienta. Va zic din experienta 🙂 Am dat de adversari care mi-au carat doi pumni, au mutat lupta la sol si pa pa. Nimic ce puteam face ca sa ma mai ridic de acolo. Se vede ca unii chiar joaca UFC 4 non-ironic. O chestie m-a lasat insa cam rece: europenii nu cred ca apreciaza MMA-ul atat de mult. Zic asta pentru ca lag-ul a fost ca la el acasa in online, ceea ce ma face sa cred ca am jucat cu adversari de peste ocean.

Review EA Sports UFC 4

Grafica, performanta si alti monstri d-astia…

Pe partea vizuala UFC 4 se prezinta bine. Cu atat mai mult cu cat tre’ sa tinem cont ca a fost lansat doar pentru Xbox si PlayStation. Presupun ca intr-o zi cu soare cand vor scoate capul de sub namete ca ghioceii, consolele next-gen ne vor lasa sa mai mancam bataie online. Dar de data asta vreau sa fie next-gen ca sa imi numar mai usor dintii cursi in palma. Dar divaghez deja. Grafica jocului este buna. Nu ma pot lega foarte mult de asta deoarece acest titlu nu face parte dintr-o categorie la care te-ai astepta ca grafica sa fie un punct forte. Acestea fiind spuse, o pun la nivel de FIFA si ii dau un pass.

Cand vorbim de performanta, UFC 4 sta asa si asa. Unde luptele sunt fluide si ofera o experienta stabila, cinematicele si meniurile sunt deranjant de greoaie. Si cinematicele ca cinematicele ca te uiti de doua ori la ele si deja le dai skip din reflex. Dar meniurile sunt primul lucru pe care l-as schimba la jocul asta. Se misca greu, sunt putin cam ambiguu create si ceea ce putea fi o experienta super fluida in meniu se transforma in graba de a incepe odata lupta. Desigur, dupa loading screen-ul in care ai timp sa-ti aduci o doza de suc de la frigider si eventual sa aprinzi si o tigara care o sa se fumeze singura in alea circa 10 minute petrecute intr-o lupta.

Verdict!

Gameplay - 9
Grafica si Performanta - 7
Multiplayer - 7.5

7.8

UFC 4 este un titlu in care am investit multe ore. Nu este perfect, dar ofera o experienta foarte comoda comparativ cu ceva mai elitist precum Tekken sau Mortal Kombat. Modul de cariera este de departe cea mai interesanta parte a acestuia, iar noul mod de progresie in nivel iti va da motive in plus sa incerci si celelalte moduri de joc. Un joc despre bataie, in care te bati; cum sa nu-ti placa?!

User Rating: 4.15 ( 3 votes)

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button