Povestea mea cu telefoanele Sony si cum am ajuns la Xperia 1 II
De-a lungul timpului am schimbat cateva telefoane si am pus mana pe fel si fel de modele. Si nu din cauza ca as fi mare pasionat, nu va ganditi. Motivul este ca sunt prost; in sensul in care nu pot sa am grija de un telefon. Le-am spart, le-am trantit, le-am tot abuzat, insa un singur brand a fost mai mereu pe acolo: Xperia. Astazi voi vorbi despre Sony Xperia 1 II, cel mai nou si mai tare telefon al producatorului si o sa trec in revista si cum s-a schimbat acest brand fata de acum cativa ani, cand le tot schimbam eu.
Ca sa fac o mica povestioara, primul Xperia pe care am pus mana a fost X8, iar asta se intampla cu ani in urma cand inca eram prin liceu. La vremea aceea, cam asta era telefonul de buget; o sapuniera cu ecran de 3″ si ceva, un procesor ARM v7 cu frecventa sub 1GHz pe un singur nucleu si ceva sute de mega de RAM. Dupa aceea, am facut un upgrade maricel cand am pus mana pe Xperia Arc S. Asta a fost primul aproape flagship pe care am pus mana si mi-a placut la nebunie. Un telefon care avea de toate: eleganta, performanta, un aspect unic (lucru pe care nu prea-l mai vedem azi) si toate astea ii ofereau personalitate. Din pacate, un drum pietruit i-a pecetluit soarta si a urmat o perioada de folosit ce apucam in mare parte. Pana cand a venit; l-am vazut si ne-am cam indragostit pe loc. Era vorba despre Xperia L, iar la acea vreme era cel mai apropiat descendent al raposatului meu Arc S. Asta nici nu mai stiu ce s-a intamplat cu el. Derulam caseta, iar in 2020 am in mana Xperia 1 II.
A reusit Xperia sa-si pastreze personalitatea in piata de acum?
Xperia 1 II este multe lucruri; este un flagship, este un telefon cu o camera incredibila, stie sa faca multe si bune. In plus, pare ca Sony a incercat sa pastreze identitatea seriei, astfel noul telefon pastreaza anumite trimiteri la vechea serie. Asemanarile se vad in constructia telefonului care la fel ca la toate terminalele Xperia pe care le-am avut, a fost de cea mai buna calitate. Chiar si vechile modele care aveau mult plastic pe ele se simteau premium, iar sentimentul ramane acelasi.
Xperia 1 II are un aspect butucanos, insa Sony a facut treaba asta astfel incat sa fie un atuu. Imi place la nebunie cum se simte in mana, fiind satul de toate telefoanele ultra-thin pe care am pus mana recent. Ecranul ocupa 84% din partea frontala a telefonului, avand o margine subtire pe stanga, dreapta si in partea de jos. Partea de sus este ceva mai mare, adapostind difuzorul pentru apeluri si camera frontala.
Spatele este realizat din sticla si ofera un aspect foarte premium, dar la fel ca la toate dispozitivele din sticla, este un magnet de amprente si praf. Fara husa, Xperia 1 II va fi un telefon forte greu de intretinut daca nu iti place sa vezi urme pe el. Din pacate, asta este o situatie pe care o intampin cu toate telefoanele moderne. Tot pe partea din spate regasim si ansamblul de camere, dar despre el mai tarziu.
Xperia 1 II iti ofera o noua perspectiva a continutului media
Daca iese in evidenta cu ceva, Xperia 1 II este un telefon mare. Pe partea de latime nu este ceva de speriat, fiind chiar destul de ingust. Unde chiar se remarca este pe partea de inaltime. Ecranul de 6.5″ isi face simtita prezenta, mai ales cand tinem cont de aspectul 21:9 ultra-wide al telefonului. Asta duce la o experienta de vizionare superba cand vine vorba de consum de media. Ecranul este o piesa de rezistenta, iar suportul pentru HDR nu face decat sa intregeasca experienta.
Xperia 1 II sta bine si pe partea de captura media. Ansamblul de camere de pe spate este format din patru senzori:
- 12MP f/1.7 24mm Wide
- 12MP f/2.4 70mm Telephoto
- 12MP f/2.2 124*, 16mm Ultrawide
- 0.3MP, TOF 3D Depth
Acestea pot captura imagini in format ultrawide, se bucura de un sistem LED flash si ofera si fotografii si filmari HDR. Pe partea de filmare, telefonul poate captura 4K 60FPS sau 1080p 120FPS. Camera frontala este si ea destul de buna, avand un senzor de 8MP wide, insa mi s-a parut mai slaba decat cea de pe Huawei P20 Pro-ul personal. Sony ar fi putut sa mai imbunatateasca cate ceva aici, insa este destul de buna cat sa poti captura selfie-uri oriunde ai merge.
Pe partea de audio, difuzorul integrat este destul de puternic si se bucura de un sistem numit Dynamic Vibration System. Acesta din urma insa nu este foarte reusit, iar la volum maxim distorsioneaza simtitor sunetul. Dupa cateva ajustari insa, telefonul suna la fel de bine pe cat se vede. Si in plus, daca nu va plac castile pe Bluetooth si nu sunteti prea ok cu ideea de a purta dupa voi un adaptor Type-C spre jack, aveti noroc. Xperia 1 II are un jack de 3.5mm si chiar include o pereche de casti foarte calitative in pachet.
Specificatiile sunt demne de titulatura de flagship
Mi se pare mie, sau telefoanele moderne sunt exagerat de puternice? In cazul lui Xperia 1 II vorbim despre un chip Snapdragon 865 cu procesor octa-core si un chip grafic Adreno 650, alaturi de 8GB de memorie RAM. Adica specificatii demne de un laptop in toata puterea cuvantului. Cum se traduc aceste specificatii in teste? Ei bine, am realizat o sesiune de benchmark cu GeekBench si 3DMark, iar rezultatele arata cam asa.
Nu m-am mai jucat de mult pe telefon, dar am vrut sa vad cum se simte gaming-ul mobil intr-un format ultrawide. Nu credeam ca o sa-mi placa, iar cele cateva secunde cat am zis ca intru in Call of Duty Mobile sa fac rapid doua poze, s-au transformat in aproape o ora de joaca. Experienta este solida si framerate-ul este foarte stabil, astfel sunt convins ca Xperia 1 II poate rula orice joc de Android.
Un lucru care m-a dezamagit insa, este ca la aceasta categorie de pret avem inca un ecran de 60Hz. Personal ma asteptam la macar 90Hz, insa cred ca are de-aface si cu rezolutia mare si formatul ultrawide; lucruri care au un impact asupra ratei de reimprospatare a ecranului. Sau poate ca Sony a ales aceasta varianta pentru a ajuta si durata de viata a bateriei. Xperia 1 II este dotat cu o baterie de 4000mAh, iar durata de viata a acesteia este foarte ok. Bine, cel putin pe terminalul nou-nout si neumplut de aplicatii pe care l-am avut in teste. Nu am masurat date exacte, deoarece in utilizarea de zi cu zi nu s-ar traduce la fel, insa pot garanta ca acest telefon rezista cu usurinta unei zile de utilizare, cu tot cu ceva consum de video pe YouTube/Netflix, doua-trei meciuri de Call of Duty Mobile si umblat pe el.
Este Xperia un nume de temut pe piata de telefoane?
Dupa ce am folosit pret de aproape o luna Xperia 1 II pot spune ca am cam ramas cu gandul la el. Imi place ca este un telefon cu personalitate, un lucru rar intalnit de altfel intr-o piata inundata de copii de iPhone. Personal insa, mi-ar fi placut sa vad un sistem de operare ceva mai personalizat, mai ales ca amintirile mele cu telefoanele Xperia se leaga strans de launcher-ul cu colturi interactive si temele tipice terminalelor Sony. De aceasta data avem un Android aproape stock, care este doar adaptat pentru aspectul 21:9 si include un minim de aplicatii puse de producator. Un lucru bun pentru unii, dar poate rau pentru altii.
Nu avem un telefon perfect, iar pentru pretul cerut Xperia 1 II ar putea parea cam piperat; si chiar este. Dar daca as avea banii si nevoia de un astfel de dispozitiv, nu prea m-as gandi de multe ori. Este un telefon impunator, placut in utilizare cu un ansamblu de camere foarte potent si care faciliteaza exact activitatea mea pe un telefon: consumul de media. Un flagship in toata puterea cuvantului care se remarca prin aspecte unice si o personalitate proprie, demna de brand-ul Xperia.