ReviewsPCRSS PaginaDeMediaTECH

Samsung Odyssey G3 de 27″ și Radeon RX 6800M fac casă bună pentru gaming 1080p la 144Hz [REVIEW]

Seria de monitoare Odyssey de la Samsung a reușit să atragă ceva fani prin intermediul excelentelor G7 și G9, dar cum nu toți își permit să scoată banii ceruți pe un monitor de gaming high-end, producătorul a venit cu o soluție accesibilă, creată pentru pasionații de gaming: Samsung Odyssey G3. În acest material voi vorbi despre varianta de 27″ a acestui monitor și vedem de ce este în stare ăl’ mai mic din familia sa. Și ca să nu-mi mai săriți în cap că „voi aveți RTX 3080 primit de la NVIDIA” sau că nu se găsesc plăci video, am folosit un laptop pentru testele de astăzi și cu ocazia asta vorbim puțin și despre AMD Radeon RX 6800M.

Am testat Samsung Odyssey G3 alături de un laptop ROG Strix dotat cu o configurație full-AMD care include un procesor Ryzen 9 5900HX și noua placă video Radeon RX 6800M, alături de 16GB de RAM și un SSD NVMe de 500GB. Adică o configurație foarte puternică care va putea susține lejer cele 144FPS-uri necesare ratei de refresh a monitorului pe care-l testez.

Review Samsung Odyssey G3 27

Un monitor de gaming accesibil, dar bine dotat

Unde modelele scumpe din familia Odyssey sunt caracterizate fie prin dimensiunea monolitică (G9), fie prin panourile high-end curbate, cu rezoluție și refresh rate mare (G7), modelul de față oferă un panou VA de 27″ (există și o variantă de 24″) la rezoluție FullHD (1920 x 1080) și refresh rate de 144Hz. Ecranul este plat de această dată, ceea ce va fi o veste bună pentru oamenii cărora nu le plac monitoarele curbate. Iar pentru a îndulci și mai mult combinația dintre monitor și placa video Radeon, Samsung Odyssey G3 oferă suport FreeSync Premium. L-am testat și cu G-Sync și chiar dacă nu este prezent pe lista de compatibilitate, sistemul VRR de la NVIDIA a funcționat bine-mersi.

Tip panou VA
Diagonală 27″
Rezoluție 1920 x 1080
Rată de aspect 16:9
Contrast 4000:1
Luminozitate 250 nits
Timp de răspuns 1ms (MPRT)
Rată de refresh 144Hz
VRR (Variable Refresh Rate) AMD FreeSync Premium
HDMI 1x HDMI 2.0
Display Port 1x DisplayPort 1.2
D-Sub (VGA) Da
Jack pentru căști Da
Dimensiune (fără stand) 616.8 x 363.2 x 56.2 mm
Dimensiune (cu stand) 616.8 x 605.9 x 278.3 mm
Greutate (fără stand) 4.5 kg
Greutate (cu stand) 6.6 kg
Consum (idle) 0.3W
Consum (funcționare) 35W

Dotările sunt mai mult decât ok pentru un astfel de model, iar unde partea hardware este decentă, odată ce ajungem la software lucrurile nu mai stau chiar atât de bine. Meniul OSD (on-screen display) este sărăcăcios și destul de greu de manevrat din cele patru butoane de pe spatele monitorului. Mi-aș fi dorit ca Samsung să gândească ceva mai bine treaba asta, sau, dacă tot au pus butoanele pe laterală, să pună și meniul ăla tot acolo în dreptul lor ca să nu fie contra-intuitiv. Navigarea prin cele câteva meniuri ale lui Samsung Odyssey G3 este defectuoasă și am reușit să-l sting din greșeală de mai multe ori decât mi-aș fi dorit.

Review Samsung Odyssey G3 27

Construcția este din plastic, dar calitatea nu va dezamăgi

Ținând cont că este modelul entry-level din gama sa, Samsung Odyssey G3 este construit din materiale de calitate mai slabă comparativ cu versiunile scumpe. Asta nu înseamnă că nu este construit bine, ci chiar mi-a lăsat o impresie bună. Nu bate, nu scârțâie, nu dansează pe birou când tastezi și nici nu o să te trezești că tragi porturile afară din slotul lor dacă forțezi puțin cablul. Pe asta am pățit-o tot cu un monitor mai ieftin de la alt producător (pe care nu o să-l numesc) și am ajuns s-o folosesc ca etalon de calitate proastă. Și din fericire, G3-ul nu reușește să ajungă la aceeași performanță.

Odată montat, suportul monitorului îți permite ajustarea acestuia pe înălțime, poți să-l rotești, poți să-l înclini și să-l pui în orice poziție… în care nu poți pune G5-ul mai scump. HA?! Da! Cumva, cei de la Samsung s-au gândit că prețul modelului mai ieftin poate cuprinde un suport ajustabil, dar modelul o idee mai scump nu are cum să se bucure de un astfel de accesoriu premium. Și nu este neapărat grozav, având două picioare din plastic și un piston oleacă mai firav decât alte monitoare, dar există. Și încă o mențiune ajunge către suportul de căști de pe marginea dreaptă a monitorului. Nu e prea calitativ, dar este ceva în plus deci nu mă pot plânge.

Review Samsung Odyssey G3 27

Aspectul este „de gaming” cu accente geometrice și logo-ul Odyssey centrat pe spatele monitorului. Privit din față, Samsung Odyssey G3 este destul de simplu, singurul aspect care-i dezvăluie adevărata identitate de gamer fiind picioarele standului. În schimb este doar un panou de 27″ cu margini destul de subțiri (1cm) și cam atât. Îmi place că nu vedem iluminare RGB sau alte tâmpenii inutile, iar aspectul simplu creează un contrast plăcut cu design-ul futuristic de pe spate.

Radeon RX 6800M este perfectă pentru gaming FullHD cu framerate mare

Nu puteam să scriu despre monitorul de gaming fără să menționez și placa video care a susținut framerate-ul stabil. Radeon RX 6800M de la AMD este versiunea mobilă a excelentei RX 6800 despre care am vorbit la momentul apariției. Dacă placa pentru desktop se bătea de la egal la egal cu RTX 3070 și o și învingea în anumite titluri, versiunea pentru laptop-uri duce tradiția mai departe și se ține umăr la umăr cu RTX 3070 Mobile. Adică oferă un grad de performanță numai bun pentru titluri AAA la 60FPS pe rezoluție FullHD și peste 100 de cadre pe secundă în jocuri multiplayer.

Benchmark RX 6800M RTX 3070 Mobile
TimeSpy 8249 8318
FireStrike Extreme 10452 10993
SuperPosition 1080p Extreme 4798 4508

Experiența de gaming a fost foarte fluidă, iar asta se datorează în mare parte tehnologiei AMD FreeSync Premium pe care o găsim integrată pe Samsung Odyssey G3. În acest fel, indiferent dacă atingi 144FPS sau nu, jocul se va mișca extrem de fluid. Singura condiție este să nu scazi sub 48 de cadre pe secundă, întrucât range-ul VRR al monitorului este 48-144.

Review Samsung Odyssey G3 27

Și pentru prima dată în mult timp, AMD a venit cu o soluție grafică super puternică care reușește să țină piept modelelor de la NVIDIA care au dominat piața de soluții grafice mobile. Seria RX 6000 s-a bucurat de un succes enorm din punct de vedere al inovației și al performanței, iar venirea sa pe laptopuri este fix ce avea producătorul nevoie pentru a deveni competitiv in ultima piață din care părea că lipsește cu desăvârșire, după ce modele precum cele din generația RX 5000M n-au reușit să impresioneze nici criticii, nici clienții și au dispărut din lumina reflectoarelor la fel de discret cum au apărut.

Cât de bine „se vede” noul Samsung Odyssey G3?

Panoul VA plat de pe Samsung Odyssey G3 este o alegere foarte bună din partea producătorului. Oferă o reproducere mult mai bună a culorilor comparativ cu alte monitoare la 144Hz care folosesc panouri TN, iar contrastul de 4000:1 îți asigură un nivel de negru bine pronunțat. Ăsta din urmă este un plus interesant de avut pe un monitor din categoria asta de preț și va fi bine-venit pentru cei care vor să joace titluri cu grafică ceva mai pretențioasă decât cea oferită de titlurile eSports.

Review Samsung Odyssey G3 27
Efectul de ghosting este foarte pronunțat in teste

Din păcate, trebuie să-i dau o bilă neagră pentru un motiv foarte enervant: ghosting! Efectul este mult mai vizibil pe fundal închis la culoare și este destul de pronunțat chiar și în desktop, lucru care i-ar putea deranja pe mulți. Problema apare și la modelul mai scump, Odyssey G5, doar că aici este mai pronunțat. Activarea setării „OD” a mai remediat puțin problema, dar nu destul cât să nu fie in continuare deranjantă.

Performanța în AMD FreeSync este impecabilă, iar în combinație cu Radeon RX 6800M, monitorul celor de la Samsung reușește să redea orice joc cu o fluiditate foarte satisfăcătoare. Așa că nu o să-ți mai bați capul cu ruperi de imagine sau alte artefacte care apar din cauza diferențelor dintre FPS și rată de reîmprospătare a ecranului.

Merită să cumperi acest monitor?

Samsung și-a jucat cartea foarte bine și a reușit să ofere destul de mult monitor pentru 930 de lei, iar la suma asta nu poți să-i reproșezi prea multe lucruri. Din păcate, cei pretențioși vor avea probleme cu efectul de ghosting, dar dacă nu te deranjează prea tare, achiziția merită din plin. În gaming nu a fost atât de pronunțat, dar se observă în navigarea pe internet și în momentul în care ai mult text în mișcare pe ecran. Per total, Samsung Odyssey G3 reușește să redefinească termenul de monitor de gaming accesibil și setează un etalon pentru alte modele la mai puțin de 1000 de lei.

Review Samsung Odyssey G3 27

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button