Review ROG Strix Arion – Cui ii mai trebuie stick-uri?!

Cred ca pana in acest punct am inteles cu totii ca SSD-urile nu mai sunt o tehnologie chiar atat de noua si au devenit accesibile ca pret. Odata cu aceasta evolutie, au inceput sa apara si tot felul de accesorii care profita la maxim de dimensiunea scazuta si capacitatea mare de stocare a acestor medii. Unul dintre acestea este si ROG Strix Arion, un produs care transforma un SSD M.2 intr-un stick USB Type-C foarte rapid si rezistent.
Continutul pachetului si instalare
ROG Strix Arion vine intr-un pachet foarte generos care iti ofera cam tot ce ai nevoie pentru a face din acest produs un accesoriu foarte comod de folosit si de purtat. Avem parte de case-ul in sine, alaturi de cablurile necesare, o cheita de montaj, un bumper case impotriva socurilor si o carabina care permite agatarea acestuia la chei.
Odata scos din cutie, ROG Strix Arion trebuie desfacut pentru a monta inauntrul sau SSD-ul. In cazul de fata am folosit un SSD Crosair M.2 NVMe de 480GB. Folosind cheita se desface capacul, care dezvaluie un pad pentru transfer termic si slot-ul M.2 in care se monteaza SSD-ul. Montajul se face simplu multumita surubului tip thumbscrew folosit de ASUS. Odata ce am bagat SSD-ul in slot si l-am securizat, putem inchide capacul si suntem gata de treaba.
ROG Strix Arion respecta designul specific brandului
Am fost mereu atras de designul de gaming al produselor Republic of Gamers, iar ROG Strix Arion nu face exceptie de la regula. Are un aspect industrial foarte atragator si este foarte robust; se simte greu si pare ca are o densitate foarte mare cand il tii in mana.
Pe langa rezistenta pe care o ofera carcasa in sine, aceasta mai vine insotita si de un bumper case care este menit sa protejeze impotriva socurilor. Acesta se monteaza super usor si chiar daca nu m-am apucat sa dau cu ROG Strix Arion pe jos, pare ca ar rezista la cateva cazaturi bune. Bine, se poate sa-mi fi alunecat de vreo doua-trei ori din mana, dar sa nu le ziceti celor de la ASUS asta 🙂 Alaturi de rezistenta si design, era inevitabil sa nu vedem putina iluminare RGB, astfel logo-ul de pe case lumineaza in momentul in care este conectat la PC.
La ce e bun un astfel de accesoriu?
Trebuie sa marturisesc: mi-a luat ceva sa imi dau seama ce vrea ROG Strix Arion asta de la mine si sa ii gasesc un scenariu bun de utilizare. Pana la urma se intampla sa am la indemana un laptop ROG Strix G512 despre care voi vorbi in curand. Am conectat SSD-ul la el si am bagat cateva teste. Conexiunea se realizeaza simplu: ai un port USB Type-C pe case, bagi unul din cabluri, fie Type-C, fie USB A. De acolo, nu a trebuit decat sa intru in Disk Management pe Windows 10 si sa formatez initial noul drive.
Pentru a testa ROG Strix Arion am folosit trei scenarii. Prima oara am dat o runda de Crystal Disk Mark, iar valorile obtinute au fost decente pentru un astfel de produs. Chiar daca la interior are un SSD M.2 NVMe care suporta rate de citire de peste 3GB/s si de scriere de 2GB/s, in utilizare am vazut mult mai putin. Dar asta este de asteptat deoarece se face conversia de la M.2 la USB.
Dupa ce am testat sintetic drive-ul, am trecut la copiere de fisiere. De aici, am facut un 2-in-1 in mare parte; am copiat DOOM Eternal de pe SSD-ul din PC-ul meu pe acesta, iar cei 41.1GB au zburat in circa 2 minute si jumatate de pe un SSD pe altul. Dupa copiere, desigur ca am si jucat putin. Si aici rezultatele au fost fix cum ma asteptam: jocul a rulat foarte bine si fata de un HDD clasic, oricum este o imbunatatire enorma in ceea ce priveste timpi de incarcare.
Formatare si de la capat
Am testat multe nebunii, dar modul in care evolueaza tehnologia asta nu inceteaza sa ma uimeasca. Tin minte ca in urma cu cativa ani, doar conceptul de SSD parea atat de futurist, iar preturile clar nu faceau dreptate acestei tehnologii. Acum suntem aici, unde avem accesorii precum ROG Strix Arion care fac din ceea ce era candva un lux, o solutie foarte buna. Ai un mediu de stocare rapid, compact si rezistent pe care-l poti lua cu tine si-l poti conecta fara probleme la orice dispozitiv; bine, atata timp cat acesta are un port USB.