ReviewsHiFi-TVRSS PaginaDeMedia

Review ROG Clavis – Sunet de calitate chiar și în deplasare!

Calitatea audio este un subiect destul de rar abordat în momentul în care îți cumperi un laptop sau telefon. Majoritatea clienților se vor mulțumi cu ce oferă soluțiile integrate de producători, dar există și o nișă care nu poate accepta doar minimul, astfel se uită spre variante mai serioase. Astăzi vorbim despre ROG Clavis, un DAC pe USB Type-C care poate fi conectat la telefon, laptop sau chiar și la consola pentru a-ți duce experiența audio la un nou nivel.

Personal folosesc un DAC pe USB pentru configurația de acasă, însă modelul meu nu poate fi cărat prea ușor deoarece este voluminos și destul de greoi. Avantajul lui ROG Clavis este fix ăsta: portabilitatea. Este foarte mic, cam de mărimea unei brichete și are un singur cablu prin intermediul căruia îl legi la orice ai nevoie.

Review ROG Clavis

Ce face ROG Clavis să sune bine?

Sub carcasa solidă a lui Clavis regăsim un DAC ESS 9281 cu amplificare integrată și tehnologia Master Quality Authenticated (MQA) care îți oferă calitate audio de nivel Hi-Fi și AI noise-canceling. În acest fel, ROG Clavis îți oferă o calitate audio cu mult mai bună față de soluțiile integrate în majoritatea laptopurilor, telefoanelor și chiar mai bună decât multe plăci audio pentru desktop.

Și cred că și voi, la fel ca și mine, ați întâlnit cel puțin odată sunetul acela enervant care se aude din boxe: o bâzâiala stresantă cauzată de împământarea slabă a plăcilor audio integrate. În cazul lui ROG Clavis, producătorul s-a asigurat că nu vor exista astfel de interferențe și a folosit tehnologia Hyper-Grounding care folosește un PCB multi-strat cu un design special care previne orice sunet de fundal.

Iar pentru a-l putea folosi pe cât mai multe dispozitive, ROG Clavis vine în pachet și cu un adaptor de la USB Type-C la clasicul Type-A, astfel e nevoie de orice are un port USB 2.0 sau mai nou pentru a putea conecta DAC-ul portabil. Iar dacă ești utilizator de iPhone, cu un adaptor Lightning îți faci treaba fără probleme.

Review ROG Clavis

O nouă dimensiune a sunetului

Pentru testare am folosit ROG Clavis alături de o pereche de căști Sennheiser HD559. Acestea din urmă sunt un model entry-level din categoria Hi-Fi care nu au neapărată nevoie de amplificare suplimentară, dar pot profita de aceasta dacă este disponibilă. În mod normal le țin conectate la un DAC Creative Sound Blaster X3, iar cu egalizatorul setat atent am reușit să obțin un balans foarte bun al sunetului.

Cu ROG Clavis situația nu a stat foarte diferit. Deși este o soluție portabilă și simțitor mai mică decât Creative-ul pe care-l folosesc zi de zi, are destulă putere cât să ducă o astfel de pereche de căști la capacitatea lor maximă. Sunetul a fost foarte clar și am avut nevoie de ajustări minime pentru a obține un echilibru între frecvențele joase și cele înalte, în timp ce mediile le-am lăsat neatinse.

Review ROG Clavis

O situație în care nu aș putea recomanda un dispozitiv precum ROG Clavis este aceea în care vrei să folosești căști cu impedanță mare precum Beyerdynamic T1 sau Sennheiser HD650. Dar cateogoria de preț din care fac parte aceste căști oricum este departe de cea în care se încadrează oamenii care ar cumpără un DAC portabil, iar cei care folosesc astfel de căști au deja o soluție mai performantă pentru a le oferi toată puterea necesară.

Per total, ROG Clavis s-a dovedit a fi o variantă foarte bună pentru a obține un sunet mai clar și mai puternic, dar prețul mare nu o va scoate în evidență într-o piață în care există modele precum Fiio E10K. Dacă ești pasionat al brandului Republic of Gamers și vrei LED-uri RGB pe DAC, clar vei plăti în plus pentru jucăria asta, dar strict din perspectiva utilității, variantele specializate de la companii mai puțin cunoscute sunt adesea mai ieftine și mai performante.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button