ReviewsPCRSS PaginaDeMedia

Review Microsoft Surface Go: ultraportabilul caruia ii place la scoala

Nu stiu cum se face, dar atunci cand primim la teste chestii mai „cute” aici la Zona, Dan si Marinake mi le pun imediat in brate. M-or fi vazut mai cu nasul pudrat, cine stie. Asadar, dupa ce am testat si am scris despre un monitor de gaming super-dragalas, a venit momentul unui ultrabook. Victima de astazi: Microsoft Surface Go.

Laptopul asta l-am folosit intr-un round-up extrem de misto alaturi de alte mici bestii ultraportabile precum noile MacBook-uri cu M1. Va zic din start ca nu il vei lua pentru a face de rusine workstation-uri. El are alta utilitate. Da un ochi mai jos sa vezi.

Design

Si de data asta, prejudecatile au pus stapanire pe mine. Cand l-am scos din cutie i-am zis lui Dan ca ne-au trimis cei de la Kinder o jucarie. Cel putin asa pare la prima vedere. Tastatura si touchpadul sunt de culoare gri deschis si am pus imediat degetele pe ele sa vad daca nu cumva sunt cauciucate. Nu sunt. Dar m-am bucurat ca macar pot sa tastez la el cu usurinta. Tastele au o cursa scurta si un feedback bun, deci daca planuiesti sa iti scrii urmatoarea carte pe acest Surface Go, nu vei da gres. Cu tastele, nu cu cartea. Cu aia nu te pot ajuta.

Problema mea principala este ca au trantit butonul de power fix langa tasta Delete. Am rostit cateva cuvinte de lauda in momentele in care am vrut sa sterg niste litere si am sfarsit prin a da shutdown. A, inca un lucru: ciu-ciu tastatura iluminata.

Mai departe. Asa cum te-ai astepta de la un ultraportabil, Microsoft Surface Go este mic si subtire, nu e nici prea greu (1,1 Kg) si imi place ca Microsoft nu s-a zgarcit la aluminiu. Capacul de la display este imbracat in acest metal, la fel si in jurul tastaturii si a touchpadului. Stiti care e asemanarea intre Surface Go si Kim Kardashian? Ambele au fundul din plastic.

Display

Aici e o chestie care m-a pacalit putin. Ecranul de 12.4″ nu e deloc rau, e luminos, are un contrast foarte bun, chiar mi-a placut. Problema e rezolutia ciudatica: 1536 x 1024. Deci daca te uiti la un film, ecranul mic va fi si mai mic. In rest, nu cred ca gresesc cand spun ca display-ul va satisface nevoile celor mai multi cumparatori.

Conectica

Fiind un ultrabook, nu ma asteptam sa gasesc cine stie ce conectica. Ba… da’ nici chiar asta. Un USB tip A, unul tip C si un jack de casti. Am mai multe intrari pe telefon, pe bune. Daca avea macar un micro HDMI era perfect sa-l pun langa TV pe comoda oricum mica unde acum sta laptopul meu de 17″, care fiind atat de mare da pe afara, ca atunci cand coci cozonaci. Dar, pe partea de wireless, Surface Go sta bine: Bluetooth 5 si WiFi 6. In cele mai multe cazuri doar de astea vei avea nevoie.

Performanta

Procesorul pe care Microsoft a ales sa-l bage in Surface Go este un i5-1035G1 pe 10nm la 1GHz cu patru nuclee si 8 thread-uri. Iar placa video e integrata. Da, ultrabook-ul asta este destinat in special elevilor si studentilor. Puterea modesta combinata cu portabilitatea acestuia il fac perfect pentru salile de curs.

Surface Go nu sta deloc rau la capitolul baterie, iar Microsoft zice ca daca nu il omori vei stoarce in jur de 13 ore din el. Plus ca imi place foarte mult incarcatorul asta care se prinde magnetic. Eu am obiceiul sa fac laptopurile sa zboare spre diverse obiecte de mobilier cand ma agit prin casa. Modelul pe care l-am primit noi este cel mai potent. Adica are 16GB RAM si un SSD de 256GB. Destul pentru orice task cotidian.

Concluzii si Pret

Sincer, mi-a placut experienta cu Surface Go. E mic si indemanos, poti sa-l tragi dupa tine oriunde. Problema, insa… este pretul. Ca idee, Microsoft a inzestrat Surface Go cu un pret de pornire de 549$. Doar ca modelul ala are doar 4GB RAM si o stocare de 64GB. Ba, 64 de giga? Am pe telefon de 4 ori mai mult si tot nu-mi ajunge. In fine, trecem peste.

La noi in Romania nu prea il gasesti. Doar o mana de magazine il comercializeaza si au stocuri la momentul scrierii acestui articol. Cel mai mic pret este 3.500 de lei pentru varianta aia cheala, iar cel mai scump este si modelul testat de noi, cel cu 16GB RAM si SSD de 256, care sare de 6.200 de lei. Macar vine direct cu Windows 10, deci nu mai trebuie sa-l cumperi si pe ala. Desigur, odata ce il vor primi si alte magazine poate se mai calmeaza preturile astea nesimtite. Sincer, e pacat ca un ultrabook atat de simpatic sa ramana pe rafturi din cauza lacomiei.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button