ROG Strix XG17 este un „Baby Yoda“ al monitoarelor de gaming
Când vorbim despre monitoare de gaming, adesea ne gândim la monștrii de zeci de inci care ne îndoaie mesele pe-acasă, dar ce facem cu gamerii care preferă o abordare mai minimalistă a setup-ului? Sau cei care îndrăznesc să menționeze ceva de „portabilitate“ fără să se refere la vreun laptop de gaming. Până acum aș fi zis că n-au nicio opțiune, dar între timp s-a întâmplat ceva haios și minunat în același timp – a venit în redacția de la Zonă numitul ROG Strix XG17.
Inițial ne-am haioșit puțin pe seama lui. Vă dați seama, după ce în timp ne-am întărit fibra musculară cu căratul, despachetatul și asamblatul monitoarelor de gaming din tribul uriașilor, când am pus mâna pe pachetul de la Asus ne-am întrebat ce fel de tabletă de gaming ne-or fi trimis. Așadar, alături de Marinake și Dan am purces la unboxingul de rigoare și l-am scos la lumină pe „baby Yoda“ al monitoarelor de gaming. Măi, e atât de drăgălaș încât ne-am îndrăgostit instantaneu de el. Iertați-mi blasfemia, dar eram în jurul monitorului precum trei magi într-o iesle. Pot să jur că l-am văzut pe Marinake vărsând niște lacrimi de viitor tătic.
Bun, deci după ce am activat niște sentimente paterne am zis să activăm și monitorul propriu-zis. Din start vă spun că ROG Strix XG17… e mic. Mic de tot. Dar nu lăsa cei 17.3” să te păcălească. ROG Strix Baby Yoda are putere serioasă. Panoul IPS Full HD ascunde un refresh rate de 240Hz adaptive-sync ce arată absolut fenomenal pe un display atât de mic. Are un timp de răspuns amețitor de doar 3 milisecunde, și mai este și anti-glare, ca să fie treaba serioasă până la capăt. Este 100% sRGB și are un contrast de 1000:1. Cât despre meniul monitorului, opțiunile sunt numeroase – vei tweak-ui minute în șir la el.
Iar partea de conectică e mai mult decât suficientă: ai jack de căști, micro-HDMI, și două USB C-uri pentru input din care unul mai și încarcă monitorul. Da, ați citit bine, într-un corp de doar 1cm grosime, monitorul ăsta mai are și o baterie sănătoasă de 7.800mAh care suportă Quick Charge 3.0 și USB Power Delivery 3.0. Atenție, însă. Dacă bateria monitorului scade sub 20% nu îți va mai afișa nimic până nu încarci.
Am conectat monitorul la un laptop și s-a comportat exemplar, e o extensie aproape naturală, dar ne-am gândit să condimentăm puțin treaba și să-l legăm la un telefon pe măsură. Așadar am scos din cutie ROG Phone 3, l-am împerecheat cu gamepadul ROG Kunai 3 și am dezlănțuit micile bestii. Experiența de mobile gaming e foarte mișto. După cum bine ați bănuit, am jucat Real Racing 3 până ni s-a făcut rău de mișcare, iar mai apoi am descărcat niște încărcătoare în Fortnite. Totul a fost de vis.
Acum, să revenim fizic la monitor. V-am spus că ROG Strix XG17 e foarte subțire, dar este și ușor, are doar 1Kg fără accesorii. Conectica și butoanele de navigare prin meniuri sunt doar pe partea stângă. Aș fi vrut totuși ca butoanele să fie mai solide și mai click-abile. Uneori nu îți dai seama dacă ai apăsat sau nu. Spatele monitorului are un finisaj negru de aluminiu excelent și, evident, cu logo-ul Republic Of Gamers la loc de cinste.
ROG Strix XG17 vine și cu niște accesorii, mișto de altfel și utile, dar care ne-au dezamăgit puțin. În primul rând, are un smart cover care se prinde magnetic de partea de jos a monitorului și poate fi folosită fie ca protecție pentru ecran, fie ca stand (orizontal sau vertical). E gândită bine, însă partea magnetică e puțin capricioasă în sensul că husa nu se prinde perfect și din prima de monitor (ca la o tabletă spre exemplu). Va trebui să o mai aranjezi tu puțin, mai la stânga, mai la dreapta. De câteva ori nu s-a prins deloc de monitor, deci păcat. Dar, după ce o poziționezi cum trebuie, se va comporta frumos.
Al doilea accesoriu mișto dar care „fails to deliver“ este piciorul monitorului. E greu, e solid, se montează ușor, dar am două lucruri să-i reproșez. O dată că atunci când am încercat să-l reglăm pe înălțime ne-am dat seama că blocatorul e la fel de util precum semafoarele din GTA 5. Da, monitorul stă în poziție de drepți dacă îl ridici, dar după ce îl blochezi, el nu rămâne așa pentru mult timp. Iar a doua chestie care nu mi-a plăcut a fost faptul că nu îi poți bloca pivotarea. Sincer, aș fi vrut să am opțiunea asta.
Pe lângă aceste două accesorii, ROG Strix XG17 mai vine și cu o geantă din-asta de laptop cu care să-l transporți în siguranță.
Prețul monitorului este în jurul a 2.900 de lei cu toate accesoriile menționate mai sus. Nu e deloc ieftin, dar, credeți-mă, e o bijuterie de monitor care mi-a demonstrat că nu am nevoie de 49 de inci ca să mă distrez maxim atunci când mă joc. Nu știu cum să vă explic… îmi dă un sentiment de liniște că îl am, discret, pe birou.