ReviewsGamingPC&ConsolesRSS PaginaDeMedia

Cu Logitech G923 TRUEFORCE poți fi șofer de curse în propria ta locuința

Jocurile cu mașini și întreceri la viteze amețitoare au fost mereu printre cele mai populare de pe piață, însă în ultimii ani atenția s-a mutat de la racere arcade la simulatoare care încearcă să redea lumea sporturilor cu motor cât mai acurat. Iar pe măsură ce a crescut cererea, a crescut și oferta de accesorii dedicate acestei nișe. Astăzi vorbim despre Logitech G923 TRUEFORCE, unul dintre cele mai populare volane dedicate simulatoarelor auto.

Dar nu vă gândiți că m-am trezit și eu după șase ani să fac un material despre un volan deja arhi-cunoscut fără un motiv anume. Treaba stă cam așa: Logitech G Challenge este organizat pentru prima dată în România, iar G923 TRUEFORCE este puntea de legătură dintre cei mai tari șoferi din țară și un McLaren 720S GT3 cu care aceștia vor alerga pe celebrul circuit Silverstone.

Logitech McLaren G Challenge 2021

Cei mai buni șoferi din calificări vor avea șansa de a ajunge în Las Vegas pentru marea finală. Câștigătorul competiției va experimenta mai apoi atmosfera din culisele McLaren Technology Center și-l va cunoaște pe Lando Norris, pilotul echipei McLaren F1. În plus, câștigătorul va avea parte și de tratament VIP în cadrul Formula 1 Grand Prix care se va desfășura în 2022 în Marea Britanie.

Drumul până acolo este însă lung și dificil, iar participanții vor trece prin nu mai puțin de trei finale:

  1. Finala Națională – Aceasta va avea loc pe 6 Noiembrie 2021 în România (data poate suferi modificări)
  2. Finala Regională – După ce trec de prima etapă, participanții se vor înfrunta cu cei mai buni șoferi din Europa. Data pentru acest eveniment nu este încă anunțată.
  3. Finala Mare – Începutul anului 2022 va strânge laolaltă crema șoferilor din întreaga lume în Las Vegas pentru a decide cine va fi încoronat drept campion al competiției.

Logitech G923 este cel mai tare volan de curse pe care l-am testat

Chiar dacă nu am fost niciodată mare pasionat al simulatoarelor auto, știu și eu ce e ăla un G27/29 și am vrut de mult să pun mâna pe un astfel de volan, fie și preț de câteva zile. Și acum că am apucat să pun mâna pe un Logitech G923 TRUEFORCE pot înțelege de ce sunt atât de mulți pasionați. Trecerea de la controller la un volan serios a fost grea, trebuie să recunosc, însă experiență de joc s-a schimbat radical și ceea ce până acum începea să mă plictisească, a devenit brusc o provocare.

Dar înainte de a vă povesti experiența mea de joc, haideți să aruncăm o privire la Logitech G923 TRUEFORCE și ce îl face atât de special încât să-și merite prețul piperat. Trebuie să încep prin a spune că acest model este entry-level când vorbim despre pasionații de simulatoare auto, un rig cu adevărat profesional ajungând să coste mai mult decât o configurație de gaming completă.

Logitech G923 TRUEFORCE

Logitech G923 TRUEFORCE este fix linia de mijloc dintre un produs mainstream pe care poate pune mâna și un gamer normal, dar și un model destul de potent încât să fie apreciat și de un pasionat de simulatoare auto care investește sume foarte mari în acest hobby. Construcția îți va atrage atenția din start, cu pielea naturală în care este îmbrăcat volanul și apectul „de curse” pe care l-a ales producătorul. Carcasa motorului și a electronicii din spatele volanului este realizată din plastic gros, care va rezista cu brio în timp.

Sub tot acest ansamblu avem și zona cablurilor și a conectorilor. Tot aici găsim și alimentarea volanului și câteva șanțuri care facilitează wire management-ul, astfel nu vei avea o mulțime de cabluri împrăștiate aiurea peste tot. Iar dacă n-ai nevoie de toată lungimea cablului, îl poți înfășura în zona dedicată. Pe corpul volanului găsim și clemele cu ajutorul căruia poate fi poziționat pe aproape orice tip de birou, sau în cazul în care ai un rig cu scaun, ai la dispoziție o mulțime de găuri de prindere.

Logitech G923 TRUEFORCE

După ce am discutat despre întregul ansamblu din spate, haideți să vorbim și despre vedeta acestui articol: volanul. Acesta are un cadru realizat din metal și plastic dur, iar pe margini este îmbrăcat în piele naturală ceea ce îi conferă un aspect premium, iar experiența hands-on este aceeași… până ajungi la butoane. Deși sunt mai puțin importante decât volanul în sine, butoanele de pe Logitech G923 TRUEFORCE par dintr-un cu totul alt film. Unde întreaga construcție arată și se simte premium, butoanele par luate de prin depozitul cu rămășițe al producătorului și aruncate la grămadă. Apăsările nu sunt consistente, se simt împotmolite, iar toate aceastea scad din experiența generală de utilizare.

Măcar padelele din aluminiu de pe spatele volanului se simt bine și pică extrem de natural în utilizare, atunci când sunt folosite pentru a schimba vitezele mașinii. Iar pentru a accelera și frâna, ai nevoie de pedale, nu? Pachetul lui Logitech G923 TRUEFORCE le conține și pe astea. Ba chiar sunt super calitative, plăcute la apăsare și arată într-un fel. Singurul minus pe care l-aș putea avea aici este pedala de frână care nu se simte chiar bine, având un click atunci când e dusă la podea și parcă opune prea multă rezistență.

O experiență aproape plug&play acolo unde există suport

Inițial m-am temut că Logitech G923 TRUEFORCE nu va funcționa pe PC întrucât este vândut ca volan pentru PlayStation 4/5, însă prin simpla conectare la un port USB am putut să-l găsesc în G Hub de unde am putut să-l și configurez. Însă surprizele au continuat întrucât nu am verificat lista de jocuri compatibile, iar în momentul în care am deschis GRID Autosport m-am trezit că nu-mi recunoaște volanul.

Dar după ce am citit puțin și am găsit și lista de jocuri compatibile, am descărcat GRID 2019, DiRT Rally 2.0 și Project Cars 2. Dintre cele trei titluri, primele două oferă și suport pentru funcția de feedback TRUEFORCE. Iar aici am văzut încă o diferență mare; după ce am jucat Project Cars 2 fără această funcție și am făcut trecerea la un titlu cu suport full, am sesizat o schimbare destul de mare în gameplay. Volanul pur și simplu se comportă mai bine în titlurile care știu să utilizeze această funcție, reușind să te afunde și mai mult in atmosferă.

Logitech G923 TRUEFORCE

TRUEFORCE este o tehnologie de force feedback care simulează mult mai bine toate mișcările mașinii. Unde volanele mai ieftine folosesc o tehnologie învechită, creată într-o perioadă în care hardware-ul era limitat la procesoare cu un singur nucleu și rate de transfer prin USB destul de mici, G923 are un sistem foarte complex care îți permite să simți aderența cauciucurilor, denivelările traseului și forța gravitațională pentru a controla cât mai bine mașina.

După câteva ore petrecute în jocuri pe PC, a venit timpul să testez Logitech G923 TRUEFORCE și pe PlayStation 5 unde am jucat Assetto Corsa Competizione. Am urcat la bordul lui McLaren 720S (mașină pe care o vor conduce participanții din cadrul Logitech G Challenge) și am luat cu asalt Silverstone… bine, este mult spus că am luat cu asalt, întrucât este mult mai greu decât pare la prima vedere și am avut nevoie de ceva timp să mă adaptez. Dar per total, experiența a fost poate cel mai apropiat lucru de condus pe care l-am experimentat vreodată in fața unui ecran.

Concluzie

După toată experiența asta cu Logitech G923 TRUEFORCE am învățat ceva: simulatoarele auto sunt create pentru a fi jucate cu volan. Chiar dacă mulți folosesc un controller pentru asta, limitările acestei forme de input limitează experiența de joc și nu îți oferă aceeași senzație de realism pe care o simți cu ajutorul unui volan cu force feedback, fie el și un model mai slab decât cel testat de mine astăzi.

Și înainte de a fi linșat de elitiștii (adică ăia 0.1% care investesc atâția bani într-un rig de curse), trebuie să menționez că Logitech G923 TRUEFORCE este adresat mai de grabă celor care vor o soluție plug&play și câteva ore de distracție. Desigur, poate fi folosit și de pasionați, dar aceștia știu mai bine decât mine ce alte soluții mai serioase sunt pe piață. Așa că din poziția noobetului care sunt, nu pot să mă declar altfel decât mulțumit de ceea ce mi-a oferit volanul producătorului elvețian.

Și nu uitați de Logitech G Challenge 2021, prima competiție serioasă de acest fel din România. Încă mai aveți timp să va înscrieți și cine știe? Poate chiar unul dintre urmăritorii noștri va fi următorul mare campion mondial la condusul de bolizi virtuali și ne va trimite și nouă câteva poze din Las Vegas și de la Grand Prix-ul de anul viitor din Marea Britanie. Regulamentul competiției este diponibil în acest link, iar dacă nu era deja logic, trebuie să menționez că pentru participare aveți nevoie de permis de conducere categoria B. Drumuri bune colegii!

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button