ReviewsHiFi-TVRSS PaginaDeMedia

BenQ V6050 este piesa de rezistență din orice configurație home-cinema

Calitatea Imaginii - 10
Dotări - 10
Raport Calitate/Preț - 7.5

9.2

BenQ V6050 este un adevărat flagship când vine vorba despre videoproiectoare, dar la prețul cerut este o alegere foarte grea pe care mulți o vor evita deoarece există modele mai ieftine. Că nu primești aceeași calitate și funcții este partea a doua, dar 4.000 de euro este o sumă foarte greu de digerat.

User Rating: 4.55 ( 1 votes)

Televizoarele sunt centrul configurației de entertainment în multe case și vin în tot felul de forme, culori și configurații. Dar există o piață de utilizatori care vor mai mult; aceia care au până la 2.5m de spațiu pe care-l vor ocupat cu imagini clare. Iar aici intră în joc BenQ V6050, un videoproiector laser 4K cu distanță de proiecție foarte mică, un dispozitiv care poate deveni fără probleme centrul de interes al oricărui setup home-cinema.

BenQ V6050 este foarte ușor de folosit

Prima dată când am avut de scris despre un videoproiector am fost destul de intimidat. Nu știam cu ce se mănâncă jucăriile astea și nici dacă scriu aberații sau nu. Dar cu timpul, după ce am testat câteva modele, m-am prins cum stă treaba. Iar dacă eu m-am aflat în situația asta, mă gândesc că orice utilizator normal o poate păți, însă cu BenQ V6050 treaba stă foarte simplu: fiind un videoproiector cu distanță de proiecție scurtă, poate fi montat chiar pe comoda pe care în mod normal ar fi stat un televizor și are nevoie de numai câțiva centimetri de spațiu pentru a-ți proiecta o imagine de până la 100 de inch (aproximativ 2.5 metri) la rezoluție 4K. Nice!

Odată montat, BenQ V6050 este extrem de ușor de folosit. Acesta are o telecomandă din care poți controla fiecare funcție în parte, iar pentru o grijă în minus, videoproiectorul este dotat cu o trapă automată care se închide când nu este folosit pentru a proteja lentila și pentru a preveni adunarea prafului.

BenQ V6050

Mai mult decât un simplu videoproiector

BenQ V6050 nu este doar un simplu videoproiector, ci este o mașinărie care combină funcția clasică a unui astfel de dispozitiv, cu un sistem audio integrat foarte potent de la treVolo și un design care-l face să se potrivească într-un decor modern, fără să stea atârnat de tavan și fără să încurce.

Design-ul acestui videoproiector este unul minimalist, fiind un paralelipiped cu unghiuri drepte, cu fante de aerisire de-o parte și de alta și un panou frontal acoperit de o suprafață textilă și încoronat de un logo BenQ destul de subtil. Mesh-ul frontal acoperă difuzoarele, sau mai de grabă mini-boxele integrate. BenQ V6050 este dotat cu un sistem audio 2.0 de la treVolo format din două boxe de 10W amplasate în fața acestuia. Nu cred că vor fi prea mulți cei care le vor folosi, mai ales că la prețul unui astfel de aparat îți permiți și un sistem audio serios, dar cu siguranță este o adiție bună pe care unii oameni o vor aprecia.

Review BenQ V6050

Sunetul oferit de soluția integrată este bogat, nu distorsionează și într-o camera ceva mai mică poate oferi un volum mai mult decât acceptabil. Cu soluțiile audio de la treVolo m-am mai întâlnit și în cazul monitorului pe care-l folosesc acasă, un BenQ EX2780Q și pot spune că sunt cu mult peste orice alte soluții integrate pe care le oferă alți producători.

O imagine de la care nu vrei să-ți iei ochii

Marele avantaj al unui videoproiector este faptul că lumina degajată de sursa acestuia nu intră în contact direct cu ochii tăi, ca în cazul televizoarelor și al monitoarelor. În schimb, lumina este proiectată pe perete, astfel tu nu vezi decât culorile de pe suprafața acestuia. Și fie că vorbim despre acuratețea culorilor sau claritatea imaginii, BenQ V6050 este o adevărată bijuterie. În cadrul testelor realizate, am folosit un ecran de proiecție ALR, adică o soluție high-end care costă mai mult decât un videoproiector entry-level, dar care poate pune în valoare adevărata putere a unui model premium.

Ba mai mult de atât, am testat și în miezul zilei când soarele de afară mai-mai că te orbea când intrai în camera, dar și pe seară, după ce am degustat câteva beri și venise cheful de FIFA cu băieții. Și spre surprinderea niciunuia dintre noi, BenQ V6050 a păstrat aceeași claritate și luminozitate în ambele scenarii. Din păcate, pozele nu-i fac deloc dreptate, însă o astfel de experiență trebuie s-o vezi cu ochii tăi.

Review BenQ V6050

Dar haideți să vorbim și despre detaliile tehnice care stau la baza unui astfel de videoproiector. BenQ V6050 este dotat cu o lentilă a cărui durată de viață atinge 20.000 de ore și produce o imagine la rezoluție 4K, cu suport pentru HDR-PRO de la BenQ, acoperire de 98% a spectrului de culoare DCI-P3 și o tehnologie (MEMC) care fluidizează imaginile afișate. Aceasta din urmă mai este recunoscută și sub denumirea de „Soap Opera Effect” și este o funcție comună pe care o regăsim pe majoritatea televizoarelor moderne.

Rezoluție 4K UHD (3840 x 2160)
Luminozitate (ANSI lumens) 3000
Contrast 3.000.000 : 1
Difuzor 10W treVolo
Sistem de proiecție DLP
Sursă de lumină Laser
Durata de viață a sursei 20.000 ore
Distanța de proiecție 70″ – 120″
Ajustare Keystone Ajustare verticala +/- 30 de grade
Rata de reîmprospatare (Vertical Scan Rate) 120Hz
Acoperire Rec.709 96%
Suport HDR HDR10, HLG
Dimensiune 500 x 388 x 157 mm
Greutate 10 kg

Ești gata să renunți la televizor?

Am observat că majoritatea videoproiectoarelor de entertainment sunt vândute drept înlocuitoare ale televizoarelor clasice. În trecut, termenul era destul de abstract, dar odată cu noile generații de videoproiectoare a devenit o realitate. BenQ V6050 oferă o imagine pe care o pot compara fără probleme cu televizorul meu 4K, Philips The One. Iar asta vine din partea unui răsfățat care strâmbă din nas dacă ecranul pe care se joacă nu este ultra-sharp și nu oferă culori precise.

Singură piedică și motivul pentru care oamenii nu migrează spre videoproiectoare este prețul. Din nefericire, un BenQ V6050 nu este nici de departe o soluție ieftină, iar aici trebuie să mai adaugi și prețul unui ecran ALR și vorbim despre o configurație care pleacă de la suma fabuloasă de 4.000 de euro. Avem în față o demonstrație de forțe și o privire în viitor, iar dacă lucrurile evoluează în această direcție și prețurile vor urma o traiectorie descendentă, cred că peste câțiva ani de acum înainte vom putea lua în considerare un astfel de videoproiector când ne alegem piesa de rezistență dintr-un setup home-cinema. Până atunci, rămâne o zonă nișată în care își permit să intre doar adevărații pasionați.

Review BenQ V6050

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button