ReviewsHiFi-TVRSS PaginaDeMedia

Review BenQ TK810 – Peretii din casa nu mai sunt la fel de plictisitori!

Chiar daca realizam sau nu, videoproiectoarele se ascund in jurul nostru. Fie ca vorbim de scoli, sali de conferinte, cluburi sau cinematografe, cateodata nici nu le simtim prezenta. Dar cati dintre voi v-ati gandit sa folositi unul acasa? Ei bine, am avut ocazia sa fac asta si BenQ TK810 mi-a fost partener de film si gaming timp de cateva saptamani. Inca ii duc dorul si o sa va zic imediat de ce.

BenQ TK810 nu este doar un videoproiector; este proiectorul!

Nu stiu de ce am trait atat de mult timp cu impresia ca un videoproiector este doar un aparat care da o imagine la rezolutie mica si sunet de calitate indoielnica. Poate din cauza modelelor la care am avut acces prin liceu/facultate. Ori din cauza ca nu am testat unul serios. Primul contact cu un videoproiector 4K super calitativ a fost acum doi ani. Pe atunci, am urmarit o semi-finala a campionatului mondial de fotbal la o terasa, pe un ecran de proiectie mare in rezolutie 4K. Experienta a fost ceva care m-a lasat cu gura cascata si de atunci am inceput sa privesc aceste jucarii diferit. Bine, pana am vazut si cat costa. Dar haideti sa vedem si ce are sub carcasa noul BenQ TK810 si de ce as lua in considerare o astfel de investitie.

BenQ TK810 aduce la un loc tot ce ai gasi intr-un centru multimedia modern. De la capacitatea de proiectie 4K cu o acoperire de 92% a spectrului de culoare Rec. 709, pana la abilitatea de a folosi videoproiectorul pe post de boxa portabila prin Bluetooth, poti face cam orice te taie capul. Acesta beneficiaza de o interfata ce are la baza Android, astfel te poti conecta foarte usor la aproape orice dispozitiv. Fie ca vrei sa proiectezi imagini pe fir, sau fara, ai de unde alege. Conexiunea HDMI 2.0 cu suport pentru HDCP 2.2 si abilitatea de a te conecta pentru casting prin intermediul Apple Airplay sau Google Cast sunt doar doua dintre metodele in care poti folosi acest model.

In plus, daca nu vrei sa te complici cu conectarea wireless a unui telefon sau dispozitiv mobil, poti oricand sa descarci aplicatiile favorite de pe Aptoide TV. Fie ca vrei YouTube, Netflix sau alte aplicatii de redare media, le vei gasi in acelasi loc.

Cat de greu este sa instalezi un videoproiector acasa?

Destul de simplu chiar. BenQ TK810 a fost surprinzator de usor de setat. Doar l-am plasat pe un raft, i-am ajustat proiectia din setari incat sa fie confortabil de urmarit si asta a fost tot. Simplu, v-am spus. Am ales sa il leg la PC prin HDMI drept ecran secundar. A fost recunoscut ca si 4K/60Hz, ceea ce mi-a asigurat o experienta vizuala de calitate. Jocurile merg super fain, iar filmele sunt o placere. In plus, box integrata este foarte ok. Aceasta foloseste tehnologia BenQ CinemaMaster Audio+ 2 si isi ajusteaza automat setarile pentru a se potrivi cu continutul proiectat.

Daca mi-a lipsit ceva, acela a fost un ecran de proiectie. Sa spunem doar ca peretii garsonierei in care stau cu chirie nu ofera o suprafata ideala de vizionare a unei proiectii 4K. Chiar si asa, BenQ TK810 m-a surprins prin detaliile pe care le ofera si calitatea culorilor. Aveam asteptari destul de mici fiind un videoproiector, dar m-a surprins placut. Experienta m-a convins insa de ceva. Daca ai banii pentru un astfel de videoproiector, merita din plin sa mai fortezi putin si sa cumperi si un ecran de proiectie. Daca vrei calitate maxima, producatorul recomanda utilizarea unui ecran de proiectie ALR, insa acestea costa undeva la jumatate din pretul proiectorului.

BenQ TK810

Iar daca pe partea de audio, boxa inclusa nu te da pe spate, este ok. Ai posibilitatea sa conectezi orice boxa portabila sau sistem audio de Bluetooth pentru a obtine un sunet cat mai puternic si clar intr-un setup de entertainment.

Experienta de utilizare

Pai, sa vedem. Am bagat cateva jocuri ca doar e ocupatia mea principala. Am vazut cateva episoade din noul meu serial favorit, Snowpiercer. Am bagat vreo doua-trei filme in format 4K si m-am minunat cu clipurile de pe YouTube in care poti vedea broaste prin Amazon cum inoata. Lasand gluma la o parte, BenQ TK810 este o solutie foarte versatila care iti ofera cam tot ce ai nevoie. Si cu asta ajung la o alta concluzie trista pentru mine. Asta nu este o jucarie de garsoniera. L-as vedea mai de graba intr-o camera dedicata zonei de entertainment din casa, sau de ce nu, in aer liber.

Desigur, nu prea exista produse perfecte si BenQ TK810 nu se numara printre acestea. Are cateva neajunsuri; acestea sunt insa destul de mici. Intai sa vorbim despre conexiunea wireless. Chiar daca este acolo si functioneaza, nu indeplineste chiar toate specificatiile oferite de BenQ. Nu stiu daca e problema doar la mine, insa cu orice dispozitiv m-as conecta wireless, nu vrea sa redea la rezolutie mai mare de 720p. Chiar daca nu este un capat de tara, in momentul in care rezolutia nativa a proiectorului este de opt ori mai mare, iti cam vine sa profiti de ea.

O alta bila gri, sa spunem asa, este sistemul de operare. In timp ce sistemul bazat pe Android are toate functiile de care ai putea avea nevoie, pe alocuri se simte foarte greoi si are un delay destul de mare la comenzi. Asta poate fi un deal-breaker pentru unii. Exista insa si utilizatori care vor ignora. De ce zic asta? Pentru ca BenQ TK810 exceleaza la ceea ce ar trebui sa faca mai bine: sa proiecteze imagini. Reuseste sa faca asta gratie chip-ului DMD 0.47″ de ultima generatie care face orice detaliu sa prinda viata. In plus, foloseste tehnologia HDR 1000 pentru a face negrul cat mai negru si albul cat mai luminos.

Un alt aspect care mi-a placut in legatura cu BenQ TK810 este un alt plus. Nu trebuie sa astepti seara sau sa tragi draperiile pentru a folosi videoproiectorul la capacitate maxima. Doar il pornesti si tehnologia LumiExpert optimizeaza imaginea si o aduce la viata. Stii ce ar merge bine langa un gratar cu prietenii in curte? Un film proiectat la o diagonala de 3m pe peretele casei, ca sa alunece micii bine.

BenQ TK810

Este de luat acasa?

Huh, haide sa fim realisti acum. Nu avem in fata o jucarie ieftina deloc, iar la ~7000 de lei (1500$) BenQ TK810 este foarte departe de bugetul multor cumparatori. Dar asta este in regula. Nu este un proiector pentru oricine si sunt de parere ca un adevarat pasionat nu va stramba la fel ca mine din nas la o astfel de cotatie. Personal, cunosc oameni care au pasiunea si puterea financiara pentru un setup construit in jurul unui astfel de videoproiector.

Dar ce faci atunci cand vrei totusi sa iti iei ceva pentru un living-room de apartament? Ei bine, chiar daca acest BenQ nu e chiar solutia cea mai buna, exista variante mai ieftine care vor oferi aproape aceeasi experienta. Da, nu la patru metri latime, poate nu 4K, dar sa fim sinceri; astea sunt mofturi care vin contra unui pret pe masura. Pentru un utilizator, ceva precum BenQ MH535 ar fi o varianta mult mai accesibila.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button