PCReviewsRSS PaginaDeMedia

Review ASUS ZenBook Duo UX482 – Un laptop care a învățat de la predecesorii săi

Design și Calitatea Construcției - 9
Specificații și Performanță - 8.5
Experiența de Utilizare - 9

8.8

Best-Buy!

ASUS ZenBook Duo UX482 este un laptop care păstrează elementele bune ale predecesorului său și le îmbunătățește pe cele mai puțin bune. În consecință, un upgrade foarte bine-venit pe care îl vor aprecia cei care și-ar fi dorit un ZenBook Duo încă de anul trecut dar nu erau siguri dacă merită sau nu. Anu' ăsta s-a decis!

User Rating: 4.68 ( 2 votes)

Anul trecut pe vremea asta vorbeam despre un laptop nou de la ASUS. O frumusețe mică și ușoară cu două ecrane și ceva specificații destul de impresionante pentru formatul laptopului. Dar cum și noi ne-am schimbat într-un an, la fel a făcut și acest laptop, iar astăzi vorbim despre ASUS ZenBook Duo UX482 (2021), un refresh ce a luat elementele care au scos modelul de anul trecut în evidență și le-a îmbunătățit, oferind o experiență mai bogată și un laptop care știe să facă ori mai multe, ori mai bune; ori ambele.

Ediția de anul acesta nu are schimbări semnificative la exterior, astfel ASUS a păstrat rețeta care a funcționat bine și a îmbunătățit substraturile. Câteva modificări hardware pentru a-l aduce-n rând cu lumea, vreo două schimbări structurale și o mai mare funcționalitate a ecranului secundar. Adică ZenBook Duo UX482 a modificat fix chestiile mici pe care oamenii le-ar fi putut critica la modelul trecut.

Review ZenBook Duo UX482

Elegant și accesorizat

ASUS ZenBook Duo UX482 păstrează aspectul modelului precedent și oferă aceeași construcție metalică, ușoară și cu un format pe 14″ utilizat foarte eficient. Ah, ce să mai? Aș putea să mă citez direct ca să vă explic mai bine prin ochii lu’ Marinake de anul trecut cum stă treaba cu design-ul ăstuia mic.

Capacul este fabricat dintr-un aluminiu plăcut atingerii care are o culoare albăstruie și un finisaj brushed. Singura problemă cu el este că atrage amprentele destul de rău și se curăță relativ greu. În rest, construcția laptop-ului este solidă și se încadrează cu succes între modelele din aceeași categorie de preț.
Review ASUS ZenBook Duo UX481

Review ZenBook Duo UX482

Mai urmau chestii, precum faptul că atunci când îl deschizi se ridică puțin pe vârfuri. Ei bine, ZenBook Duo UX482 face mai multe. De data asta nu se ridică doar laptopul ca să poți scrie mai comod, ci și ecranul secundar. În acest fel facilitează și mai mult răcirea componentelor și mi s-a părut ceva mai comod și pentru ochi, întrucât nu trebuia să te mai holbezi de sus la el. Conectivitatea arată și ea cam la fel, astfel avem următoarele porturi:

  • Pe marginea stângă: 1x HDMI 1.4, 2x Thunderbolt 4 USB-C
  • Pe marginea dreaptă: 1x cititor carduri SD, 1x jack 3.5mm, 1x USB 3.2 Gen 1 Type-A

Iar pentru a completa un pachet foarte bine alcătuit, ASUS a inclus în cutia lui ZenBook Duo UX482 și accesoriile de care ai putea avea nevoie. Aici vorbim despre o husa de piele în care poți băga atât laptopul cât și stylus-ul pentru ecran. Pe lângă asta, ai și un soi de carcasă de protecție care se montează pe burta lui ZenBook Duo UX482 și-l face mai aderent prevenind alunecarea accidentală.

Un upgrade la ultima generație

De data asta n-am mai primit un laptop cu grafică dedicată, ci am testat o variantă full-Intel cu un procesor din cea mai nouă generație și soluția grafică integrată în acesta. Pe lângă asta mai sunt câteva îmbunătățiri pe zona de ecrane, astfel ZenBook Duo UX482 este dotat cu două ecrane tactile. Dar haideți să vedem întâi ce configurație ascunde sub carcasă.

  • Procesor Intel Core i7-1165G7 (4 nuclee, 8 fire de execuție)
  • Memorie 16GB RAM LPDDR4X 4266MHz
  • SSD 512GB PCIe 3.0 x4 NVMe
  • Placă video Intel Iris Xe (există si opțiunea de a alege NVIDIA GeForce MX450)
  • Baterie 70Wh lithium-power

Îmbunătățirile cele mai evidente sunt procesorul și memoria RAM. Generația a 11-a de la Intel a adus după ea și un bine-meritat upgrade la memorie LPDDR4X, unde vechiul model încă folosea standardul LPDDR3. Asta înseamnă că și performanța a văzut un update, așa că am atașat câteva teste pe care le-am realizat pe ZenBook Duo UX482.

Review ZenBook Duo UX482

Full touch-screen

Vorbeam mai sus despre faptul că ASUS ZenBook Duo UX482 are două ecrane tactile. Ecranul principal are diagonală de 14″ cu rame NanoEdge super subțiri de numai 4mm. Asta rezultă într-un raport ecran-corp de 93%. Rezoluția este FullHD (1920 x 1080) și luminozitatea maximă atinge 400 nits. Iar pentru momentul în care începe să te lase bateria, poți comuta în modul de 1W consum care îți blochează luminozitatea la numai 150 niți pentru a conserva bateria. Iar pentru touch-screen, ASUS a folosit un coating mat care nu atrage urme și face ecranul destul de ușor de navigat.

O altă schimbare destul de evidentă s-a petrecut în cazul ecranului secundar. Pe lângă faptul că acum este înclinat, a suferit și câteva modificări la nivel software. Acestea din urmă îi validează utilitatea și oferă mai mult control asupra acestuia.

Ecranul secundar de pe ZenBook Duo UX482 a devenit într-un fel, propriul său ecosistem. Adică ai un nou software care se ocupă de controlul acestui display și este afișat sub forma unui taskbar pe care-l poți muta de colo-colo. Și de aici, prin intermediul unei interfețe parcă de Android OS, ai control asupra luminozității, un launcher de aplicații, poți comuta între aplicați, ori îl poți folosi pur și simplu pe post de touchpad. Și mai nou, prin intermediul suitei software de la ASUS primești un Control Panel. Asta înseamnă că atunci când deschizi Photoshop sau alte softuri care suportă asta, ZenBook Duo UX482 îți va oferi o interfață grafică touchscreen din care poți controla tot ce te interesează. Vrei să te joci cu balansul de culoare al unei fotografii? Tragi cu degetul de slidere.

ASUS ZenBook Duo UX482 – Mai mult, mai bun

Dacă am învățat ceva despre laptopurile ASUS în atâta timp de când le tot testez este că producătorul învață mereu din greșeli și încearcă să inoveze cu fiecare ieșire pe piață. ZenBook Duo UX482 este exemplul perfect în această direcție, iar unde anul trecut am avut un laptop bun dar cu câteva probleme, de data aceasta cred că este foarte bine echilibrat. De la platforma hardware îmbunătățită și cu posibilități de upgrade mai mari până la îmbunătățiri pe zona de răcire și confort, modelul 2021 are tot ce-i trebuie.

Cât despre publicul țintă pentru un astfel de laptop? Păi la început mi s-a părut că al doilea ecran este în plus, pus acolo doar așa să fie. Dar am apucat să-l mai folosesc, m-am mai jucat puțin cu el și mi-am dat seama că de fapt are un scop. Bine, în cazul meu nu a fost utilizat la maxim, nici măcar la jumătate ca să fiu sincer, dar am înțeles în sfârșit ce poate face. Iar pentru asta, ZenBook Duo UX482 chiar începe să prindă sens. Iar aceia dintre voi care aveți nevoie de un laptop pentru la muncă pe care să puteți lucra cam orice, aveți în față un model foarte capabil pregătit să vă ajute cu aproape orice sarcină.

Articole asemanatoare

Back to top button