ReviewsPCTECH

Dragonul de iarnă de la PC Garage, un PC adaptat sezonului

Iarna fără zăpadă e ca vacanțele fără un pic de gaming – nu e ce trebuie. Nu știu de unde citești aceste rânduri dar, cel puțin în București, iarna întârzie să își facă simțită prezența cu adevărat. Am avut vreo două zile de ninsoare, dar s-a topit mai repede ca salariul în ajunul sărbătorilor. Totuși, dacă salariul tău e la locul lui și ai poftă de gaming în perioada asta, PC Garage a pregătit un sistem, aș spune, tematic: DRAGON de iarnă.

Și de ce zic tematic? Pai… e alb complet și mai are și mult, dar MULT RGB. Pe ultima sută de metri, am apucat să ne uităm un pic la el, așa că citește în continuare dacă vrei să afli concluziile noastre despre el. Cu un i5 13500, 32 GB DDR5 și un NVIDIA RTX 4070, sistemul pare foarte forțos pentru prețul lui. Este însă un sistem asamblat cu grija? Stă bine la temperaturi și performanțe? Hai să vedem.

Aspectul și construcția sistemului DRAGON de iarnă de la PC Garage

Ce e alb, puternic și are multe luminițe? Nu, nu este o Tesla care s-a lovit de pomul de Crăciun, este acest sistem. După ce l-am scos din cutie (am remarcat că PC-ul a venit destul de bine ambalat, cu spumă la interior, lucru care salvează de multe ori PC-ul de la deces în urma transportului), am studiat mai cu atenție carcasa, care este de la un producător taiwanez mai puțin cunoscut la noi, Montech. Compania, fondată în 2016, are în portofoliu câteva carcase destul de arătoase, inclusiv acest SKY TWO care seamănă dar nu răsare cu o suită de alte carcase de la alți producători.

Am mai văzut acest design cu mesh sub panoul de sticlă pe la DeepCool și Lian Li, de fapt cam toate soluțiile de design folosite sunt utilizate deja și la alți producători, dar hei, dacă prețul e bun și calitatea e ok, eu nu mă plâng. Ce am remarcat interesant la carcasă este faptul că ventilatoarele de pe lateral, de pe partea cu placa de bază, sunt reversed, adică deși sunt teoretic orientate astfel încât să scoată aer din carcasă, ele se rotesc invers, deci introduc aer proaspăt.

Mai puțin grozav este că, deși panoul lateral este din sticlă, cel frontal este din plexiglas. Lucrul ăsta nu e neapărat vizibil din prima, dar nota bene, plexiglasul se zgârie mult, mult mai ușor decât sticla, deci grijă mare când cureți carcasa de praf. Altfel, avem un panou frontal decent, cu două porturi USB 3, un port USB-C, mufe separate pentru microfon și căști, buton de Power și Reset, și după cum am menționat, trei ventilatoare ARGB de 120 mm, PWM.

Carcasa are și un hub pentru ventilatoare și RGB, foarte util dacă vrei să mai adaugi și alte ventilatoare. Totuși, cantitatea de lumină degajată de acest sistem îl face deja potrivit de pus în geam, în locul bradului. Asta și pentru că pe lângă ventilatoarele carcasei, mai avem și o bandă LED, RAM cu RGB și logo-ul luminat de la placa video.

Întorcând PC-ul, dacă înlăturăm panoul lateral, găsim spațiu pentru HDD-uri și două SSD-uri, dar și un cable management care deși nu este rău, mai poate fi perfectat. De exemplu, cablul de 24 pini nu este ancorat nicăieri iar restul de cabluri sunt destul de dezordonate – nimic ce ar putea afecta funcționarea PC-ului, dar dacă ești maniac ca mine nu ai cum să nu observi asta. Cablul pentru placa video este bine fixat și vine cu un „pieptene” care ține cablurile mai organizat.

Tema de culoare este preluată atât la placa video, cât și la coolerul Arctic (sic) și memoriile RAM, lucru care dă sistemului un aspect elegant și unitar. Chiar și sursa, un RM750 de la Corsair, este albă, deci din orice unghi l-ai privi, DRAGON de iarnă arată foarte bine. Dar hai să vedem și ce specificații are sistemul.

Configurația și specificațiile tehnice ale sistemului DRAGON de iarnă de la PC Garage

Sistemul este construit pornind de la o placă de bază Asus PRIME B760-Plus. Zona de I/O este ciudată, fiind în același timp destul de bine dotată. Știu cum sună asta, dar uite: paradoxal, vei găsi la această placă un port VGA (retro, nice), dar și un adaptor de rețea Ethernet de 2.5 Gb. Pe de altă parte, nu există Wi-Fi iar numărul de porturi USB nu este impresionant. Și ca să închei lista de ciudățenii, în zona I/O vei găsi și un slot M.2 vertical – e și prima placă de bază la care văd live așa ceva.

Placa are radiatoare pe VRM și pe slotul principal de SSD (PCIE 4.0 x4). Având în vedere procesorul, care este un excelent i5 13500 de la Intel, nu întrevăd vreo problemă cu răcirea zonei de alimentare, chiar dacă placa de bază nu este tocmai high-end. Procesorul este răcit de un cooler Arctic eSports DUO, cooler pe care îl foloseam și noi în build-urile noastre și care este destul de bun pentru un procesor de acest calibru.

Memoria este Kingston Fury, cotată la 5600 MT/s, iar stocarea este asigurată de un SSD Samsung 980 de 1TB. Placa video este o implementare Gigabyte, versiunea AERO, cu o răcire masivă și un aspect foarte cool, la propriu. Înfiptă în slotul PCIE 5.0, placa nu prea mai lasă spațiu suficient dacă vrei să mai adaugi o placă Wi-Fi sau de sunet pe PCIE. Totuși, există pentru asta soluții mai practice, pe USB, deci nu e mare problemă.

Sursa sistemului este un Corsair RM750, iar aici nu pot decât să îi felicit pe cei de la PC Garage pentru alegerea făcută. Este bine dimensionată pentru sistem și de foarte bună calitate pentru prețul ei. O listă completă de specificații găsești pe pagina produsului.

Per total, la banii ăștia, configurația este excelentă. Dacă ești în căutarea unui sistem pentru gaming la rezoluție QHD, cel puțin în teorie, DRAGON de iarnă este un potențial best-buy. Dar hai să vedem dacă stăm la fel de bine și la nivel de performanțe, temperaturi și zgomot.

Teste și concluzii

Ca de obicei, pornim de la premisa că testele de gaming de pe pagina produsului sunt corecte. Noi am testat daca sistemul este unde ar trebui să fie ca nivel sintetic de performanțe, ca temperaturi și ca stabilitate. Testele sintetice sunt, de altfel, și cea mai bună metodă să detectezi eventuale probleme cu un sistem. Am testat atât procesorul, cât și placa video, apoi le-am lăsat o oră într-un test combinat, pentru a evalua temperaturile și stabilitatea.

Primul pas a fost însă să îmi bag nasul în BIOS, unde am găsit și o mică problemă de configurare – sau mă rog, ceea ce eu consider o problemă. Cum ziceam mai sus, memoria este cotată la 5600 MHz, în configurația de pe site apare memoria la 5600 MHz, dar pe sistemul testat nu era activat XMP-ul la memorie, fapt ce are ca rezultat funcționarea memoriei la doar 4800 MHz. Diferența de performanță nu e așa mare între 4800 și 5600, dar este literally la două clicuri distanță și ar fi trebuit, zic eu, să fie activat XMP-ul din start.

Bine, ca să fiu sincer, nici nu știu dacă sistemul a mai fost testat de altcineva înaintea mea, deci n-aș avea cum să îmi dau seama dacă nu cumva a fost resetat BIOS-ul (asta ducând automat la dezactivarea XMP). Mai știu și că tehnic, XMP este considerat de unii integratori ca fiind un overclock, dar în 99% din cazuri sistemul este perfect stabil la frecvențele și timing-urile XMP, deci dacă îți iei un astfel de sistem, fă-ți un bine și verifică dacă setarea respectivă este activată în BIOS. Dacă nu e, activeaz-o.

În afară de asta și de faptul că Secure Boot nu era activ (lucru care ar putea împiedica rularea unor jocuri precum Valorant), nu am descoperit nimic de comentat în BIOS, așa că am bootat în Windows și am rulat bateria uzuală de teste. Am început cu testele de procesor, unde DRAGON de iarnă a obținut următoarele rezultate:

Test DRAGON de iarnă
Cinebench R23 MC 19598
Cinebench R23 SC 1787
Cinebench R20 MC 7486
Cinebench R20 SC 683
Geekbench 6 MC 14170
Geekbench 6 SC 2464
7 Zip (mips) 107641
V-ray (vsamples) 12693
Blender monster 127.18
Blender junkshop 77.92
Blender classroom 60.55

Scorurile sunt foarte ok, cam pe unde mă așteptam să fie un 13500 – la jumătate față de un 13900 și mult peste corespondentul de la AMD, Ryzen 5 7600. Ca referință, vă puteți uita pe cât a scos un alt sistem PC Garage, BALAUR Epic, ce conține un 7600X și un RX 6750XT. Ca o paranteză, scorurile astea nu se traduc și în performanțe crescute în jocuri față de soluțiile AMD, dar în mod clar, pentru productivitate, Intel este momentan best buy. Să trecem la testele pentru placa video:

Test DRAGON de iarnă
3DMark Time Spy 17813
3DMark Time Spy Extreme 8345
3DMark Fire Strike 34996
3DMark Fire Strike Extreme 20761
Superposition 4K Optimised 13990

Scorurile astea sunt foarte bune, și chiar și cu XMP-ul dezactivat, vei avea parte de o experiență excelentă în jocuri la rezoluția 2560×1440, cu condiția să nu dai totul „în blană”. Din ce am testat de la PC Garage, doar ediția specială de Black Friday a lui DRAGON Epic s-a mai apropiat de scorurile astea – dar acel sistem avea un procesor mai slab și era construit pe o platformă cu DDR4, iar componentele la ediția de iarnă sunt clar mai de calitate.

Din punct de vedere termic, rezultatele sunt tot pe unde mă așteptam – deci montarea și configurarea sunt corecte. Cu un maxim de 91 de grade, procesorul este destul de fierbinte, asta și pentru că orice cooler pe aer este pus serios la încercare pe platforma LGA1700. Totuși, menționez că această temperatură este atinsă într-un scenariu deloc tipic, în randare prelungită cu toate nucleele. În scenariile normale de utilizare, nu mă aștept ca procesorul să depășească 70 de grade.

La placa video, situația stă mult mai relaxat. Având un cooler generos dimensionat, versiunea AERO de la Gigabyte a atins doar 65 de grade, cu un maxim de 80 de grade la Hot Spot. Temperaturile astea sunt cam ce te poți aștepta și în gaming și sunt foarte departe de pragul maxim pentru aceste plăci.

Nici zgomotul nu e cine știe ce. Da, în load, coolerul cu două ventilatoare de la Arctic devine audibil, dar nu e deranjant. Per total, sistemul este în parametri atât ca performanțe cât și ca temperaturi și zgomot. Luând toate rezultatele de mai sus în considerare, găsesc că DRAGON de iarnă este un sistem corect, potrivit pentru un cadou pe ultima sută de metri.

Tudor Dan

Când nu scriu articole pentru Zona IT, mă veți găsi (dez)asamblând PC-uri, completându-mi colecția de aeromodele sau jucând jocuri de calculator de care n-a auzit nimeni. Sunt de profesie inginer, am o carte publicată și multă răbdare în a explica pe înțelesul oricui cum să folosească tehnologia. Primul meu PC a fost un HC - da, sunt ATÂT de bătrân. La Zona scriu în special articole de opinie și analiză, recenzii, dar și știri care îmi captează atenția.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button