GamingPCReviewsRSS PaginaDeMedia

Review ASUS ROG Delta S – Căști de gaming cu aspirații audiofile

Este doar o zi ca oricare alta în redacția Zona, iar astăzi mi-au aterizat pe bancul de teste niște căști ASUS ROG Delta S. Cum le-am văzut m-a lovit un sentiment de familiaritate și nu mi-a luat mult să mă prind că sunt o variantă regândita a modelului Delta din 2019. Un model de la care împrumută design-ul, cât și anumite caracteristici extra, dar pe care îl îmbunătățesc drastic din punct de vedere al performanței audio. Iar căștile astea mai au ceva aparte, astfel nu le pot numi neapărat de gaming, ci aș îndrăzni chiar să le recomand unei persoane care vrea să asculte și muzică la calitate mare.

ASUS ROG Delta S – Calitatea construcției și design

La capitolul design nu am foarte multe de spus. ASUS ROG Delta S este doar un mic refresh al modelului precedent de la care împrumută forma de „D” și iluminarea RGB. Cele două elemente se combină într-un aspect agresiv cu influențe industriale și fac aceste căști să iasă în evidență. Mulți utilizatori ignoră designul căștilor când au de ales ce să cumpere, dar pentru cei care apreciază modul în care arată accesoriile folosite, acest model primește o mare bilă albă din partea mea. Funcționalitatea nu este nici ea ignorată, astfel designul nu este doar arătos, ci și funcțional. Cupa stângă adăpostește două butoane. Primul controlează iluminarea RGB de pe căști și poate fi comutat pe trei poziții: oprit, pornit sau Soundwave. Pe ultima setare, iluminarea va primi un boost de fiecare dată când vorbești în microfonul de pe căști. Celălalt buton este unul circular care controlează volumul, iar odată apăsat dezactivează microfonul. Lângă acestea găsim și jack-ul pentru microfon.

Pentru fabricarea căștilor, ASUS a folosit plastic și metal. Căștile sunt construite dintr-un plastic negru mat, însă rama acestora este metalică pentru o rezistență sporită. Deși la prima vedere par niște căști grele, după o utilizare mai îndelungată îți dai seama că de fapt sunt ușoare. ASUS ROG Delta S au fost gândite fix pentru gamerii care petrec ore în șir cu căștile pe cap și au nevoie de confort. Căptușeala este și ea aleasă bine și nu îți vor transpira urechile foarte ușor, chiar și după ore întregi de utilizare. În schimb nu știu cum se va descurca în timp, deoarece cam toate căștile din „piele” pe care le-am avut au început să se decojească la un moment dat.

Iluminarea este realizată prin intermediul unor benzi RGB încastrate în carcasa cupelor și poate fi controlată prin intermediul softului Armoury Crațe. Poți selecta mai multe preseturi care vor aduce ASUS ROG Delta S la viață. Acum nu știu cât de mulți oameni vor băga de seamă, însă folosindu-le seara târziu am observat că la cel mai mare nivel de luminozitate ai șanse ca iluminarea de pe căști să-ți atragă atenția. Sau cel puțin acesta a fost cazul meu și ar trebui să nu mai trăiesc precum o cârtiță.

Căști de gaming cu aspirații audiofile

Mereu a existat o preconcepție care spune că nu poți asculta muzică la calitate mare pe căști de gaming. ASUS ROG Delta S își propune să spargă acest tipar și oferă niște specificații care vor reuși să impresioneze ceva pasionați în ale muzicii, deși sunt scrise pe cutia unor căști de gaming. Sub capotă, căștile adăpostesc difuzoare Neodymium de 50mm și un quad-DAC. Cu ajutorul unui convertor ESS 9281, patru chip-uri comunică între ele pentru a construi sunetul din diferite frecvențe. În acest fel, fiecare chip controlează o frecvență anume, iar spectrul cuprinde frecvențe joase, medii, înalte și super înalte. Cel puțin în teorie, ar trebui să ofere acopere o gamă largă de sunete.

  • Difuzoare: Neodymium 50mm
  • Frecvențe: 20Hz – 40kHz
  • Impedanță: 32Ω
  • Senzitivitatea Microfonului: -40 dB
  • Frecvențele Microfonului: 100Hz – 10kHz
  • DAC Hi-Fi Intergrat: ESS 9281 Pro
  • Sunet Surround: 7.1 (Virtual)
  • Platformă: PC, Mac, PS4, PS5, Nintendo Switch, Xbox One

Aspectul cel mai important legat de ASUS ROG Delta S trebuie să fie însă suportul pentru fișiere audio MQA de fidelitate înaltă. Prescurtarea vine de la Master Quality Authenticated și înseamnă că acest model poate reda fișiere MQA precum cele oferite de Tidal Master. Asta înseamnă că te vei bucura de muzică la calitate cât mai bună, cu un minim de compresie, iar căștile nu vor avea o problemă. Iar dacă îți cumperi ASUS ROG Delta S și nu ai un abonament la serviciul Tidal, poți oricând să descarci muzica preferată în format FLAC.

Pe teren propriu

Deci am stabilit că știu să redea muzică bine, dar să vorbim puțin și despre cum se descurcă ASUS ROG Delta S în gaming. Până la urmă, sunt un produs Republic of Gamers. Pentru testare, ca de obicei am sărit în câteva meciuri multiplayer. Căștile creează un efect surround 7.1 iar asta s-a dovedit foarte util atunci când am rămas în cercurile finale din Apex Legends și trebuia să aud pe unde se târăsc adversarii. La fel de bine am auzit însă și cum toarce motorul R34-ului din Forza Horizon 4 și cum mă înjură toți copiii ruși de pe Counter-Strike: Global Offensive.

Un aspect care nu mi-a plăcut prea mult a fost cablul. Acesta este built-in și are o lungime de numai un metru și jumătate. Asta s-a dovedit destul de incomod atunci când am conectat ASUS ROG Delta S la USB-ul de pe spatele PC-ului. Pentru a le putea folosi fără să mă tragă de cap fie trebuia să contectez căștile pe panoul frontal ceea ce este inestetic, fie să folosesc cablul prelungitor inclus în pachet. Treaba asta ar putea să fie un dezavantaj pentru cei care vor să folosească căștile pe PC sau PS/Xbox. În schimb, dacă le conectezi la un telefon sau Nintendo Switch nu ar trebui să ai nici un fel de problemă.

ASUS ROG Delta S – Un balans bun între gaming și muzică

Experiența cu ASUS ROG Delta S a fost interesantă, iar modul în care căștile au reușit să se dovedească atât de versatile m-a surprins plăcut. Într-adevăr, nu le poți numi căști de nivel audiofil, însă reușesc să se ridice peste multe alte modele de gaming la capitolul muzică. Iar când le duci pe teren propriu și le folosești pentru a te juca, te vei putea bucura de sunete foarte bogate, spațierea clară dintre acestea și nivelul de detaliu.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button