ReviewsGamingPCPC&ConsolesRSS PaginaDeMediaTECH

Review Apache by ITD Custom Works – Un sistem gata de lupta!

Cand eram eu tanar fecior, am avut ocazia sa dau nas in nas cu PC-urile custom faurite de baietii de la IT Direct. N-are rost sa mint si sa spun ca nu m-am indragostit de acele sisteme de racire prin lichid sau de componentele ornate cu RGB-uri care mi-ar fi facut bradul de Craciun sa se arunce singur pe geam, ca un adevarat roman la final de ianuarie. Si cum stateam eu si contemplam asupra faptului ca sistemele gata facute si-au facut propria tabara, fata de gasca celor pasionati de construirea unui PC de la zero, simt cum cineva imi trage suturi in scaun ca sa nu mai frec menta. Privesc buimac si il vad pe Marinake zambind amenintator si indicandu-mi cutia in care se odihneste sistemul despre care voi vorbi astazi: Apache by ITD Custom Works.

Apache by ITD Custom Works – Alexa, play „Fortunate Son”

PC-ul este un exemplu destul de bunicel pentru expresia „esentele tari se tin in sticlute urate” (pardon, mici) sau chiar „nu judeca o carte dupa coperta„, dar aici avem de discutat. Ca specificatii, elicopterul nostru metaforic are in loc de lansatoare de rachete urmatoarele:

  • Procesor: AMD Ryzen 5 5600XT
  • Placa de baza: GIGABYTE X570 AORUS ELITE
  • Cooler: Raijintek EOS 240 RBW
  • Memorie: Corsair Vengeance RGB PRO 16GB 3200MHz
  • Placa video: GIGABYTE GeForce RTX 3070 Gaming OC
  • Stocare: Corsair MP400 2TB NVMe PCIe 3.0
  • Sursa: Seasonic Focus GX Gold 650W
  • Carcasa: Raijintek Ponos MS

Dupa ce m-am pus sa pangaresc poliesterul care proteja sistemul si sa-l asez pe Apache pe masa de autopsie, primul lucru de care m-am izbit a fost carcasa aleasa si amplasarea ventilatoarelor. Din fabrica, Raijintek Ponos MS vine cu un singur ventilator, ceea ce inseamna restul de trei ventilatoare montate pe partea frontala, alaturi de cooler-ul AIO de pe partea de sus, a fost o alegere personala IT Direct.

Asta nu ar fi neaparat rau, dar modul in care AIO-ul si ventilatoarele (toate cu RGB) sunt montate nu prea asigura un airflow eficient . In teorie, ventilatoarele de pe fata trag aerul rece din exterior pentru a raci componentele, dar asta nu ajuta si AIO-ul, ale carui ventilatoare trag aerul cald din interiorul carcasei. Cu toate astea, Apache nu se incalzeste chiar atat de tare, nici macar in timp ce ruleaza cele mai noi jocuri la setari grafice maxime, deci s-ar putea ca AIO-ul sa fi fost amplasat de asa natura incat RGB-urile sa fie vizibile si pe partea de sus; asa, ca smecherii.

Fiind un sistem custom, Apache by ITD Custom Works vine cu un wire management bine organizat. Componentele sunt bine alese, decorate cu RGB si include chiar si iluminare cu benzi LED pentru a completa ansamblul. Totul nice and clean, insa personal nu am fost incantat de silueta elicopterului trantita pe sticla transparenta.

E ca si cum ai pune bubble wrap peste bradul de Craciun

Daca ai o carcasa cu sticla transparenta, apai te astepti sa te mandresti cu interiorul sistemului si sa-ti turtesti nasul pe sticla atunci cand casti ochii admirativ, gandindu-te ce cool si techy arata un PC de gaming. Dar Apache iti cam stirberste din placerea asta. De fapt, la ce bun sa decorezi intreg interiorul cu RGB daca sticla e acoperita intr-o proportie considerabila de ceea ce seamana cu un abtibild kitsch?!

Apache by ITD Custom Works

Raijintek Ponos MS este o carcasa mid-tower destul de incapatoare oferind spatiu pentru un AIO maricel, cum este Raijintek EOS 240 RBW aici de fata, alaturi de trei ventilatoare standard. Si cam atat. Pe partea de design carcasa nu exceleaza cu nimic in afara de o portiune perforata pe peretele opac si de o flexibilitate avantajoasa in ceea ce priveste alegerea componentelor. Panoul I/O cu doua porturi USB 2.0, unul 3.0 si un jack audio HD nu este cu nimic mai special decat arsenalul altor carcase.

Totusi, posibilitatea instalarii unui numar considerabil de HDD-uri, ca sa nu mai zic de SSD-uri, ii ofera lui Raijintek Ponos MS cateva bile albe, dar inima mea ii apartine lui be quiet!, cel care troneaza pe biroul celuilalt barbos.

Rezultatele sunt onorabile, dar costisitoare

Apache by ITD Custom Works este un sistem solid care are aspiratii de PC high-end. Benchmark-urile atesta ca elicopterul nostru e voinic, nu este prea fitos cand vine vorba de grafica data pe Ultra si chiar obtine framerate-uri bune in jocuri pretentioase. Pe de alta parte, tinde sa faca intr-adevar pe elicopterul, turand nitel motorul la sarcini mai grele. Asta se resimte insa pe partea de temperaturi astfel am vazut un maxim de 71 de grade Celsius inregistrate pe placa video. In Prime95 pe preset-ul Small FFTs, procesorul a inregistrat 64 de grade Celsius.

Benchmark Rezultat (Scor/FPS)
SuperPosition 11213
Cinebench R15 1911
TimeSpy 12612
Assassin’s Creed Valhalla 78
Borderlands 3 106
Counter-Strike Global Offensive 472
Metro Exodus 59
Watch Dogs Legion 83

 

Rezultatele din testele sintetice sunt impresionante, la fel si cele obtinute in jocuri. Cu toate setarile date pe Ultra, Apache a scos, in medie, peste 60 de FPS-uri in titluri recente precum Assassin’s Creed Valhalla si Watch Dogs Legion. In cazul celui din urma, insa, lucrurile au fost putin mai tricky.

Chiar daca Watch Dogs Legion a scos o medie de 83 de FPS-uri pe Ultra, inclusiv cu setarea maxima pentru RTX, am fost nevoit sa reglez DLSS-ul pe „Balanced”. O fi RTX 3070 un GPU fortos, dar in momentul in care am setat cu nerusinare optiunile grafice, sistemul m-a avertizat in vederea unui GPU load extrem de mare, care depasea VRAM-ul placii. Prin urmare, GPU-ul a fost solicitat in proportie de 99%, ceea ce ma face sa cred ca un sistem echipat cu un RTX 3070 nu este chiar un „bad boy” gata sa se ia la tranta cu cele mai noi tehnologii care inca mai au nevoie de optimizare. Chiar si cu incarcaturi mari, Apache decoleaza in tromba.

Stocare indestulatoare

Cei 2TB care vin sub forma unui SSD Corsair MP400 NVMe PCIe 3.0 sunt suficienti pentru instalarea unor jocuri „obeze„. Adicatelea, nu cred ca ai avea o problema ca pe langa media de 80 de GB ocupati de jocurile momentului, sa-ti indopi SSD-ul cu peste 120 de GB in cazul lui The Elder Scrolls Online sau chiar cu un Medal of Honor Above and Beyond cu aia 340 de GB care aproape ca i-au cauzat un infarct lui Marinake.

Si-am incalecat pe-o mitraliera si v-am spus povestea lui Apache

In cele din urma, Apache by ITD Custom Works este un sistem de gaming cu potential. Componentele sunt bine alese si gestionate, dar sunt asezate intr-o carcasa al carui aspect nu ma atrage. Este robusta si simpla, dar prea grosolana pentru gustul meu. Probabil cel mai deranjant lucru in materie de aspect este elicopterul trantit pe sticla transparenta a sistemului. Cu ocazia asta, as putea foarte bine sa sting toate RGB-urile, sa-l pun la colt si sa-l acopar cu patura de la bunici.

As vrea totusi sa ma leg si de pretul unui astfel de sistem. Costul actual nu pare ca reflecta adevatul pret insumat de toate componentele. Sunt, intr-adevar, piese performante care tintesc spre sectorul high-end, mai ales RTX 3070. Prin urmare, inclin sa cred ca restul banutilor se datoreaza ideii de custom build, caci producatorul pune accentul indeosebi pe customizarea sistemului. Daca luam build-ul, adaugam kitsch-ul cu elicopterul, dogtag-ul metalic ITD Custom Works gravat in colt si lada in stil military crate in care Apache aterizeaza, atunci pretul poate fi bine ales. Plus ca manopera costa si ea, iar in comparatie cu sisteme pre-built, aici avem parte de un wire management ca la carte si zero compromisuri cand vine vorba de alegerea componentelor.

Cei de la IT Direct si-au asumat un oarecare risc cu aceasta abordare de boutique PC, insa cred ca le-a iesit. Sunt singurii din tara care fac asta, cel putin din cate stiu eu, iar faptul ca s-au obosit sa personalizeze panoul lateral (fie el si inestetic) si i-au creat si o placuta de identificare custom, alaturi de calitatea constructiei si faptul ca vine intr-o lada de lemn, striga calitate. De asemenea, ma duce cu gandul la integratori de sisteme internationali precum OriginPC si CyberPower, iar asta este de bine.

Apache by ITD Custom Works

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button