
Samsung a publicat încă de acum 5 ani un document preliminar, descriind capabilitățile și tehnologiile pe care vor fi bazate viitoarele rețele de comunicații 6G. Dar între timp am avut „revoluția AI”, compania venind cu o versiune revizuită a acestui document, propunând nimic mai puțin decât integrarea tehnologiilor de inteligență artificială direct în echipamentele de comunicație 6G.
Măsura este justificată prin nevoia ”de a îmbunătăți calitatea rețelei pentru o experiență de utilizator orientată spre viitor și durabilă”. De asemenea, viitoarele rețele 6G cu AI ar trebui să fie mult mai reziliente la partea de securitate.
Samsung a explicat cum 6G va îmbunătăți și accelera conectivitatea, compania enumerând cinci scenarii de utilizare care vor beneficia cel mai mult de stabilitatea și viteza rețelelor wireless de a șasea generație:
- Immersive XR pentru divertisment, asistență medicală și aplicații științifice
- Digital Twin – un nou concept care presupune interacțiune cu replici virtuale ale entităților fizice reale (imaginați-vă holograme ale unei persoane reale sau agent controlat de AI)
- Comunicare Masivă viitoarele rețele 6G vor oferi infrastructura necesară pentru nenumărate dispozitive inteligente permanent conectate la internet (senzori și automatizări pentru locuințe, mașini și terminale interactive)
- Conectivitate omniprezentă, extinderea zonelor de servicii și interoperarea între rețelele terestre și de satelit
- Acces wireless fix la viteze comparabile internetului prin cablu, dar fără infrastructura de fibră optică aferentă
Toate acestea vor fi îmbunătățite de tehnologiile AI, compania sud-coreeană susținând că acestea vor face experiența utilizatorului pregătită pentru viitor, totodată contribuind și la reducerea costurilor asociate accesului la internet de mare viteză, vor ajuta la îmbunătățirea eficienței energetice și la extinderea acoperirii serviciilor.
Iar dacă te întrebi când vom vedea lansate primele rețele 6G cu AI, standardele tehnologice pentru acestea vor fi finalizate în preajma anului 2030 și tot atunci ar trebui să ia avânt producția echipamentelor necesare, primele rețele fiind inaugurate în marile aglomerări urbane la începutul deceniului următor.