ȘtiriTech&IT

Google te va alerta când datele personale îți sunt publicate online. Le poți șterge și din Google Search

Google a adăugat la presiunile autorităților europene un serviciu numit Results About You, prin care poți afla dacă datele tale personale au fost indexate pe Google Search, cu posibilitatea de a solicita manual înlăturarea acestora din rezultatele afișate la căutare. După principiul mai bine mai târziu decât niciodată, gigantul american adaugă și un sistem bazat pe alerte automate, declanșate ori de câte ori datele tale personale sunt detectate online. De data aceasta, există și posibilitatea de a solicita înlăturarea acestora automată.

Poți găsi acest serviciu la adresa myactivity.google.com/results-about-you. Folosești opțiunile Results to review, Get Started și Next. Introduci datele tale personale, inclusiv numele, adresa, numărul de telefon și e-mailul. Poți specifica mai mulți termeni de urmărit pentru fiecare solicitare. De aici înainte, Google veghează pentru tine generând alerte de notificare ori de câte ori unul dintre termenii urmăriți apar la căutările Google Search.

Totuși, e bine de știut că nu poți înlătura chiar orice de pe Google Search. Sunt acceptate doar solicitările pentru excluderea de informații care ar putea contravine legislației GDPR europene, precum adresa de domiciliu, numărul de telefon, adresele email folosite, etc. În orice caz, informațiile respective nu sunt șterse efectiv de pe serverele Google, ci doar ascunse pentru publicul larg. Spre exemplu, la căutările Google Search care includ rezultate ascunse, blocarea acestora va fi anunțată în josul paginii.

Results about you Google

Odată trimise, solicitările pentru eliminarea de informații ajung mai întâi la echipele de moderatori Google, așteptarea putând dura mai multe zile sau săptămâni. În cele din urmă, solicitările aprobate apar în tab-ul Approved.

Google promite că va extinde această funcționalitate pentru a include și pozele tale personale, asistând scoaterea pe internet a imaginilor potențial compromițătoare. De exemplu, poze care redau scene de nuditate și sexualitate explicită, Google ajutându-te inclusiv să afli unde anume pe internet au ajuns acestea să fie publicate fără acordul tău.

Google Results About You

Însă din păcate, nici una dintre facilitățile sus-menționate nu sunt disponibile pentru utilizatorii din România, deocamdată.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button