ReviewsGamingPCPC&ConsolesTECH

ROG x Aim Lab – O părere sinceră despre cel mai bun mouse Republic of Gamers (review)

ROG Harpe Ace + ROG Hone Ace Aim Lab Edition

Republic of Gamers este un nume foarte popular printre pasionații de jocuri pe PC, iar în momentul în care producătorul a început să scoată periferice, gamerii au început să ciulească urechile. Începutul a fost dificil, la fel ca la mulți alții, iar primele generații de mouși, tastaturi și căști nu prea și-au găsit locul în configurațiile gamerilor. Pe măsură ce au continuat să experimenteze, cei de la ROG au început să se prindă cum merge treaba, iar astăzi vorbim despre cel mai tare mouse de gaming al producătorului.

ROG Harpe Ace Aim Lab Edition este un mouse dezvoltat pentru pasionații de eSports, de profesioniști din acest domeniu. În procesul de creație al acestui model, cei de la ASUS și-au unit forțele și cunoștințele cu o mână de jucători profesioniști pentru a crea un mouse cât mai bun. Pe lângă asta se vede că ROG a învățat de la câțiva dintre colegii de breaslă, astfel comparațiile cu alți mouși vor fi destul de comune. Iar ăsta nu este un lucru rău deloc.

Și poate că ați observat din numele produsului că mouse-ul ăsta este lansat în colaborare cu Aim Lab. Dacă este prima dată când auziți numele asta, trebuie să vă spun că așa m-am simțit și eu la evenimentul de prezentare. Aim ce, Lab cine?! Am căutat pe Google și se pare că este vorba despre o aplicație care îți măsoară performanța în FPS-uri printr-o serie de teste și îți oferă statistici detaliate despre modul în care te joci.

Pentru a complimenta mouse-ul, cei de la ASUS mi-au trimis la test și un pad ROG Hone Ace Aim Lab Edition. Adică un mousepad circa pătrat, moderat de grosuț, cu o suprafață foarte fină care facilitează alunecarea mouse-ului și o riglă de 50cm printată pe el. Chiar dacă „funcția” asta nu va ajuta prea mulți gameri, pentru profesioniștii care vor să măsoare distanța necesară unui flick la 90 / 180 de grade, va fi o unealtă utilă. În combinație cu softul Aim Lab pe care-l găsiți gratuit pe Steam, se poate dovedi un adevărat game-changer. Așa că în acest review o să discutăm despre ceea ce mi se pare a fi cel mai tare mouse de gaming din arsenalul Republic of Gamers.

Ce-mi place la ROG Harpe Ace Aim Lab Edition?

Pentru acest material am decis să mă întorc la origini. Adică la perioada în care rupeam jocurile competitive zilnic, chiar îmi păsa foarte mult de echipamentul pe care îl foloseam și căutam mereu să îmi îmbunătățesc experiența de joc. Iar pe-atunci nu stăteam analitic, să fac o recenzie, ci îmi puneam cap la cap câteva puncte tari și slabe ale produselor. Așa că o să abordez aceeași tactică și aici și o să vă spun ce-mi place la ROG Harpe Ace Aim Lab Edition.

Cel mai important aspect este modul în care este construit mouse-ul: nu doar calitatea materialelor, cât și forma și modul în care a fost gândit. Cum pui mâna pe el observi că este extrem de ușor, având o greutate de numai 54g. Unora s-ar putea să le placă chestia asta, altora nu. Mie unul îmi place la nebunie pentru că opune foarte puțină rezistență și înregistrează și cele mai fine mișcări. Un mouse mai greu necesită ceva mai multă forță ca să-l miști, ceea ce poate rezulta în mișcări mai forțate.

ROG x Aim Lab

După care este forma. ROG Harpe Ace pur și simplu se potrivește foarte bine în palmă. Și aici o să trag și prima paralelă: mouse-ul pe care l-am apreciat cel mai mult pentru chestia asta este Logitech G Pro X Superlight, daily driver-ul meu. Și pot spune că modelul ăsta de la Republic of Gamers se cam ridică la nivelul ăluia atunci când vorbim despre ergonomie și modul în care se simte în palmă. În plus, mouse-ul ROG are și o textură grippy.

Altă chestie care îmi place este direcția de design: chiar dacă nu afectează performanța în gaming cu nimic, îmi place la nebunie nuanța de cyan a butoanelor de pe lateral. Am instalat și softul Armoury Crate de unde am setat și iluminarea RGB din scroll în aceeași nuanță și așa l-am lăsat. Desigur, asta este o chestie subiectivă.

Ceva mai puțin subiectiv este includerea unui set de abțibilduri de tip grip tape. Chestiile astea pot fi lipite pe lateralele mouse-ului și peste cele două butoane de click pentru un plus de aderență. Plus că ROG Harpe Ace Aim Lab Edition arată foarte bine cu ele aplicate, așa că ai și un oarecare grad de personalizare. Mai găsești lângă ele și niște piciorușe de teflon mai mari pentru extra alunecare, așa că ai ceva value în pachetul mouseului.

ROG x Aim Lab

La exterior se prezintă bine, iar construcția reprezintă un punct forte, dar este important și ce găsim la interior: un senzor optic ROG AimPoint la 36.000 DPI cu o deviație minusculă. Avem switch-uri ROG Micro Switches care rezistă până la 70 de milioane de apăsări și nu mai puțin de trei metode de conectare a mouse-ului. Poți să-l legi pe fir cu cablul USB-C din pachet, ai un dongle WiFi 2.4GHz cu care-l poți folosi wireless și ultima este conexiunea Bluetooth. De menționat că aici pierzi din calitate (ex. maxim 500Hz polling rate) deci aș recomanda-o doar pentru un dispozitiv secundar, gen un laptop de muncă.

Și ca să umplu coșul cu bile albe, rămâne discuția despre durata de viață a bateriei în modul wireless. Cu lumina RGB de sub scroll aprinsă, ai în jur de 80 de ore pe o singură încărcare, iar dacă renunți și la asta rămâi cu circa 85-90 de ore de viață după o încărcare completă. Ca să fac iarăși o comparație, ține cu vreo 15-20 de ore mai mult decât G Pro X Superlight-ul meu.

ROG x Aim Lab

Chestiile care nu prea mi-au plăcut la acest mouse

Bun, lista de treburi care-mi plac este destul de mare și trebuie să recunosc că ROG Harpe Ace Aim Lab Edition chiar este un mouse foarte tare. Dar există și câteva chestii care nu îmi plac atât de mult la el. Deși am apreciat foarte tare construcția ergonomică și greutatea de numai 54g, materialele din care este fabricat mouse-ul se simt ieftine. Am mai văzut mouși ușori: G Pro X Superlight de la Logitech, mai ai Haste Wireless de la HyperX, vedem și producători precum XTRFY cu M4. Dar dacă ar fi să-mi fac un top al moușilor ăstora ușori raportat doar la calitatea materialelor, ROG-ul de față ar fi destul de jos în clasament.

Altă chestie care m-a lăsat puțin rece este alegerea switch-urilor pentru click-uri. Chiar dacă sunt dezvoltate in-house de ROG și sunt mecanice, ceea ce le sporește durabilitatea, suferă de aceleași probleme ca oricare alt switch mecanic de mouse. În timp sunt sigur că vor apărea probleme cu dublu-click-uri accidentale, iar niște switch-uri optice ar fi fost alegerea optimă aici. Pe lângă asta, click-ul în sine se simte greoi și puțin înfundat.

ROG x Aim Lab

Într-un final avem prețul, care din ce-am văzut se învârte pe la 150$. Asta face din ROG Harpe Ace Aim Lab Edition unul dintre cei mai scumpi șoareci pe care i-am testat în ultima perioadă. Ăsta în sine reprezintă un dezavantaj pentru că este o alegere grea. Fanii Republic of Gamers nu vor sta pe gânduri, dar dacă aș avea de ales între modelul ăsta sau ceva de la competiție, personal aș alege altceva. Și asta în cazul în care ar fi la același preț, doar că în momentul de față ai Logitech-ul și pe la 550 de lei și Viper V2 Pro de la Razer se învârte prin zona asta de 150 de euroi, iar ăla e mai bun decât Harpe Ace.

Pad-ul nu este rău, dar nu îi înțeleg scopul

Tot din colaborarea asta cu Aim Labs a rezultat și pad-ul ROG Hone Ace Aim Lab Edition. La bază este un mousepad mare (508x480mm) cu o grosime de 3mm și o suprafață plăcută. Alunecă super bine și în combinație cu piciorușele de teflon de pe ROG Harpe Ace obții un soi de patinoar, o chestie care pentru mine este importantă când joc competitiv. Are și un strat de protecție care ajută foarte mult la curățenie și este rezistent la apă, ulei și praf.

Dar ce îmi atrage cel mai tare atenția este rigla de 50cm de pe fața pad-ului. Asta te ajută să măsori ce travel distance îți trebuie ca să rotești camera la un anumit unghi în aplicația Aim Lab. Dar uite cum stă treaba: mă joc shootere de ani buni, am rank-uri mari în mai toate astea competitive (CSGO, Apex, COD, BF) și niciodată în viața mea nu mi-a păsat dacă fac un flick la 90 de grade în 8cm sau în 10cm sau whatever… ce mi-a păsat mereu a fost ca sensitivitatea să se simtă bine pentru modul în care mă joc. Și la fel ca mine sunt majoritatea gamerilor, iar aici cred că mă refer la peste 95%. Doar că mouse pad-ul ăsta nu este DOAR pentru casual gamers ca mine, ci vorbește și cu profesioniștii care țin cont de astfel de adăugiri.

ROG x Aim Lab

Așa că o chestie de genul face din ROG Hone Ace Aim Lab Edition doar un produs foarte-foarte nișat care costă mult. Nu e exagerat la preț, cu un MSRP de 30$ prin străinezia, deci vreo 150-180 de LEI în România când va fi disponibil. Dar la banii ăștia îți cumperi pad de tip covor care îți acoperă tot biroul, cu o suprafață care realist, nu e cu mult diferită și face, în esență, același lucru.

Concluzie

ROG Harpe Ace Aim Lab Edition este un mouse foarte fain, iar când completezi echipa cu pad-ul Hone Ace Aim Lab Edition obții un duo foarte competent pentru jocuri shooter. Colaborarea cu Aim Labs mi s-a părut însă prea puțin ca să justifice prețul în ochii unui utilizator normal. Asta nu înseamnă că pe viitor, această echipă formată din ROG și Aim Labs nu ar putea da roade unor fructe mult mai interesante. Cu expertiza unor jucători profesioniști și background-ul companiei, nu văd cum lucrurile ar putea merge prost pe viitor. Doar că momentan suntem în prezent, unde am în mână cel mai bun mouse de la Republic of Gamers, doar că atârnă cam greu pentru portofel.

Este însă un inceput, iar la fel ca în multe cazuri va mai dura puțin până o să se vadă rezultatele serioase. Și chiar și-așa, pentru ceea ce este, ROG Harpe Ace și Hone Ace Aim Lab Edition sunt niște produse bune, care se bat cu cele mai tari alternative ale competiției și reușesc să plaseze brandul de la ASUS într-o poziție fruntașă într-o piață competitivă precum cea de periferice de gaming. Și când luăm în calcul faptul că ROG a apărut în 2006, iar primii mouși de la ei au venit prin 2014. Deci vedem că progresul este foarte rapid și deja sunt curios unde o să ducă această colaborare.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button