Reglementarea tranzacțiilor cu criptomonede înseamnă și sfârșitul acestora? – partea a doua

Continuăm astăzi să analizăm influențele reglementării tranzacțiilor cu criptomonede asupra viitorului acestora.
Ce legătură este între creșterea prețului pentru criptomonede cu pandemia de Covid
Un alt studiu al Băncii Reglementelor Internaționale – o organizație internațională a băncilor centrale arată o corelație evidentă între prețul criptomonedelor, numărul de noi investitori și valoarea zilnică tranzacționată. Între august 2015 și noiembrie 2021, prețul Bitcoin (BTCUSD) a crescut de la 250 de dolari la un maxim de 69.000 de dolari; numărul mediu zilnic de investitori a crescut în aceeași perioadă de la 100.000 la peste 30 de milioane.
Același studiu reliefează că aproximativ 60% din investitori sunt în pierdere la nivelurile de preț din data studiului 20 Februarie – prețul bitcoin se învârtea pe la 23.000-24.000 de dolari, 10% aproximativ sub nivelul actual. Dintre aceștia, majoritatea sunt investitori mici (sub 1000 de dolari investiție) care au intrat în piață pe parcursul creșterii abrupte din 2020 și 2021 – perioadă ce coincide cu pandemia de Covid.
Într-o perioadă de pandemie fără precedent pentru aproape unanimitatea populației la nivel global, incertitudinea a fost cea care a bântuit piețele. Posibilitatea tranzacționării criptomonedelor din confortul casei a fost unul din motivele care a atras lumea către acestea; restricțiile de mișcare au dus la scăderea abruptă a business as usual iar oamenii s-au orientat către piața descentralizată a criptomonedelor pe măsură ce intervenția guvernelor în piețele financiare tradiționale a fost în creștere.
Dar intrarea la cumpărare a micilor investitori a dus la o manipulare crescută din partea investitorilor mai mari și mai sofisticați a prețului criptomonedelor cu acțiuni de tip pump-and-dump, prețul crescând rapid și mult iar aceștia din urmă i-au lăsat cu cartoful fierbinte (prețuri mari) în brațe pe micii investitori.
Care este principalul element ce determină evoluția prețului pentru criptomonede?
În prezent, prețul criptomonedelor este determinat de emoțiile celor care tranzacționează. Bine, același lucru se poate spune și despre activele tradiționale, frica și lăcomia fiind cele care mișcă piețele, numai că volatilitatea este mai scăzută în cazul acestora.
Dacă sunt știri bune, prețul crește instant, mulți investitori crezând că urmează iarăși o creștere rapidă, iar teama de a nu fi în vagoane când trenul pleacă determină imediat un aflux mai mare de investitori. Invers, orice știre negativă, precum cele de la început, duc la o scădere abruptă, determinată de scenariile cele mai negative gândite de fiecare investitor în parte.
Teoria economică spune că prețul unui bun sau serviciu pe o piață liberă este determinat de cererea și oferta pentru bunul sau serviciul respectiv. Atunci când prețul bunului crește, cererea pentru acesta înregistrează o scădere față de nivelurile inițiale. Totodată, curba ofertei reprezintă relația dintre cantitatea pe care producătorii sunt dispuși să o ofere și prețul său de piață. Întâlnirea curbei cererii cu cea a ofertei se numește prețul de echilibru și este cel mai bun preț de pe piață unde cantitatea este maximizată.
Prețurile se formează pe piață atât în raport cu oferta dar mai ales cu utilitatea bunului respectiv și cu satisfacția consumatorului. Dacă Bitcoin sau orice altă criptomonedă ar fi folosite mod curent în economia reală pentru nevoi fundamentale atunci volatilitatea ar scădea cu siguranță iar valoarea lor ar crește în timp.
Care va fi viitorul criptomonedelor
Odată cu presiunile de reglementare, criptomonedele ar trebui să devină într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat, mai puțin controversate. Cel mai probabil, acest proces de reglementare va fi de lungă durată, diferit pentru fiecare țară sau regiune în parte. Un cadru legal consistent, cu măsuri de protecție a investitorilor, ar aduce aceste instrumente financiare, mărfuri sau active digitale – numele care va fi adoptat chiar nu contează, într-o zonă de atenție pentru mai mulți investitori de portofoliu și nu doar în atenția celor visători sau a celor tentați de îmbogățire rapidă.
Eu cred că tehnologia blockchain sau versiuni ale ei vor avea un impact pozitiv în economie, cel puțin pentru următorii 3-5 ani; dar cu toate acestea, evoluția exponențială a progresului tehnologic ne poate aduce altceva care să facă tehnologia actuală depășită. Vorba aia, AI a apărut în toamna anului trecut iar acum nu mai poți face nimic fără ajutorul acesteia.
Reglementarea va aduce cu sine și utilizarea acestora pe scară largă în activitățile zilnice iar asta va aduce cu siguranță în timp și o încredere sporită a investitorilor. Criptomonedele par gata să remodeleze piețele financiare însă procesul va fi unul lung și plin de provocări și dacă monedele digitale vor fi monedele viitorului only time will tell.