Business

Reglementarea tranzacțiilor cu criptomonede înseamnă și sfârșitul acestora?

Despre criptomonede și ce înseamnă reglementările acestora am mai discutat și spre începutul anului dar haide să încercăm o analiză mai profundă și să vedem mai exact cine este autoritatea americană SEC, ce sunt titlurile de valoare și dacă aceste criptomonede pot fi încadrate în această categorie. Am ales acest subiect mai delicat pentru că SEC (Securities Exchange Comission) a dat în judecată la începutul săptămânii cele mai mari două burse de criptomonede din lume, Binance și Coinbase, în încercarea de reglementare a acestei piețe ce a funcționat până acum, în mare parte, în afara reglementărilor.

Binance este liderul mondial al tranzacțiilor de tip blockchain cu un volum zilnic de 65 miliarde de dolari. Binance a fost fondată în 2017 în China apoi s-a extins global iar în Statele Unite a fost înființată o companie separată, Binance.US pentru a respecta cerințele americane.

Acuzațiile aduse Binance sunt creșterea nejustificată a volumelor de tranzacționare, deturnarea de fonduri ale clienților, amestecarea diverselor tipuri de active, nerestricționarea clienților americani pe platforma sa internațională dar și inducerea în eroare a clienților cu privire la controalele sale. Ulterior, SEC a inițiat o moțiune pentru înghețarea activelor Binance.US, acuzând-o de nerespectarea legilor SUA și încălcarea constantă a regulamentelor.

Fondată în 2012, Coinbase are un număr de peste 108 milioane de clienți la nivel global iar la finalul lui martie, conform ultimelor raportări, avea peste 130 de miliarde de euro fonduri ale clienților. Coinbase (COIN) este cotat la Bursa de la New York începând cu luna aprilie 2021 iar la ultimul preț de vineri de 53,28 de dolari per acțiune, compania are o capitalizare de 11,75 miliarde de dolari.

Acuzațiile aduse Coinbase sunt că a facilitat tranzacționarea de produse legate de criptomonede fără a le înregistra ca titluri de valoare.

Și așa ca o paranteză de început, în decembrie 2013, Banca Poporului din China (banca centrală) a făcut primii pași în reglementarea criptomonedelor prin interzicerea instituțiilor financiare de a procesa tranzacții; în septembrie 2017, platformele de tranzacționare și bursele de criptomonede au fost interzise și, astfel, majoritatea minărilor de pe teritoriul chinez au încetat până în ianuarie 2018. O interzicere completă a tranzacționării a intrat în vigoare în septembrie 2021.

US Securities Exchange Commision este entitatea ce reglementează piețele financiare din Statele Unite și acționează în trei direcții: protecția investitorilor, menținerea unor piețe corecte, ordonate și eficiente și facilitarea formării de capital.

Comisia a fost înființată în urma crah-ului bursier din 1929 când, odată cu prăbușirile cotațiilor, a scăzut foarte mult și încrederea americanilor în piețele financiare și în instrumentele tranzacționate. Congresul american a adoptat astfel două legi foarte importante – Securities Act în 1933 și Securities Exchange Act în 1934 (aceasta din urmă fiind și actul de naștere al SEC) prin care a reglementat două principii de bază pentru piețele financiare:

  • companiile care vând publicului larg titluri de valoare (denumite în engleză securities iar SEC consideră criptomonedele că fac parte din această categorie) trebuie să prezinte în amănunt afacerea lor și titlurile puse în vânzare, precum și să prezinte toate riscurile implicate de investiția în acestea;
  • brokerii, dealerii și bursele pe care sunt intermediate aceste titluri de valoare trebuie să trateze investitorii în mod corect și cinstit.

Aceste două legi sunt fundamentul setului de reglementări ce guvernează piețele financiare; de-a lungul timpului au mai fost adoptate și altele, iar între acestea, cea mai importantă, rezultată tot în urma unei prăbușiri bursiere, este Dodd-Frank Wall Street Reform and Consumer Protection Act. Legea a fost adoptată în 2010 și a venit cu reglementări noi referitoare la produsele financiare tranzacționate, restricții la tranzacționarea unor instrumente, ratingurile de credit, guvernanța corporativă și protecția consumatorilor.

Sunt titluri de valoare aceste criptomonede?

Știm cu toții ce sunt criptomonedele și ce fac ele. Sau nu. De obicei, atunci când ai niște bani și te decizi să îi investești în ceva – imobiliare, acțiuni, business sau orice altceva, trebuie să te informezi înainte despre investiția respectivă: ce potențial de câștig are, care sunt riscurile, care sunt reglementările etc.

Dacă te arunci cu capul înainte și investești doar pentru că ți-a zis Nea Titi, șeful scării, sau că e cool ca așa fac ceilalți prieteni ai tăi sau că în trecut tipul acela de investiție a avut un randament uriaș (nota mea – de aceea ar trebui scris cu litere mari și îngroșate alături de orice activ fizic sau digital PERFORMANȚELE TRECUTE NU SUNT O GARANȚIE A PERFORMANȚELOR VIITOARE! – deși, și în acest caz, nu sunt sigur că ar ajuta orice profan care vine atras de randamentele bune din trecut), atunci sunt mari șanse să fie o investiție pierzătoare din start.

Titlurile de valoare sunt instrumente financiare fungibile și negociabile care au o valoare monetară și acestea pot fi acțiuni, obligațiuni sau orice alte produse financiare care trebuie să îndeplinească anumite cerințe de transparență pentru a proteja investitorii de practici incorecte din partea celor care le emit.

În Statele Unite, pentru ca o investiție să fie considerată titlu de valoare trebuie să îndeplinească patru cerințe: să existe un transfer de bani pentru achiziția acesteia, investiția este făcută într-o entitate deținută de mai multe persoane, investitorii se așteaptă să obțină profit iar aceste profituri așteptate se datorează acțiunilor unei terțe părți (altui investitor care le cumpără).

Respectă aceste cerințe criptomonedele? Ar trebui ele să respecte reguli sau nu?

Bursele ce tranzacționează criptomonede argumentează că regulile SEC sunt ambigue și criptomonedele nu se încadrează în aceste definiții iar SEC își depășește autoritatea în încercarea de a le reglementa. Cu toate acestea, bursele înseși au introdus diverse cerințe de risc pentru investitori în eforturile de a păstra aparențe că există totuși unele reguli și există o protecție a investitorilor.

Într-un studiu despre investitorii în criptomonede realizat în toamna anului trecut pe 10.500 de oameni cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani din patru regiuni ale globului și 19 țări a reliefat faptul că 57% știau despre existența criptomonedelor dar, cu toate acestea, 60% dintre repondenți au declarat că nu le înțeleg.

Un alt studiu CNBC de la finalul anului trecut a arătat că majoritatea cetățenilor americani cred că investițiile în criptomonede sunt precum jocurile de noroc: aproximativ 60% cred că investiția în monedele digitale este foarte riscantă, în creștere pronunțată de la ponderea de 45% din studiul realizat în 2021, iar 26% dintre repondenți consideră investiția ca având un grad de risc moderat.

Conform aceluiași studiu, aproximativ 10% din cetățenii americani au investit cel puțin odată în criptomonede iar cei mai mulți provin din rândul celor tineri: 15% din generația Y (millenials 26-41 de ani) și 12% din generația Z (sub 25 de ani). Se știe că investitorii mai tineri preferă un risc mai mare pentru un potențial câștig mai mare iar apetența la risc scade odată cu vârsta. Tocmai randamentele uriașe și posibilitatea de îmbogățire rapidă au fost cele care au atras foarte multă lume către acest tip de investiții, în ciuda faptului că nu știau ce cumpără.

Scăderile uriașe înregistrate pe parcursul anului trecut au adus cu siguranță o pierdere a încrederii în criptomonede. Valoarea acestora nu este legată ca la acțiuni sau obligațiuni de activele acestora, ci este dată mai degrabă de numărul de investitori dispuși să investească – iar în lipsa unor reglementări clare, asta arată ca o schemă Ponzi.

Continuăm în articolul de mâine să vedem ce legătură este între pandemia de Covid și criptomonede, care sunt elementele care determină evoluția prețurilor acestora și care este viitorul lor în acest context al unor reglementări mai strânse.

Adrian Barbu

Eram student acu vreo douăzeci și ceva de ani și mă gândeam cum să fac bani mulți fără bătaie multă de cap (ceva legal totuși, nu vă gândiți la prostii...). Așa că m-am apucat să investesc la bursă, tocmai ce se apăruse bursa în Romania în iarna lui 1995. Și cum, evident, norocul începătorului a fost de partea mea, am zis că gata, asta vreau să fac în viața! Ulterior, din investitor am devenit și broker/trader în cadrul a două bănci importante din România, unde am ajutat clienți să tranzacționeze la bursă. Când nu citesc știri despre companii sau cărți din domeniu, fotbalul îmi produce cel mai mult stress...

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button