MORE

Record mondial: un autobuz electric Proterra tocmai a mers 1770 km cu o singură încărcare

Marți Proterra a dezvăluit că un autobuz electric Catalyst E2 Max (model construit de ei) tocmai a stabilit un nou record mondial la categoria cea mai lungă distanță parcursă de un vehicul dintr-o singură încărcare. Autobuzul, care are o baterie de 660 kWh, și a condus un total de 1.772,2 km pe Navistar Proving Grounds în Indiana. Ținând cont că recordul anterior aparținea unui vehicul experimental ușor cu un singur loc, ce a reușit acest autobuz este de-a dreptul impresionant.

Deși distanța de 1.770 km este mult mai mare decât media pe care o parcurge orice autobuz într-o singură zi de lucru, recordul stabilit de Proterra ar putea determina autoritățile locale din mai multe orașe mari ale lumii să renunțe la variantele pe combustie internă în favoarea unei flote noi de autobuze alimentate 100% de curent electric.

Desigur, un alt factor care trebuie luat în considerare este durata de încărcare. Aceasta nu este însă o problemă majoră pentru vehicule mari, precum autubuze, camioane de marfă sau de gunoi, care circulă la o viteză redusă, cu multe porniri și opriri. Un astfel de regim de condus se pretează de minune la avantajele oferite de un motor alimentat electric, vehiculele putând fi alimentate la capătul traseului. În acest scop, Proterra a mai dezvoltat și un sistem de încărcare rapidă pentru autobuze. Dar chiar și cu acest sistem, tot va dura cel puțin o oră pentru a încărca complet un acumulator de 660 kWh, precum cel de pe autobuzul care deține acum noul record.

Segmentul de autovehicule medii și de mare tonaj alimentate electric au început să câștige teren. În afară de Proterra și constructorul chinez BYD, Daimler a dezvăluit de curând că intenționează să furnizeze celor de la UPS (United Parcel Service – cea mai mare firmă de curierat din lume) o flotă de camioane electrice pentru traseu scurt. Mai mult, Cummins și Tesla lucrează și ei la semi-camioane electrice.

Pe lângă vehiculele pur electrice, alte modele cu o tehnologie asemănătoare sunt în curs de dezvoltare sau deja pe piață: Wrightspeed are deja vehicule de colectat gunoiul care funcționează în regim hibrid, Toyota testează camioane electrice alimentate cu hidrogen în Long Beach, iar Nikola și Bosch tocmai au anunțat un parteneriat pentru construirea de noi modele de cap tractor alimentate cu hidrogen.

Chiar dacă prețul pentru astfel de modele este unul mai ridicat, numărul de componente mobile dintr-un autovehicul electric este cu mult mai mic decât cel din mașinile convenționale, ceea ce înseamnă o scădere drastică a costurilor de întreținere, costul de achiziție amortizându-se în 3-4 ani.

Pe această temă Ryan Popple, directorul general al firmei Proterra, a declarat:

Motivați de cel mai bun raport de costuri reduse per kilometru, suntem de părere că potențialul de afaceri al autovehiculelor electrice de mare tonaj este superior tuturor celorlalte domenii de aplicabilitate, și că piața vehiculelor de transport va fi prima care va face trecerea completă la vehicule electrice alimentate cu baterii.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Redactor Evenimente

Articole asemanatoare

Un comentariu

  1. Este într-adevăr ceva deosebit, doar că am căutat pe internet şi nu am găsit referinţe cu privire dacă autobuzul a circulat plin cu pasageri sau dacă a avut climatizarea pornită, de asemenea nici viteza medie şi cea maximă cu care s-a deplasat, sau cîte opriri/porniri a făcut. Asta că să nu mai spun că nu am găsit menţiuni la înclinaţia drumului, fiind ideal să fi menţionat punctul de plecare şi cel de sosire. Vestea este îmbucurătoare, pentru că trendul va fi clar al vehiculelor electrice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button