ȘtiriReviewsTech&IT

realme GT 7 Pro, pasul de la flagship killer la flagship (review)

realme GT 7 Pro, cel mai nou și mai performant realme, nu este cu nimic mai prejos decât telefoanele flagship ale producătorilor de top, precum Samsung, Apple și Xiaomi. Dacă l-ai folosi, fără să știi ce marcă este, ai fi probabil la fel de încântat de el ca și mine.

Problema este că realme nu este perceput ca un brand premium, mai ales având în vedere că românii preferă mărcile consacrate. Din acest motiv, va fi greu să atragă cumpărătorii care de obicei aleg cele mai noi modele iPhone sau Samsung.

Sigur, acest clișeu nu e valabil doar pentru România. M-am întors recent din China, țara cu cei mai mulți utilizatori de iPhone din lume. Și într-un anume punct al vizitei am întrebat o localnică, de ce sunt chinezii așa pasionați de iPhone când au la dispoziție atâtea branduri bune de telefoane locale? Și răspunsul a fost simplu, asociază Apple, respectiv iPhone cu un produs premium.

Cum e realme GT 7 Pro?

Testez realme „since 2021” și am văzut cum telefoanele lor cresc de la an la an în calitate și preț, iar realme GT 7 Pro este apogeul acestei tendințe. Este și primul telefon cu Snapdragon 8 Elite pe care-am pus mâna și întradevăr se cunoaște diferența față de generațiile anterioare.

Probabil ai mai auzit asta și totuși care e diferența între noul procesor și cele „tradiționale”?

Arhitectura pe 3nm a procesorului Snapdragon 8 Elite introduce o structură complet nouă, numită Oryon. Configurația 1+5+2 utilizată în generațiile anterioare a fost înlocuită cu una de tip 2+6 nuclee. Noua structură include 2 nuclee de performanță ridicată, optimizate pentru sarcini intensive, precum gaming sau multitasking, alături de 6 nuclee de eficiență, dedicate activităților obișnuite sau proceselor de fundal.

De asemenea, procesorul actual oferă o frecvență maximă de până la 4,32 GHz, comparativ cu 3,3 GHz în cazul Snapdragon 8 Gen 3.

realme GT 7 Pro

Telefonul e deopotrivă înalt (162.5mm) și gros (8.55mm), nu tocmai comod pentru utilizarea cu o singură mână, dar nu e printre cel mai grele, cântărind 222.8g. Versiunea testată este Galaxy Grey, nisip care virează spre bronz cu un realme discret și nu prea jos. Modulul aproape pătrat al camerei e cu un ton desupra nuanței spatelui, iar cele trei camere sunt dispuse într-un triunghi hipnotizant, dezechilibrat doar de blitz. Pe modulul camerei mai apar inscripțiile HYPERIMAGE+ și 120X AI CAM F/1.8 ASPH. Rama de aluminiu este mai deschisă la culoare, potrivindu-se cu butoanele și conturul modulului camerei.

Aspectul general și construcția e plăcută, se simte premium, dar nu are un design ieșit din comun. Nu că mi-ar păsa prea tare, pentru că am pus repede husa neagră din pachet pe el.

Tot la partea de construcție merită menționat că realme GT 7 Pro are rezistență la apă și praf conform standardelor IP68 și IP69. Potrivit standardului IP68, realme GT 7 Pro poate fi scufundat în apă timp de 30 de minute și va funcționa când îl scoți. Standardul IP69 îi oferă, în plus, rezistență la jeturi de apă caldă sub presiune mare. N-am testat nici una din aceste caracteristici, doar a plouat puțin pe el în una din zile. Protecția e binevenită, dar sfatul meu e să nu băgați intenționat telefonul în apă.

Iată în continuare unboxing-ul și prima pornire a lui realme GT 7 Pro.

Pentru că l-am comparat cu granzii, Samsung, Apple și Xiaomi, cutia de anul acesta s-a aliniat la direcția din industrie și nu mai conține încărcător. Ceea ce e dezamăgitor, pentru că încărcătorul va trebui cumpărat separat. Din fericire eu folosesc un OnePlus și încărcătorul, deși e doar de 100W, e perfect compatibil cu realme GT 7 Pro, activând încărcarea SuperVOOC.

Ecranul cu diagonala de 6,78 inch e foarte ușor curbat pe margini (Quad-curved Display), astfel încât o să-l încadrez mai degrabă în categoria celor plate. Panoul Eco² OLED Plus, dezvoltat împreună cu Samsung, are o gamă de culori DCI-P3 120%, o luminozitate de 6500 nits, eficiență energetică îmbunătățită prin tehnologia 8T LTPO+Eco² OLED Plus și protecție pentru ochi prin Full-brightness DC Dimming.

Pe scurt este mare, viu colorat și luminos. Încap pe el toate: filme, muzică, navigare web, gaming, rețele sociale etc. În partea de jos are un senzor ultrasonic de amprentă, care se mișcă impecabil.

Partea cu adevărat tare la realme GT 7 Pro este „sub capotă”, nu aspectul. Modelul testat (RMX5011) vine cu Snapdragon 8 Elite, 12GB RAM și 512GB stocare și rulează pe baza Android 15 cu interfață realme UI 6.0. realme promite 3 ani de actualizări de versiune și 4 ani de actualizări de securitate. Experiența de utilizare e rapidă și fluidă și telefonul se mișcă perfect indiferent de task-uri. Și aici nu doar procesorul, RAM-ul și viteza stocării dau viteza ci și faptul că nu se încălzește excesiv. Telefonul folosește un sistem de răcire cu cameră dublă de vapori, care are o suprafață de 11.480 mm²,  cel mai mare din categoria sa, potrivit realme.

Realme GT 7 Pro suportă rețele GSM, WCDMA, FDD-LTE, TD-LTE și 5G NR. De asemenea, include Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4, NFC la 360° și poziționare Dual Band GPS L1 + L5.

Și e plin de AI, unde întorci ochii apare câte-o funcție care te invită s-o activezi și asta încă din setările inițiale unde apar AI Smart Loop, Enhanced Intelligent Services, AI Service Engine.

realme GT 7 Pro functii AI

Ce fac concret aceste funcții?

  • AI Smart Loop simplifică partajarea conținutului între aplicații compatibile.
  • Enhanced Intelligent Services ajustează funcțiile dispozitivului pe baza modului în care este utilizat, pentru a oferi o experiență mai bună și pentru a optimiza procesul de încărcare.
  • AI Service Engine analizează imaginile și vocea pentru a îmbunătăți funcțiile AI din aplicațiile de sistem, precum camera și galeria foto.

Apoi vine Gemini și alte „minuni” care te invită să folosești AI la fiecare pas. Inteligența artificială e în telefon, dacă vrei s-o folosești poți s-o faci, dacă nu, nu.

 realme GT 7 Pro functii AI Gemini

realme GT 7 Pro este la fel de performant și la capitolul Foto-Video. L-am avut cu mine în deplasarea din China și atunci când n-am folosit HONOR Magic7 Pro am pozat și filmat cu el. Pe spate are 3 camere:

  • principală cu senzor Sony IMX906 ( dimensiune de 1/1.56”) de 50 MP, diafragmă f/1.8 și stabilizare optică a imaginii (OIS);
  • ultra-wide cu senzor Sony IMX355 (dimensiune 1/4”) de 8 MP,  diafragmă f/2.2;
  • telefoto cu un senzor Sony IMX882 (dimensiune 1/1.95”) de 50 MP, diafragmă f/2.65, distanță focală echivalentă cu 73 mm și stabilizare optică a imaginii (OIS).

Camera frontală are un senzor (dimensiune de 1/3.09”) de 16 MP și diafragmă f/2.45.

Pe parte video, telefonul suportă pe camerele dorsale filmare la rezoluție 8K cu 24 fps, 4K la 30 fps și 60 fps, precum și 1080p la 30 fps și 60 fps. Pe camera de selfie are doar filmare 1080p la 30 fps și 60 fps și 720 la 30 fps.

Am facut o mulțime de poze și clipuri video cu el, atât de multe încât îmi vine greu să aleg. Iată o selecție a pozelor realizate cu realme GT 7 Pro, pe zi și noapte, pe diverse distanțe focale și în diverse moduri de fotografiere.

Clip video 4K în modul Movie, dintr-o excursie scurtă în jurul portului Victoria, pe Marea Chinei de Sud, la Hong Kong.

Clip 4K de pe Victoria Peak, cel mai înalt punct al insulei Hong Kong, având o altitudine de 552 metri.

Clip 4K în care am testat viteza zoom-ului.

În modul Photo, realme GT 7 Pro are distanță focală variabilă de la 16 mm (0.6) la 144mm (6x). E cam tot ce ai putea avea nevoie de la un telefon.

Camera ultra-wide este bună ziua și mediocră pe lumină slabă atât în poze, cât și pe video. E clar că i s-a dat cea mai puțină atenție de vreme ce are senzorul cu cea mai mică rezoluție. În schimb, celelalte două camere, principală și tele, sunt foarte bune indiferent de condițiile de iluminare. E clar că există multă postprocesare și calitatea imaginii nu ține doar de optică, dar pozele și filmările ies foarte bine odată ce înțelegi cum se folosește telefonul. Pe scurt e foarte bun pentru foto și video, e mult peste ce a realizat până acum la acest capitol realme.

Găsești AI și la nivelul camerei, cum altfel, când fotografia a fost unul din primele domenii în care s-a strecurat inteligența artificială în telefoane. Aici o mostră de utilizare a AI Ultra Clarity.

realme GT 7 Pro AI Ultra Clarity

La capitolul Gaming recunosc că nu m-am jucat pe realme GT 7 Pro la fel de mult cât mi-aș fi dorit, dar chiar și așa mă declar foarte mulțumit. Toate jocurile merg la setări maxime și telefonul, chiar dacă se încălzește nu dă rateuri.

Asphalt Unite cu o interfață schimbată, prin care pe alocuri am bâjbâit.

Și Call of Duty: Mobile cu setările pe MEDIUM plus ULTRA. Pentru cei care nu știu, până la Snapdragon 8 Elite setările maxime în COD erau LOW plus ULTRA. LOW și MEDIUM desemnează calitatea grafică, iar ULTRA înseamnă o rată de cadre de 120 FPS.

Teste sintetice

Rezultate extraordinare pentru realme GT 7 Pro, dar nu cele 3 milioane de puncte în Antutu cum „vorbește lumea”.

 realme GT 7 Pro teste sintetice

Bateria de 6500 mAh este un alt punct foarte al lui realme GT 7 Pro. Chiar și cei mai avizi consumatori de conținut pe smartphone vor avea parte de o zi de utilizare. Întorcându-mă la cifre, bateria e cu 30% mai mare decât cele standard de 5000 mAh ale telefoanelor din generația anterioară. Cel mai adesea am încărcat telefonul la două zile.

realme GT 7 Pro e probabil smartphone-ul cel mai performant pe care l-am testat în 2024 și care atinge toate capitolele care mă interesează pe mine ca utilizator: ecran de calitate, performanță, camere bune și autonomie mare. Lipsa încărcătorului din pachet e un minus, dar altfel nu am ce reproșa telefonului.

Prețul telefonului e mai mare decât cele cu care ne-a obișnuit realme. Modelul anterior, GT 6, avea un preț în intervalul 3500-4000 de lei. La fel de adevărat este că au trecut de la flagship killer la flagship. realme GT 7 Pro cu 512GB stocare și 12GB RAM costă 4999 lei, iar cel cu stocare de 256GB și 12GB RAM 4499 lei. Ambele versiuni vin la pachet cu un smartwatch Realme S2. Separat prețul ceasului este de circa 650 lei.

Ca să închei într-o notă muzicală, realme GT 7 Pro este pentru cei care „still haven’t found what they’re looking for”.

 

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button