GamingPCPC&ConsolesRSS PaginaDeMediaTECHTech&IT

RAM overclocking – Recordul a fost doborat cu 7GHz pe DDR4

Zilele treceau si eu continuam sa fiu tot mai convins ca RAM-ul DDR4 nu va mai avea mostenitori, si anume un DDR5. Vai, cat m-am inselat. Bine, adevarul este ca mai dureaza ceva pana DDR5 isi va face aparitia pe piata, dar asta nu i-a impiedicat pe overclockeri sa tureze la maximum motoarele..pardon, frecventa kiturilor DDR4.

Recordul a fost doborat de un chinez, pe numele de utilizator „baby-j”. Inainte, coroana ii apartinuse altui entuziast, cu al sau modul de 8GB DDR4 Trident Z Royal pentru frecventa de 6 GHz. Baby-j i-o fura cu nerusinare, si pe buna dreptate.

Pe un singur modul RAM Crucial Ballistix Max DDR4-4000, chinezul a reusit sa scoata nu mai putin de 7 GHz (7,004.2MHz, ca sa fim mai exacti)! Asta inseamna o performanta cu 75% mai mare fata de ceea ce piata si standardele actuale numeau „performanta by default”.

Recordul a fost obtinut pe o placa de baza MEG B550 Unify-X, cu un procesor Ryzen 5 Pro 4650G. La fel ca in cazul recordului pentru GPU overclcocking (traiasca RX 6800 XT), componentele au fost supuse constant racirii cu azot lichid, pe principiul „nu incercati asta acasa”.

RAM-ul DDR5 a intrat deja in productie, dar mai dureaza pana cand va ajunge si in mainile pasionatilor de hardware. Testele de laborator arata ca DDR5-ul are frecvente standard de 4800-5600 MHz. Evident, nu sunt cei 7GHz, dar partea buna este ca nu vei avea nevoie de o centrala nucleara ca sa tii memoriile astea la rece.

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button