MORE

Proiectul de Lege a Securitatii Cibernetice in Romania si Drepturile Omului

Intr-o declaratie pe care am vazut-o acum cateva seri la stirile de la TVR1, seful SRI, George Maior, afirma ca priectul de lege privind securitatea cibernetica in Romania, respecta, citez, „drepturile elementare ale omului”. Cuvantul cheie in aceasta asertiune este „elementare”. De exemplu…dreptul la viata. Pentru ca acela la „viata privata” nu mai este chiar atat de „elementar”. Pe langa reglementarile ce urmeaza a fi impuse operatorilor, mai sunt si cateva privind accesul serviciilor secrete sau mai putin secrete la datele utilizatorilor:

Art. 17 –  (1) Pentru realizarea securităţii cibernetice, deţinătorii de infrastructuri cibernetice au următoarele responsabilităţi:

a) să acorde sprijinul necesar, la solicitarea motivată a Serviciului Român de Informaţii, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Serviciului de Protecţie şi Pază, CERT-RO şi ANCOM, în îndeplinirea atribuţiilor ce le revin acestora şi să permită accesul reprezentanţilor desemnaţi în acest scop la datele deţinute, relevante în contextul solicitării;

Mda…am mai scris despre asta. Ar mai trebui adaugat faptul ca un astfel de proiect ar trebui dezbatut public si transparent inainte de a deveni lege, ca stiti cum e, dupa aceea, vorba lui Nene Iancu „petitie fara timbru nu se mai primeste”…Parca lucrurile s-au precipitat putin dupa aparitia raportului Vodafone despre care am scris si noi aici cu privire la legalitatea ambigua a unor solicitari din partea „organelor” anumitor state printre care ne numaram si noi.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button