MORE

Salutare tie si ascultatorilor nostri!

Cu cateva zile in urma gigantul telecom Vodafone, prezent dupa cum bine stiti si in Romanica, a publicat un raport interesant (unde „interesant” este un eufemism): in anumite tari in care este prezent, guvernele cer acces direct la reteaua sa. „Intr-un numar mic de tari, legea impune ca anumite agentii (sau agenturi n.a :)) si autoritati sa aiba acces direct la reteaua operatorului, ocolind orice forma de control operational legal asupra interceptarilor din partea operatorului”. Hopa!!! Vodafone a evitat sa precizeze care sunt tarile cu pricina. Sa fie oare, printre ele, Doamne fereste, si Romania?! Cica ar fi 9 in lume din care 3 in Uniunea Europeana! Siiiii, in ordinea numerelor de pe tricou tarile sunt urmatoarele: Albania, Egipt, India, Qatar, Africa de Sud, Turcia (previzibil), Malta, Ungaria si…ROMANIA! Ce vecinatate selecta!

Wow! In plina isterie anti-interceptari (NSA etc), suntem „colegi de strategie” cu tari de larga respiratie democratica: Albania, Egipt (un flagship al democratiei, tocmai a dovedit-o recent prin alegeri castigate cu 96%), Qatar si Turcia (de asemenea extrem de toleranta, mai ales fata de Twitter si Youtube). A, si inca ceva: asta vine dupa povestea cu cartelele pre-paid pentru care ar fi trebuit sa dai actele la control. Cum zice americanul (pro sau anti NSA) avem „an excellent record”!

Mai mult, zice raportul acestei companii cu 430 de milioane de clienti in 27 de tari, legile unora dintre aceste tari (sa fim oare si noi printre ele?) impiedica expres dezvaluirea catre public a oricarei informatii legate de faptul ca se practica interceptari sau supravegheri si ca, citez: „unele tari imputernicesc agentiile si autoritatile sa ceara operatorului cheile de criptare necesare pentru a decripta anumite date, iar nerespectarea acestor dispozitii reprezinta o incalcare grava a legii”. Orwell, frate! (Fratele cel Mare, evident). Noroc ca de criptarea pe dispozitivele individuale nu se ocupa Vodafone, asa ca nu pot fi contransi sa ofere si aceste informatii.

Iete ce zice Privacy International, un ONG britanic foarte respectat: „Aceasta este supraveghere in masa in forma ei cea mai severa, cand Guvernul cere acces impotriva vointei operatorului la datele ce traverseaza reteaua acestuia, operand in secret, in baze legale neclare, fara a putea fi tras la raspundere”. Zice adanc, nu-i asa? Si mai zice exact ce spuneam si noi mai devreme: „Este ridicol ca la doar un an dupa scandalul Snowden, guvernele continua sa franeze atat de necesara dezbatere democratica”. Naivi mai e si astia!!!

Ma intreb: oare ciobanul Ghita din ce serviciu sau agentie face parte? Pana la aflarea raspunsului va spun „salutare voua si ascultatorilor nostri!”.

Tags

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button
Close
Close