ȘtiriTech&IT

Procesul de fabricație TSMC pe 2nm, mai scump cu 50% decât actualul proces pe 3nm

TSMC pare că va forța scumpirea considerabilă a viitoarelor generații de telefoane și gadgeturi high-end, producătorul taiwanez informându-și deja partenerii că vor avea de plătit cu 50% mai mult pentru cipurile obținute folosind procesul de fabricație pe 2nm.

Ce-i drept, scumpirea de 50% se referă la costul per/wafer, fiecare disc din siliciu pe care sunt gravate viitoarele cip-uri având un cost de 30.000 USD pentru nodul de fabricație pe 2nm. Însă de aici, costurile reale se raportează la dimensiunea fizică a cip-urilor fabricate și numărul defectelor per-wafer. Cu cât acestea sunt mai bine optimizate pentru a reduce amprenta fizică, cu atât mai multe cipuri pot fi tăiate din fiecare disc de siliciu. Însă pentru chipseturi high-end, precum cele produse de Apple și Qualcomm, creșterea galopantă a costurilor ar putea face nerentabilă adoptarea acestui nod de fabricație. Pur și simplu, cip-urile rezultate ar fi prea scumpe chiar si pentru telefoane din gama flagship.

Potrivit unor zvonuri mai vechi, iPhone 17 Pro și iPhone 17 Pro Max trebuiau să fie primele telefoane care folosesc cip-uri cu proces de fabricație pe 2nm. Însă celebrul analist Ming-Chi Kuo susține că Apple a abandonat aceste planuri, viitorul chipset A19 urmând să folosească versiunea de a treia generație a procesului de fabricație TSMC pe 3nm (N3P), mult mai puțin costisitor. Din păcate asta înseamnă că va fi încă un an cu îmbunătățiri incrementale la partea de performanță. Asta după ce actualul chipset A18 Pro a adus doar 10-15% mai multă performanță decât predecesorul A17 Pro, pierzând teren în fața competiției din ecosistemul Android.

Sub noul calendar, procesul de fabricație pe 2nm va debuta la scară comercială abia din anul 2026, cel mai probabil cu chipset-ul A20 Pro echipând noile modele iPhone 18 Pro și iPhone 18 Pro Max. Dar asta nu înseamnă că TSMC nu va găsi până atunci clienți pentru acest nod de fabricație, ci doar că va căuta doritori cu buzunare și mai adânci, care produc cipuri pentru dispozitive cu marje de profit mai ridicate decât iPhone sau iPad. Un bun candidat ar fi NVIDIA și viitoarele cip-uri pentru accelerare AI.

Spre comparație, TSMC percepea la debutul procesului pe 3nm un tarif de 20.000 USD pentru fiecare wafer de siliciu, din care pot fi „tăiate” 300-400 de cip-uri. Dintre acestea o parte ajung direct la gunoi, cu diverse defecte de fabricație, costul pentru fiecare cip fiind puternic influențat de maturitatea nodului de fabricație și complexitatea designului folosit. Punând lucrurile în perspectivă, tariful perceput de TSMC la nivelul anului 2014 era de 3000 de dolari pentru fiecare wafer de 28 nm.

Ce-i drept, există motive întemeiate pentru aceste creșteri de costuri, noile metode de fabricație necesitând proceduri mai complexe și mai precise. În plus, un raport al firmei de consultanță IBS a relevat că prețul unei fabrici cu o capacitate lunară de 50,000 de wafere pentru procesul de 2nm se ridică la 28 de miliarde de dolari.

În plus, nodul de 2 nm reprezintă mai mult decât o micșorare a procesului de fabricație, acesta debutând cu tehnologii avansate precum Gate-all-around (GAA) nanosheet pentru a înlocui tranzistorii FinFET, îmbunătățind performanțele cu 10% – 15%, simultan reducând consumul de energie cu 25% – 30%. În plus, tehnologia GAA permite creșterea cu 15% a densității de tranzistori, cu o reducere proporțională a dimensiunii cip-ului rezultat.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button