PCRSS PaginaDeMediaȘtiri ITTECH

Procesorul KaiXian KX-6000 a fost dezvăluit

Parteneriatul dintre Via Technologies și guvernul Chinei continuă să dă roade, sub forma unui nou procesor X86-64, numit KaiXian KX-6000.

Acesta nu este primul din această serie, fiind precedat de KX-5000 și va fi urmat la un moment de un KX-7000. Important este ce exact aduce acest nou CPU cu 8 nuclee. Fiind construit pe un proces de 16 nanometri, cu FinFET, este capabil să atingă frecvența de 3GHz și ar avea un spor de performanță cu 50% mai mare față de generația anterioară, atingând un nivel comparabil cu procesor Intel i5 din generația a șaptea, cele care erau echipate cu 4 nuclee.

Pe lângă nucleele x86-64 în sine, procesorul mai are integrat și un GPU compatibil cu standardul DirectX 11.1, ceea ce practic îl face un APU, are un controller de memorie pentru RAM dual channel DDR4-3200 și suport pentru standardele de conectivitate contemporane.

La fel ca procesorul din generația anterioară, nu ar trebui să vă așteptați să vedeți KaiXian KX-6000 pe piață, luptând cot la cot pentru atenția voastră cu Ryzen și seria Core, deoarece este disponibil doar pe teritoriul Chinei. Totuși, faptul că există este în sine un semn destul de pozitiv pentru șansele de supraviețuire ale arhitecturii pe termen lung. La urma urmei, a existat o vreme în care procesoare X86 erau produse de un număr măricel de companii, dar în ultimele două decenii au rămas doar doi. Via încă mai deține o licență pentru această arhitectură, dar n-a avut cine știe ce prezență pe piață. Parteneriatul cu China, care s-a consolidat sub compania Zhaoxin, este modul lor de a reveni într-o oarecare măsură.

[Anandtech]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button