PCȘtiri ITTECH

VIA pregătește procesoare x86 noi

Nu credeam că voi avea vreodată ocazia să scriu o știre de acest tip, dar este una numai bună pentru a începe anul. VIA anunță că va lansa pe parcursul următorilor ani două serii noi de procesoare, cu numele KX-6000 și KX-7000.

Aceste procesoare sunt realizate la divizia Zhaoxin, creată în colaborare cu guvernul municipal al orașului Shanghai și sunt de tipul x86-64. Practic, VIA a tot făcut de câțiva ani de zile astfel de procesoare pe teritoriul Chinei prin Zhaoxin, dar până acum erau pentru aplicații specializate care nu necesitau prea multă putere de calcul. Asta se va schimba cu următoarea generație.

KX-6000 va fi construit pe un proces de fabricare de 16 nanometri, va avea suport pentru DDR4 și va putea atinge frecvențe de până la 3GHz, venind în configurații de 4 și 8 nuclee. Ca nivel efectiv de performanță, se așteaptă ca aceste procesoare să fie o alternativă pentru seria Pentium Silver lansată la sfârșitul anului trecut de către Intel. Aceste procesoare vor fi disponibile pe parcursul acestui an, în mare parte doar în China.

Apoi, de prin 2019 sau 2020, vom avea parte de KX-7000. O serie de procesoare cu suport pentru DDR5, PCI-Express 4.0 și promisiunea că se va atinge un nivel de performanță comparabil cu ce putem să vedem astăzi la AMD Ryzen. Chiar dacă tehnologia va fi deja depășită cu vreo 2-3 ani în momentul lansării în ceea ce privește puterea de calcul, faptul că există încă o companie care produce procesoare X86-64 ce se vor apropia măcar de nevoile curente ale utilizatorilor este un semn foarte bun.

Dacă aceste procesoare vor fi disponibile pentru publicul larg în afara Chinei încă nu este clar. Important este că începe să se contureze o a treia alternativă pe domeniul procesoarelor. Acum de-ar răsări una și pe partea de GPU.

[Overclock 3D]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button