ȘtiriTech&IT

Cât de bune sunt procesoarele rusești în gaming?

Deși suntem obișnuiți cu procesoare de la AMD și Intel, nu toată lumea folosește produsele celor două companii. Spre exemplu, în Rusia sunt destul de populare procesoarele Elbrus și Baikal, două branduri dezvoltate pe teren propriu, care au devenit singurele soluții disponibile pe o piață din care marii jucători s-au retras în urma conflictului cu Ucraina. Și aparent, cică ar exista și un chip ok pentru gaming așa că am decis să arunc o privire peste testele făcute de un YouTuber rus.

Cel mai tare procesor de gaming rusesc este Elbrus-8SV. Este fabricat folosind litografia pe 28nm de la TMSC și vine cu opt nuclee la 1.5GHz. Acesta vine ca un succesor al lui Elbrus-8S (octa-core, 1.3GHz) oferind performanță dublă: 576 GFLOPs vs. 288 GFLOPs. În plus, noul Elbrus-8SV este înzestrat cu 16MB de memorie L3 Cache. Acesta oferă suport pentru memorie DDR4-2400 ECC, un upgrade imens de la standardul DDR3 folosit de vechiul model.

Cum se descurcă procesoarele rusești de la Elbrus în gaming?

Despre performanța acestui procesor aflăm prin intermediul unui canal de YouTube numit Elbrus PC Play. Acesta folosește un sistem care include procesorul mai sus menționat, alături de 32GB de memorie DDR4 și o placă video AMD Radeon RX 580. Testele includ câteva jocuri clasice precum S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat și Elder Scrolls III: Morrowind, toate rulate pe sistemul de operare Elbrus OS 7.1 care este bazat pe Linux 5.4.

Rezultatele vorbesc de la sine. În The Dark Mod și Elder Scrolls III, sistemul a livrat între 30 și 200FPS în funcție de complexitatea fiecărei scene. Per total experiența pare… stabilă?! După care vedem cum S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat pune în genunchi procesorul Elbrus-8SV rulând cu maxim 30FPS și o mulțime de stuttering. Ca idee, asta este doar vina procesorului întrucât o placă precum RX 580 combinată cu un procesor de la Intel sau AMD ar trece prin jocurile astea la Ultra cu peste 100FPS fără probleme.

Este clar că procesoarele astea rusești nu sunt mare chestie, însă viitorul sună ceva mai bine. Conform unor surse, Elbrus va lansa un chip nou intitulat 16C. Ăsta ar avea 16 nuclee pe o litografie de 16nm și frecvență de 2GHz. Noul procesor ar urma să fie cu 160% mai puternic decât Elbrus-8SV, dar aici se opresc veștile bune pentru piața rusească. În urma conflictului mult-discutat, Taiwan a oprit livrarea de chip-uri mai rapide de 25MHz către Rusia.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button