Tech&ITPCTECH

Rusia va folosi procesoare Zhaoxin ca alternative pentru produsele de la Intel și AMD

AMD și Intel sunt doar două dintre companiile care au oprit vânzarea de produse către clienții din Rusia. Iar cum nevoia de procesoare nu dispare, soluțiile alternative încep să-și facă apariția. Una dintre aceste soluții vine de la Dannie, o firmă cu sedii în Rusia, China, Lituania și Turcia. Aceștia produc plăci de bază cu procesor integrat, folosind design-ul SoC creat de firma chinezească Zhaoxin. Și chiar dacă nu are ce ii trebuie ca să se lupte cu Ryzen și Core, măcar este compatibil cu majoritatea sistemelor de operare moderne și câteva aplicații populare.

Placa de baza Dannie MBX-Z60A procesor Zhaoxin China RusiaPlaca de bază microATX folosește un SoC (System-on-Chip) KaiXian KX-6640MA cu opt nuclee, construit pe arhitectura LujiaZui. Acesta beneficiază de 4MB memorie L2 Cache și oferă frecvențe incluse între 2.1 și 2.7GHz. Pe lângă asta, mai include și o soluție grafică integrată, oferă 16 linii PCIe 3.0, are un controller SATA integrat, un controller USB 3.0 și tehnologii I/O esențiale. Acest chip se adresează atât PC-urilor, cât și laptopurilor, astfel vine cu un consum de numai 25W.

Specificațiile plăcii Dannie MBX-Z60A sunt destul de modeste. Aceasta vine cu două sloturi de memorie RAM și două sloturi PCIe x16. Pe lângă aceste sloturi PCI, avem și două M.2-uri: primul este pentru SSD-uri în format 2280, iar al doilea folosește ca port de conectare pentru adaptoare Wi-Fi/Bluetooth în format 2230. Pentru stocare suplimentară, placa are și trei sloturi SATA, deși în poza pe care am găsit-o nu sunt decât două vizibile. Panoul I/O include câteva porturi USB, un DisplayPort, un HDMI și un VGA/D-Sub, o conexiune Enthernet GbE, un jack 3.5mm input/output și două porturi PS/2.

Cine-s Zhaoxin și cât de puternice sunt procesoarele acestora?

Doar nu credeați că AMD, Intel și Apple sunt singurii producători de procesoare de pe piață. Chiar dacă ăștia trei sunt cei cunoscuți pe zona desktop/laptop, iar nume precum Qualcomm, Samsung și MediaTek produc chip-uri pentru telefoane și tablete, plaja de producători este mai mare. Zhaoxin este una dintre companiile care s-a bucurat de un boost de popularitate în urma crizei de semiconductori.

Printre numele ceva mai cunoscute care au lucrat cu firma chinezească, se numără Qnap care au lansat un NAS ce integrează un procesor Zhaoxin și Lenovo. Aceștia din urmă au folosit un procesor al producătorului pentru un laptop dedicat pieței din China, gândit special pentru guvern și companii controlate de acesta care folosesc software proprietar și au nevoie de un procesor special.

Din păcate pentru piața din Rusia, soluția integrată de la Dannie în colaborare cu Zhaoxin este cea mai bună alternativă. De ce spun din păcate? Pentru că performanța celui mai puternic procesor chinezesc abia se compară cu cea oferită de un AMD Athlon 200GE, iar KX-6640MA este chiar mai slab de atât. Deci probabil se descurcă cu câteva pagini de internet, poate două-trei programe mai light.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button