PC

Preview ASUS ROG GT51 – un PC de gaming dus la extrem

Saptamana trecuta v-am prezentat un sistem desktop de gaming proiectat excelent, intr-o grupa de pret accesibila pentru configuratia oferita. A fost vorba de un sistem bun, dar nu neaparat unul care incearca sa faca valuri. Sistemul pe care vi-l aratam astazi in schimb, exact asta incearca sa faca. ASUS pregatesc de lansare in linia de produse Republic of Gamers o bestie intitulata GT51.

Este un sistem conceput cu un singur scop – de a maximiza setarile oricarui joc modern si a fi pregatit pentru orice noua tehnologie. Sistemul nu e numai pregatit pentru 4K si realitate virtuala – e gandit pentru a reprezenta un varf de gama in aceste moduri de utilizare.

Hai sa vedem despre ce e vorba.

ASUS RoG GT51 este un sistem ce inca nu a fost lansat pe piata. Sistemul a fost prezentat la CES 2016 iar de atunci comunitatea de gaming asteapta detalii suplimentare privind data de lansare, specificatiile tehnice si performanta. Noi am avut placerea sa testam o varianta inca in faza de prototip, asa ca nu stim cu certitudine daca varianta finala va fi identica sau va aduce imbunatatiri, dar stim ca lansarea acestuia este iminenta, sistemul fiind afisat recent la evenimentul de implinire a 10 ani de ASUS Republic of Gamers.

ASUS Republic of Gamers GT51 loveste in piata cu doua arme: design si specificatii tehnice. Sa incepem cu design-ul.

Asus Republic of Gamers GT51 Frontal
Design-ul frontal al RoG GT51 se aseamana cu o turbina de avion de vanatoare.

Am mentionat in emisiunea trecuta ca un sistem dedicat jocurilor este un sistem dedicat placerii – iar la acest capitol ASUS ia acest sistem foarte serios. Sasiul este gri metalizat – asa zis-ul gunmetal grey – cu negru. Este o carcasa full-tower inclinata, mare, grea, agresiva, ce ne duce cu gandul la o masinarie de lupta sau cel putin un avion. O caracteristica amplificata de „turbina” luminata din partea frontala a carcasei.

Asus Republic of Gamers GT51 Porturi Front-Panel

Partea superioara frontala a carcasei include trei porturi USB si unul din noile porturi USB Type C, impreuna cu conectori pentru microfon si casti.

Coborand un pic privirea, pe partea stanga se afla butonul dedicat overclock-ului de procesor. Acesta permite comutarea intre trei setari – una standard in care procesorul foloseste frecventa de baza de 4GHz, un profil denumit simplu Turbo1, in care procesorul este impins pana la 4.3GHz, si un profil denumit Turbo2, care impinge frecventa si mai sus, pana la 4.6GHz, aceasta ultima frecventa fiind deseori la limita a ce pot duce aceste procesoare fara configuratii specializate.

Asus Republic of Gamers GT51 Unitatea optica

Pe partea dreapta se afla unitatea optica orientata vertical, discret ascunsa in sistem, impreuna cu butonul de putere. Doua benzi led cu grandiente de lumina rosie miscatoare ii confera un aspect futurist, iar partea inferioara a portiunii frontale completeaza design-ul inspirat din turbinele avioanelor de lupta.

Spre deosebire de sistemul precedent, ASUS GT51 nu prea e gandit pentru a se mai adauga mare lucru in el – in mod firesc dealtfel, lucru care va deveni evident cand ajungem la specificatiile tehnice.

Asus Republic of Gamers GT51 Waterblock-ul

Asta cel putin pe placa de baza, pe care mai sunt doua sloturi PCI Express x1 libere. Toate sloturile de memorie sunt ocupate. In schimb, este loc amplu pentru unitati suplimentare de stocare, cu 4 bay-uri libere in care se pot adauga hard-disk-uri sau SSD-uri. Cablurile sunt atent aranjate si ascunse pe sub placa de baza. Panoul lateral este transparent, si permite vizionarea celor doua bestii de placi video si a placii de baza.

Sistemul include racire pe apa pentru procesor – dealtfel o necesitate imperativa cand se ruleaza asemenea frecvente. Sistemul e discret si silentios, iar blocul de racire vine inscriptionat cu sigla Republic of Gamers iluminata.

Asus Republic of Gamers GT51 RoG Band
Accesoriul ROG Band cu NFC permite activarea unei partitii ascunse.

Am mentionat un pic despre specificatiile tehnice ale sistemului. ASUS nu s-au limitat in privinta specificatiilor esentiale. Un procesor Intel Core i7 6700K din gama Skylake, 64GB de memorie DDR4 cu viteze pana la 2800MHz, doua SSD-uri de 512GB intr-o configuratie Raid-0, destinata a le dubla performanta si unifica capacitatea, un Hard-Disk de 1TB securizat prin criptare si acces pe baza accesoriului intitulat ROG Band, care poate servi si ca un sistem central de securizare al parolelor.

Asus Republic of Gamers GT51 GTX Titan X SLI
Cele doua placi GTX Titan X sunt sustinute de un cadru metalic ranforsat.

Dar piesa de rezistenta a acestui sistem – sau mai bine zis piesele – sunt cele doua placi video nVidia GTX Titan X, varful de lance al placilor video de jocuri la ora actuala.

Spatele carcasei ofera 8 porturi USB, iesiri pentru sunet 7.1, iesire pentru retea si S/PDIF.

Asus Republic of Gamers GT51 Back-panel

Cele doua placi video asigura posibilitatea utilizarii a practic oricarui fel de ecran, si 4 ecrane simultan pe fiecare placa. Este inclusiv posibila utilizarea unei configuratii surround masive de 6 display-uri prin iesirile DisplayPort, impreuna cu tehnologia G-Sync activata.

Asus Republic of Gamers GTA 5 in 4K
In aceasta scena, GTA in rezolutie 5K obtinuta prin downscaling a fost mai mult decat fluent.

Am testat sistemul in felurite benchmark-uri (pentru a ne satisface pofta de numere mari). Am incarcat dupa aceea cateva jocuri pe sistem, precum GTA V sau Tomb Raider, pe care nu numai ca le-am pus in detalii maxime, dar si in rezolutii extreme, pornind de la 4K si urcand in sus de acolo. Ne-a pus un pic la respect ce inseamna cu adevarat sa iti doresti gaming in 4K sau VR si ce fel de costuri sunt implicate.

Am reusit sa facem pana si acest sistem sa ofere cifre de afisare ale cadrelor sub nivele jucabile – dar pentru asta a fost nevoie sa ajungem la o rezolutie 10K, lucru care ne indoim ca va fi necesar.

ASUS Republic of Gamers GT51 nu e un sistem pentru oricine – pentru ca in aceasta gama de performanta, intra in competitie cu asemenea bunuri precum o masina sau motocicleta. Este o optiune pentru cei mai pasionati, doritorii de performanta suprema, dispusi sa plateasca sumele necesare.

Articole asemanatoare

Back to top button