TECHRSS PaginaDeMedia

De ce display-ul MiniLED XDR al noului iPad Pro 12.9-inch este o evoluție interesantă a tehnologiei Apple?

Apple Event 2021 fuse și se duse, iar compania a prezentat noile sale vedete, printre care și iPad Pro 12.9-inchi, un ecran de altfel „uns” cu Liquid Retina XDR. Desigur, Retina este un soi de trademark Apple, genul acesta de epitet fiind folosit la botezul produselor companiei vreme de ani buni, iar Liquid Retina nu este decât un fel mai frumos de a spune „hei, avem display-uri cu o rezoluție atât de înaltă încât ochiul uman nu poate distinge pixelii, pentru că aruncăm ppi-ul în aer”. De aceea, termenul ceva mai deosebit și mai important din această ecuație este XDR.

Ce este display-ul XDR?

În esență, aceasta este un soi de tehnologie proprietară Apple, care vine ca o îmbunătățire a HDR-ului (High Dynamic Range), oferind mai multe beneficii în ceea ce privește performanțele ecranului. HDR-ul are de la Mama Natură o rată de contrast foarte mare, Apple a luat acest concept și l-a folosit pentru dezvoltarea propriului său display, Apple Pro Display XDR. Acesta nu numai că funcționează pe baza HDR-ului, dar îl duce la un cu totul alt nivel. Asta înseamnă o luminozitate full-screen constantă de 1000 cd/m2 și o luminozitate maximă dd 1600 cd/m2, ceea ce duce la un contrast ratio de 1,000,000:1.

La modul general, astfel de rezultate sunt obiținute cu ajutorului unui sistem de backlighting bine gestionat, Apple Pro Display XDR este rodul combinației tehnologie LED avansată + procesare mai rapidă și mai inteligentă a imaginii. Iar pentru iPad Pro, tehnologia Retina XDR vrea să obțină rezultate similare prin metode diferite. Spre deosebire de IPS LCD-ul de pe Apple Pro Display XDR, display-ul de 12.9 inci al tabletei alege o abordare MiniLED, care menține ideea de control ferm și inteligent al luminozității fiecărui pixel.

Ce înseamnă XDR pentru ecranul MiniLED al lui iPad Pro 12.9-inch?

MiniLED este un fel de „best of both worlds” vis-a-vis de tehnologiile LCD și OLED care și-a făcut loc pe ecranele flagship-urilor iPhone și, mai nou, pe iPad Pro 12.9-inch. Iar ăsta este un lucru important. Pe lângă luminozitate mai mare cu un consum redus de baterie, cele 10 mii de miniLED-uri asigură un gamut P3 wide și o rezoluție de 2732 x 2048 (264 ppi), cu un refresh rate ce poate atinge 120Hz.

Pe scurt, Liquid Retina XDR pe iPad Pro 12.9-inch este varianta mult mai compactă a Pro Display XDR, care păstrează același contrast de 1,000,000:1 și luminozitate maximă de 1600 cd/m2 la redarea conținutului HDR, valori care tind să le depășească pe cele înregistrate de modelele Pro din seria iPhone 12 și chiar și pe cele ale noului iMac de 14 de inci. Îmbunătățirea contrastului și a luminozității ar urma să fie noul trend în materie de produse Apple, în ciuda costului de producție care va crește substanțial. Dar MiniLED-ul de pe iPad Pro-12.9 inch este un avantaj destinat celor care lucrează intens în domeniul editării foto-video.

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button