Google a promis de ceva timp că va rezolva problema aplicațiilor de slabă calitate din Play Store, soluția găsită fiind introducerea unui sistem de rating ascuns, bazat pe recenziile acordate de utilizatori. Astfel, dacă o aplicație primește multe recenzii negative, Google te va avertiza că ești pe cale să instalezi o aplicație potențial „dubioasă”, de tipul celora care nu îți oferă funcționalitatea promisă, ba te mai și bombardează cu reclame nesolicitate „fără număr”.
Potrivit Google, fiecare aplicație trece printr-un „proces riguros de verificare” înainte de a fi acceptată în Play Store. Cu toate acestea, Google lasă un număr uriaș de aplicații cu probleme de funcționare să „abunde” în catalogul Play Store, de parcă filtrele automate nu ar funcționa mai deloc. Practic, pentru fiecare aplicație în mod real folositoare există nenumărate clone care promit aproximativ aceeași funcționalitate, doar că într-o împachetare diferită, cu multe reclame sau… mai rău.
Noua funcționalitate a fost identificată în cea mai recentă versiune a aplicației Play Store, venind cu descrierea:
„ Această aplicație este frecvent dezinstalată în comparație cu aplicații similare din Play Store ”, „Google Play are date limitate de utilizator despre această aplicație” și „ Această aplicație are puțini utilizatori activi în comparație cu altele de pe Play ”.
Altfel spus, dacă o aplicație a fost publicată recent în catalogul Play Store, sau are puține instalări raportat la numărul de plângeri înregistrate, Google te va avertiza cu privire la calitatea potențial îndoielnică a aplicației pe care ești pe cale să o instalezi. Dar de aici se ridică și întrebarea, de ce Google nu exclude pur și simplu astfel de aplicații, cunoscute a fi de slabă calitate sau poate chiar dăunătoare pentru telefonul tău?
De remarcat este și că alerta menționată nu va apărea ca un avertisment pop-up, clar vizibil atunci când încerci să instalezi o aplicație suspectată a fi cu probleme. Alerta care de fapt este o simplă informare apare la secțiunea detalii a pagini aplicației.
La fel ca un polițist leneș, Google anunță în mod periodic soluții împotriva aplicațiilor de slabă calitate, sau de-a dreptul riscante pentru utilizatorii care le folosesc, însă fără a lua cu adevărat măsuri credibile, sau cu efecte dirabile.
Probabil că noile informări vor fi menționate în ”Spam and Minimum Functionality policy update”, documentul care detaliază angajamentul companiei de a înlătura din Play Store aplicațiile cu funcționalitate defectuoasă, cum deseori se întâmplă în cazul aplicațiilor vechi și rămase neactualizate corespunzător.