Google speră să convingă acei utilizatori obișnuiți să folosească aplicații piratate, sau procurate din surse dubioase, să tolereze mecanismul de securitate Play Protect în ideea că poate informația despre tipul de malware detectat îi va convinge să reconsidere abordarea.
Statisticile arată că în medie 25% dintre aplicațiile instalate pe smartphone sau tabletă sunt folosite o singură dată, după care sunt fie dezinstalate, sau pur și simplu abandonate. Problema este că, deși rămase nefolosite, aplicațiile instalate pot avea componente care să ruleze în fundal fără știrea utilizatorilor, colectând și transmițând date potențial sensibile. Iar dacă aplicația respectivă a solicitat și obținut permisiuni extinse asupra dispozitivului, eventual după ce a fost instalată dintr-un APK procurat de pe un website mai dubios, deja pericolul crește în mod exponențial.
O altă mare problemă rezultă din faptul că dezvoltatorii de aplicații rău intenționați amână pentru ceva timp declanșarea anumitor funcții sau module care ar alerta sistemele automate de verificare din magazinele oficiale de aplicații, așteptând adunarea unui număr suficient de mare de instalări pentru a trece la fapte. Așa că și dacă ai sistemul Play Protect care îți scanează aplicațiile la instalare, ar putea să nu te ajute până la capăt.
Problema e că utilizatorii de aplicații Android „clandestine” tind să intervină pentru a dezactiva Play Protect în mod preventiv, ca nu cumva re-scanarea aplicației respective să concluzioneze cu dezinstalarea forțată. Sperând să găsească o cale de mijloc, Google este pe cale să ajusteze motorul de scanare Play Protect pentru a funcționa precum un antivirus obișnuit, care alertează la detectarea unei aplicații infectate și te lasă să alegi între dezinfectare, dezinstalare și ignorarea problemei. Probabil, cea din urmă variantă va fi uzitată destul de mult, până când simptomele infectării vor deveni atât de mult deranjante încât utilizatorul va accepta opțiunea recomandată, dezinstalarea aplicației.
În forma sa actuală, Play Protect te obligă să dezinstalezi aplicațiile dăunătoare imediat ce sunt detectate și nu-ți permite să încerci o altă scanare până când aplicațiile cu probleme sunt eliminate de pe dispozitiv. Acest comportament poate fi enervant și în acele situații unde o aplicație legitimă este marcată în mod eronat ca fiind dăunătoare, folosirea acesteia fiind practic blocată până ce situația este lămurită prin actualizarea definițiilor de scanare Play Protect. Cu butonul Rescan, vei putea rula o altă scanare fără a dezinstala aplicațiile potențial dăunătoare detectate într-o scanare anterioară.