PCTECHTech&IT

Plăcile Radeon RX 5700 nu suportă CrossFire efectiv

Au sosit noile plăci video Radeon RX 5700, folosind arhitectura Navi, alături de minunatele procesoare Ryzen 3000 noi. Însă noile plăci nu par să fi avut până acum o recepție la fel de pozitivă sau de călduroasă precum procesoarele numite anterior.

Motivele sunt multe, în special dacă vorbim de modelele standard, iar cu timpul par să se acumuleze. Spre exemplu, plăcile Radeon RX 5700 nu suportă CrossFire-ul efectiv. Conform declarației celor de la AMD, seria Navi disponibilă acum pe piață nu are suport pentru CrossFire implicit. Adică, metoda de unire a celor două plăci video din driver, care a fost folosită de la începutul timpului și până acum, nu este disponibilă.

Totuși, va fi disponibil CrossFire explicit. Ce înseamnă asta? Înseamnă că nu suportă CrossFire, dar dacă dezvoltatorul folosește DirectX 12 sau Vulkan, atunci va putea programa pe cont propriu utilizarea a două plăci video. Desigur, prin Explicit Multi-Adapter poți combina plăci video Radeon, GeForce și Intel la un loc, fără să dai doi bani pe ce fel de suport oferă ca standard producătorul acelor plăci. Intel, spre exemplu, nu prea a intenționat ca procesorul grafic integrat în CPU să fie folosit ca un co-procesor de post-procesare, dar poți face asta în Unreal Engine 4 cu el, cu destul de multă muncă.

Cât de multă muncă? Destul de multă muncă încât nu prea a folosit nimeni până acum Explicit Multi-Adapter în vreun joc, toată lumea bazându-se pe orice profil de CrossFire sau SLI au putut crea AMD și Nvidia.

Ce e drept, până și Nvidia s-a cam îndepărtat de SLI în ultimii ani, unele din plăcile sale ducând lipsă de suport pentru așa ceva. Totuși, seria Super pare să fi readăugat opțiunea pe RTX 2070 Super.

[Overclock 3D]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button