PCReviews

Review AMD Ryzen 3900X și 3700X – Mai mari și mai rele

Vara este o perioadă liniștită în industria IT și de gaming. Este perioada în care lumea pleacă în vacanțe, se distrează și lasă de o parte stresul cotidian. Sau nu?! 2019 a fost o excepție de la regulă, iar în toiul verii, AMD tocmai a lansat ceva uriaș. Astăzi voi arunca un ochi este generația a treia de procesoare AMD Ryzen și vă invit să rămâneți alături de mine pentru a vedea ce putere ascund în interor.

A treia generație de Ryzen

Primele lucruri pe care trebuie să le menționez când vorbim de cele mai noi procesoare Ryzen sunt tehnologia de fabricație pe 7nm și suportul pentru PCI-Express 4.0.  Doi termeni care înseamnă viitorul pentru industria IT și care fac această lansare, una istorică. De asemenea, AMD promite că performanța single-threaded este îmbunătățită față de vechile generații, la fel ca și cea multi-thread.

Arhitectura „Zen 2” pe scurt

Noua arhitectură continuă ceea ce vechile Zen și Zen+ au început, și anume o reinventare a brand-ului AMD. După o generație slabă care a fost seria de procesoare FX, Ryzen a devenit un competitor puternic pentru Intel și de această dată pune în pericol poziția pe care aceștia o ocupă pe piața high-end. Zen 2 vine cu diverse îmbunătățiri printre care lățime de bandă mai mare pe chip, securitate mai bună și poate cel mai important lucru, o mărire de până la 15% când vorbim de IPC. Asta înseamnă ca în comparație cu vârful de gamă al generației trecute (Ryzen 7 2700X), vom vedea îmbunătățiri în gaming de până la 34% .

Să facem cunoștință cu noile procesoare

AMD Ryzen 9 3900X – Acest procesor, alături de fratele său mai mare, Ryzen 9 3950X sunt răspunsul AMD pentru seria Intel Core i9 și oferă o soluție foarte eficientă pentru creatorii de conținut și pentru cei ce au nevoie de putere brută de procesare. Ryzen 9 3900X este o bestie de procesor cu 12 nuclee și tehnologia SMT care îi mai oferă încă 12 virtuale, asta însumând un total de 12 nuclee și 24 thread-uri la o frecvență de bază de 3.8Ghz cu un Boost ce ajunge la 4.6Ghz. Cache-ul a văzut, de asemenea, îmbunătățiri și acum avem 6MB L2 Cache alături de 64MB L3 Cache. Tot acest pachet vine cu un TDP de 105W ceea ce înseamnă că poate fi răcit chiar și cu soluția de răcire inclusă în pachet, AMD Wraith Prism RGB. Prețul pentru această bestie este de 499 de dolari ceea ce îl pune mână în mână cu Intel Core i9 9900K în acest departament .

AMD Ryzen 7 3700X – Dacă seria Ryzen 9 este gândită pentru productivitate, seria Ryzen 7 este soluția pentru gaming high-end de la AMD. Inculpatul, Ryzen 7 3700X, este succesorul lui 2700X și vine „dotat” cu 8 nuclee și 16 fire de execuție, cache de 4+32MB (L2+L3) și o frecvență de bază de 3.6Ghz care în Boost urcă la 4.4Ghz. Ceea ce îl scoate în față din punctul meu de vedere, este un TDP foarte mic pentru ce oferă și anume 65W. Pentru un procesor de gaming ca acesta, va trebui să scoți din buzunar nu mai mult de 329 de dolari.

Platforma de teste

Nu puteam primi două astfel de procesoare fără să le supun și câtorva teste, astfel, mai jos aveți specificațiile platformei de test folosite:

  • AMD Ryzen 9 3900X/AMD Ryzen 7 3700X
  • ROG Crosshair VIII Hero Wi-Fi
  • G.Skill Trident Z Royal Gold 16GB 3600Mhz Dual-Channel
  • AMD Radeon RX 5700XT
  • SSD AORUS NVMe Gen4 2TB
  • Seasonic Prime 850 Ultra Titanium 850W

 

Performanță

Pentru a pune la încercare aceste două procesoare, am folosit o suita de softuri pentru teste sintetice și trei jocuri. În graficele cu scoruri veți vedea că am folosit pentru comparație încă două procesoare: Intel Core i9 9900K, vârful de gamă al competiției și AMD Ryzen 7 2700X, titanul generației precedente de la AMD. În toate testele, setările folosite au fost stock, asta însemnând că nu am făcut nici un fel de OC procesoarelor, iar în cazul celor AMD am folosit răcirea din pachet, Wraith Prism RGB.

Teste Sintetice

Blender este o suită de creație în 3D și oferă un benchmark care solicită la maximum orice sistem prin intermediul a două teste de rendering. Aici, Ryzen 9 3900X s-a distanțat enorm de competiție mulțumită numărului considerabil mai mare de nuclee, dar poziția de powerhouse a lui i9 9900K este amenințată și de Ryzen 7 3700X.

CineBench este recunoscut la scară mare drept un benchmark foarte eficient și de încredere pentru a-ți „măsura” procesorul. Am folosit atât versiunea R15, cât și noul R20 iar rezultatele, din nou, sunt foarte bune pentru Ryzen 9 3900X și încă o dată, Ryzen 7 3700X punctează foarte bine în comparație cu i9 9900K.

PC Mark 10 este un software oferit de creatorii arhi-cunoscutului 3D Mark, doar că se adresează testării în condiții de utilizare non-gaming. Am ales din întreaga suită, doar testele de Digital Content Creation, iar rezultatele sunt foarte bune pentru noile procesoare Ryzen, care reușesc să țină i9 9900K între ele din punct de vedere al performanței.

Gaming

Pe partea de jocuri, am decis să folosesc trei titluri total diferite, care folosesc motoare grafice separate și care solicită orice configurație. Presetul de grafică ales a fost Low iar rezoluția, 1080p. Am ales aceste setări pentru a lăsa „greul” să cadă pe procesor, ci nu pe placa grafică pentru a obține rezultate cât mai ușor de interpretat.

Mare mi-a fost mirarea în timp ce completam în tabel datele obținute în teste, deoarece Ryzen 9 3900X a pălit în fața fratelui său mai mic, în timp ce i9 9900K s-a dovedit a fi un competitor foarte puternic pentru amândouă, fiind cel mai performant procesor de gaming din cele patru pe care le-am folosit.

Păreri personale

Temperaturile au fost bune, poate puțin cam mari pe Ryzen 9 3900X folosind cooler-ul inclus în pachet, dar și acesta este un plus bine-venit, în condițiile în care, în full load, nu am depășit 90*C, temeperatura din cameră fiind peste 20 de grade celsius. Nu este o problemă foarte mare, întrucât nu văd un scenariu realist în care procesorul să fie solicitat 100% pe toate nucleele și acela care îl va cumpăra cu un astfel de load în minte, oricum se va gândi și la o soluție de răcire aftermarket. Ryzen 7 3700X pe de altă parte, este numai bun de pus sub cooler-ul stock, temperaturile în gaming fiind sub 60 de grade.

Cea de-a treia generație de procesoare AMD Ryzen este un succes în ochii mei, oferind putere foarte mare la prețuri competitive. Sunt un adevărat upgrade față de generația trecută și reușesc să livreze performanță foarte bună comparativ cu competiția. Pe partea de productivitate, AMD Ryzen 9 3900X a fost un adevărat monstru și a pus la colț i9 9900K fără drept de apel în testele multi-threaded, în timp ce a reușit să-i egaleze performanțele în single-thread. Surpriza cea mare însă, a fost, din punctul meu de vedere, AMD Ryzen 7 3700X, care s-a dovedit a fi aproape la fel de bun ca Intel Core i9 9900K, la un preț mult mai mic, mai ales dacă luăm în considerare și faptul că vine cu o soluție de răcire chiar ok inclusă în pachet, ceea ce înclină și mai mult balanța preț/preformanță în favoarea AMD și cred că este campionul generației sale din acest punct de vedere.

Ce să mai? Două procesoare foarte faine care pe mine m-au lăsat mut. Mă așteptam la ceva bun din partea AMD, dar mi-au întrecut așteptările și îmi pare bine, deoarece oferă competiție în piață, iar asta nu poate însemna decât prețuri mai bune pentru mine și pentru tine, utilizatorii de rând.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button