PCȘtiri ITTECH

Plăcile AM4 vechi NU vor suporta PCI-Express 4.0

Zilele trecute ne bucuram să vedem cum începeau să apară update-uri de BIOS ce permitea activarea suportului pentru PCI-Express 4.0 pe plăcile de bază cu chipset AMD X470. 

Un astfel de update de BIOS ar fi permis procesoarelor Ryzen 3000 să se folosească de lățimea de bandă a noii generații de conector PCI-Express, chiar dacă ar fi conectate fizic la generația anterioară. Asta ar fi posibil doar pe plăcile de bază la care legăturile dintre conector și procesor sunt foarte scurte și nu sunt redirecționate pe drumuri lungi, pentru a face loc altor componente.

Spun „ar fi permis” pentru că nu se va mai întâmpla. AMD a dezvăluit că se va renunța total la suportul pentru PCI-Express 4.0 pe plăcile de bază din generațiile anterioare, deoarece era în situația în care nu putea garanta că acest suport va fi prezent și funcțional pe toate platformele.

[…]pur și simplu nu putem avea un amestec de „da, nu și poate”. Confuzia potențială este prea mare[…] Ne-am dori să putem activa compatibilitate, dar riscul este prea mare.

Declarația îi aparține lui Robert Hallock, product manager la AMD. Ca urmare a noului update de BIOS ce va adăuga suport pentru seria 3000 pe plăcile de bază mai vechi, urmele existente ale opțiunii de a activa PCI-Express 4.0 vor fi îndepărtate.

Nu este o veste grozavă, dar măcar măcar procesoarele vor funcționa.

[Anandtech]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Back to top button