PCTECHTech&IT

Suportul pentru PCI-E 4.0 începe să apară pe plăcile de bază AM4

În ultima vreme au început să își facă apariția diverse imagini, pe internet, cu noile plăci de bază AM4 pentru procesoarele Ryzen 3000, folosind chipset-ul X570. Un chipset ce pare că va avea nevoie de răcire activă, din moment ce prin el vor trece câteva conexiuni PCI-E 4.0.

Un ventilator mic tinde să fie zgomotos, așa că poate că noile plăci nu vor fi pe placul tuturor, dar asta nu înseamnă că Ryzen 3000 devine intangibil pentru aceștia. De ce? Pentru că plăcile AM4 din generațiile anterioare au început să primească update-uri pentru noua generație de procesoare, iar asta include suport pentru PCI-E 4.0.

AMD a promis acum ceva timp această trăsătură, iar acum chiar se materializează, după cum puteți vedea din imaginea de mai jos, împrumutată de pe Anandtech.

Cel mai nou update de BIOS pentru plăcile Gigabyte, cu chipset X470 și B450, permite activarea unei conexiuni de tipul PCI-Express 4.0. Iar în curând va sosi și update-ul pentru plăcile ce au acompaniat prima generație de procesoare Ryzen. Aceasta nu va fi utilizabilă decât dacă aveți un procesor ce chiar suportă așa ceva, unul Ryzen 3000, și este valabilă doar pentru primul slot PCI-E, ce este conectat direct la procesor.

Celelalte, conectate tot la procesor, vor rămâne la PCI-E 3.0, la fel a cele care trec prin chipset. Așa că tot veți putea avea acces la lățimea de bandă adusă de noua generație de procesoare… cel puțin pentru o placă video, fără un ventilator potențial urlător. Desigur, acel ventilator ar fi urlător în mare parte din cauza SSD-urilor M.2 care pot fi acum îngrămădite cu nemiluita (trei, dacă vreți să fiu exact) în plăcile de bază X570, din cauza măririi lățimii de bandă.

Mai multe detalii despre procesoarele Ryzen 3000, plăcile de bază, și toate celelalte lucruri pe care urmează să le anunțe AMD veți afla luni dimineața, 27 mai, la ora 5 (dacă nu am numărat greșit), când compania va avea o prezentare la Computex.

[Anandtech]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button