Unul dintre cele mai importante și mai de impact anunțuri pentru toți pasionații de tech din România a fost intrarea oficială a Google pe piață, cu ale lor telefoane Pixel. Dar pe lângă smartphone-uri (găsești link de la review chiar aici), gigantul american a ales să pună la bătaie și noul lor ceas, Pixel Watch 3. Noul model este un upgrade la aproape toate capitolele importante, și reprezintă un nou jucător pe piața ceasurilor inteligente high-end.
Astfel, în materialul de azi vom lua la puricat noul Pixel Watch 3, vom afla ce-l recomandă dar și care sunt lucrurile pe care le-aș fi făcut diferit. Este un produs tare interesant pe care am avut ocazia să-l testez aproape două săptămâni zilnic, deci am destule gânduri atât pro cât și câteva contra. Astea fiind zise, grab a coffee și rămâi cu mine pe mai departe ca să vedem dacă Pixel Watch 3 este sau nu demn de un loc pe încheietura ta.
Design și construcție
Începem din capul locului cu aspectul care, la prima vedere cel puțin, s-a schimbat cel mai puțin față de generațiile anterioare: design-ul. Încă de la primul Pixel Watch, Google au introdus un limbaj de design minimalist, cu o singură bucată mare de sticlă curbată care acoperă majoritatea părții superioare a ceasului alături de o bază din aluminiu, iar asta nu se schimbă acum. Este și rezistent la apă IP68, dar nu are programe pentru scuba sau free diving, așa cum vedem pe modelele mai scumpe gen Apple Watch Ultra și Galaxy Watch Ultra.
Trebuie să recunosc că îmi place mult felul în care arată Pixel Watch 3. Este elegant, construit bine și, în premieră generația asta, vine și în două mărimi distincte: 41mm și 45mm. Eu am avut în teste varianta mai mare, cea de 45mm, și pentru încheietura mea generoasă e perfect. Chiar dacă nu a fost disponibil în România, un prieten fanatic cu dispozitivele Google a adus din altă țară Pixel Watch 2 acum ceva timp, iar singura dimensiune de 41mm de pe ăla arăta cam liliputan la mine, deci aplaud inițiativa.
La puțin peste 31 de grame fără curea nu este nici foarte greu, și aș îndrăzni să spun că este unul dintre cele mai comode ceasuri inteligente pe care le-am purtat pe mână vreodată. După câteva minute uiți că îl ai la încheietură, iar faptul că nu este prea gros e un plus mare, în special acum când vine frigul și vom reîncepe să purtăm hanorace, geci și altele asemenea. Tot aici merită menționat și faptul că Pixel Watch 3 este cam singurul ceas cu care am putut relativ liniștit să dorm la mână, un lucru care nu poate fi spus despre multe alte modele de pe piață.
Pe lângă dimensiunea nouă, o altă schimbare notabilă vine de la display. Una dintre principalele critici pe care reviewerii le-au adresat generațiilor anterioare de Pixel Watch este că panoul în sine nu ajungea până în marginile ecranului, ceea ce îi oferea un aspect mai ieftin decât cel sugerat de preț. Well, asta e de domeniul trecutului, și ecranului lui Pixel Watch 3 este aproape edge-to-edge, și este și mai luminos pe deasupra. Se vede foarte bine indiferent de condiții și nu am plângeri de raportat aici.
Experiența în utilizare
Asta ne aduce perfect în discuția despre experiența în utilizare. Aici, poate cel mai important aspect este software-ul, iar Pixel Watch 3 rulează WearOS. De-a lungul timpului, WearOS s-a dovedit a fi printre cele mai bune implementări de pe un smartwatch, și lucrurile nu sunt diferite acum. Interfața se mișcă cât se poate de fluid, animațiile sunt drăguțe și în cele aproape două săptămâni cât l-am avut la mână nu am întâlnit blocaje sau lag, deci kudos Google. Ba mai mult, aș fi tentat să zic că în sfârșit avem un echivalent al Apple Watch-ului în ecosistemul Android.
Dar ca orice smartwatch care se respectă, normal că și Google Pixel Watch 3 vine cu o grămadă de senzori și funcții gândite pentru sănătate, deci haideți să trecem prin ele. În primul rând, și cel mai obișnuit dintre senzori, este cel pentru măsurarea bătăilor inimii. Ca să îi testez acuratețea l-am comparat cu rezultatele afișate de un Apple Watch Ultra dar și cu un Galaxy Watch 6 iar diferențele sunt neglijabile. Una, maxim două bătăi în plus sau în minus diferență între modele, deci Pixel Watch 3 este cât se poate de precis la măsurarea pulsului. În continuare am testat și senzorul pentru măsurarea oxigenului din sânge, unde am obținut rezultate foarte similare.
Știe să facă și EKG dacă apreciezi chestia asta la un ceas inteligent, și poate inclusiv să îți spună altitudinea la care te afli, pentru cei care se avântă în drumeții pe munți. Și dacă tot am zis de asta, există câteva update-uri importante aduse aplicației de workout, care permite acum configurarea a mai multor activități în programe custom. Asta din urmă e importantă dacă urmezi un circuit de antrenament și vrei să treci de la exercițiu la exercițiu fără să fie nevoie să închizi activitatea curentă, să o cauți pe cea nouă din meniuri și să o pornești ulterior.
O altă schimbare majoră față de generația trecută are legătură cu așa numitele „Daily Readiness Score” și „Cardio Load”, două funcții în trecut blocate în spatele unui zid pentru care trebuia să plătești dacă voiai să le folosești. No more, iar acum ceasul tău îți poate da un scor de la 0 la 100 cu cât de pregătit ești pentru ziua pe care o ai în față, bazat pe tot felul de metrice precum timpul petrecut în somn, câte ore ai dormit adânc și câte nu, exercițiile fizice din zilele precedente și așa mai departe.
Voi spune chiar acum că nu sunt vreun atlet desăvârșit, deci majoritatea funcțiilor noi orientate către sport nu sunt gândite pentru mine, dar chiar și așa din puținele workout-uri pe care le-am făcut nu am remarcat probleme sau minusuri notabile. Am apreciat însă faptul că Pixel Watch 3 poate detecta automat atunci când faci mișcare, și îți sugerează un anume program pe care îl poți porni rapid, cu o singură apăsare pe ecran.
Bateria este un alt punct forte al ceasului. Nu obișnuiesc să dorm cu un smartwatch la mână, așa cum am spus și mai devreme, iar în cele mai multe cazuri am dat jos Pixel Watch 3 seara, înainte de culcare. Iar în situația asta, cu Always-on-Display pornit, am reușit să scot aproape trei zile întregi de autonomie, de la 7 dimineața la 10 seara. Nu e rău deloc, în condițiile în care poți obține încă și mai mult dacă dezactivezi AoD și limitezi din funcțiile de health tracking.
Dacă alegi să dormi cu ceasul la mână însă, autonomia scade, dar chiar și așa aș spune că două zile complete (de la 7 dimineața până seara a doua zi) nu sunt ieșite din discuție. Încărcarea se face și ea relativ repede, iar cu 50 de minute în priză obți cam 80% baterie pe modelul mai mare iar 80 de minute îți asigură o încărcare completă, în timp ce varianta de 41mm se încarcă până la maxim în o oră.
Controlul ceasului se face simplu și ușor, cu ajutorul celor două butoane laterale. Primul te duce într-o listă cu aplicațiile utilizate recent iar rotița de pe margine este utilă și funcționează exact cum te-ai aștepta, și cum am văzut în trecut la alți producători, nimic nou. Tot aici vreau să punctez motorul de vibrații, care îți oferă feedback la fiecare rotire de coroană, notificare sau apel. Vibrațiile sunt sharp și plăcute, bine definite, și acolo sus cu Apple Watch.
Concluzie
În final, merită să îți cumperi un Pixel Watch 3, acum că e disponibil oficial în România? Ei bine, ca să răspundem la asta trebuie să vorbim și despre preț. În acest moment am găsit ceasul la 2.000 de lei în varianta de 41mm și la 2.240 pentru cel mai mare, de 45mm. Prețurile astea sunt more or less la fel cu cele ale competiției de la Apple și Samsung, deci nu vei plăti mai mult decât ai fi făcut-o oricum dacă alegi Pixel Watch. Desigur, nici mai puțin nu plătești, și era frumos să vedem o reducere mai însemnată față de restul, dar e ok și așa.
Iar de banii ăia primești un ceas inteligent arătos, construit bine și extrem de comod. Are mai toate surlele și trâmbițele unui smartwatch care se respectă, interfața merge brici iar ecranul este lizibil și ușor de folosit. Ce să mai, Pixel Watch 3 este un contender cât se poate de serios în piața ceasurilor premium, deci dacă te-ai săturat de Samsung, HUAWEI sau Apple, poți arunca o privire și în grădina celor de la Google, cel mai probabil nu vei fi dezamăgit.